RaNGuN wrote on 31. May 2015 at 21:24:
Nie jestem specjalistą od wybielania więc chętnie przyjmę wszelkie podpowiedzi;-)
Krótki tutorial wybielania...
Wybielanie obudów (dużych powierzchni):
1. Dokładnie myjemy element, który chcemy wybielać. Preparatem, który ja stosuję do mycia jest płyn do mycia naczyń "Ludwik".
Wycieramy do sucha i odkładamy (ja odkładam na balkon i czekam, aż słońce wygrzeje) do wyschnięcia na około 30 minut - 1 godz.
(You need to Login or Register to view media files and links) 2. Nakładamy wybielacz.
Po wielu bojach, próbach i zniszczonym wybielaniem plastiku stosuję produkt Scandic Line Oxydant 12%
Butelka 1-litrowa, przy wprawie w stosowaniu, starczy na wybielenie nawet 4-5 kompletnych obudów do Amigi 500 (bez klawiatury)
Kupuję go u Pana -
(You need to Login or Register to view media files and links) , który zaskoczony był zastosowaniem oferowanego przez niego preparatu
12%, gęsty preparat doskonale nadaje się do interesującego nas zadania. Polecam też wybielacz "Joanna" jednak cena jest trochę zaporowa.
Co ważne - nie stosuję żadnych domieszek/receptur składających się z Vanish`a i/lub gliceryny - wychodzą plamy i możemy nie osiągnąć zamierzonego efektu.
Do nakładania używam silikonowej łopatki do ciasta -
(You need to Login or Register to view media files and links) a) nakładając wybielacz pędzlem czy to z włosem syntetycznym czy naturalnym powstają smugi i nierównomierne nałożenie, które doprowadzą do takiego efektu -
(You need to Login or Register to view media files and links) (plamy, smugi)
b) używając silikonowej łopatki do ciasta wybielacz można równomiernie rozprowadzić po powierzchni, przy tym silikon jest elastyczny i nie wchodzi w reakcję z wybielaczem (np. nie rozpuści się, nie przebarwi plastiku)
Wystawiam na działanie promieni słonecznych na około 45minut - 1,5 godz. w zależności od natężenia ciepła oferowanego przez naszą życiodajną Gwiazdę.
(You need to Login or Register to view media files and links) (Pilnujemy, żeby wybielacz nie wyschnął - jeśli zauważymy wyschnięte miejsca dokładamy wybielacza w to miejsce, jeśli jednak nie dopilnujemy tego, będziemy mieć taki efekt -
(You need to Login or Register to view media files and links))
Po około 45minut - 1,5 godz. zmywam wybielacz z plastiku pod prysznicem ciepłą wodą.
3. Wynik wybielania - jedno podejście przy założeniu, że słońce nie jest za chmurką i ciągle "patrzy" na wybielany element.
(You need to Login or Register to view media files and links) 4. Powtórzę jeszcze raz - Trzeba uważać na to, żeby obudowa była posmarowana wybielaczem dokładnie i równomiernie, w przeciwnym wypadku możemy spodziewać się niestety efektu jak tutaj (jaśniejsze plamy):
(You need to Login or Register to view media files and links) P.S. Zdarza się, że wybielany element po jakimś czasie zaczyna znowu żółknąć. Znalazłem na to sposób - powtarzam w/w operację jeszcze raz po około tygodniu od pierwszego wybielania.
Wybielanie klawiszy (dużej ilości małych elementów)
1. Podobnie jak w przypadku obudowy dokładnie myjemy elementy, który chcemy wybielać w ciepłej/gorącej wodzie. Preparatem, który ja stosuję do mycia jest płyn do mycia naczyń "Ludwik".
Wycieramy do sucha i odkładamy (ja odkładam na balkon i czekam, aż słońce wygrzeje) do wyschnięcia na około 30 minut - 1 godz.
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) 2. Do plastikowego naczynia/pojemnika wlewamy perhydrol 30% (do nabycia w sklepach myśliwskich - służy do wybielania kości trofeów myśliwskich). Jest to ten sam związek chemiczny co w przypadku wybielacza do obudów (12%) jednak o wyższym stężeniu (30%)
(You need to Login or Register to view media files and links) Od tego momentu radzę stosować środki ostrożności w postaci gumowych lub fryzjerskich (najczęściej jednorazowych) rękawic ponieważ w przypadku kontaktu perhydrolu 30% ze skórą ten ją podrażnia/uszkadza (parzy) -
(You need to Login or Register to view media files and links) 3. Wsypujemy umyte i suche klawisze do naczynia z perhydrolem 30% i odstawiamy na 3-4 dni w np. łazience.
WAŻNE - używamy tylko plastikowych pojemników (ja używam pojemnika z polietylenu) ponieważ perhydrol/utleniacz wchodzi w reakcję ze szkłem.
WAŻNE 2 - w odróżnieniu od wybielania obudowy, proponuję mało nasłonecznione miejsce - nadmierne nasłonecznienie powoduje powstawanie plam na klawiszach - 3-4 dni wystarczą do wybielenia klawiszy w perhydrolu 30% bez użycia słońca.
4. Po 3-4 dniach wyjmujemy klawisze z perhydrolu np. łopatką do ciasta używaną również do nakładania pasty na obudowę. Myjemy w ciepłej wodzie, suszymy i...
4. Efekt wybielania:
a)
(You need to Login or Register to view media files and links) - u góry przed, na dole po procesie wybielania
b)
(You need to Login or Register to view media files and links)