Page Index Toggle Pages: 1 ... 193 194 [195] 196 197 ... 199 Send Topic
Very Hot Topic (More than 25 Replies) Dzień dobry / Dobranoc! Nie tylko retro. :) (Read 145915 times)
m4us
Senior Member

I Love YaBB 2.5

Re: Dzień dobry / Dobranoc! Nie tylko retro. :)
Reply #2910 - 10. Aug 2020 at 10:07

merceny ma jakies moduly ssd w ofertach, (testowane wiec pewno wie co i jak Wink

pytanie w jak starym kompie (na "konwencjonalnym 2,5 ssd" latalem przy p3)

ciekawe czy bios pod 486 rozpozna cos takiego..
a wlasnie, sa tego typu moduly tyle ze "male"? ze szpilkami znaczy sie, nie z gniazdem.. (bezposredni zamienik dysku ide 2,5 44)

Dell 420 MT 2x PIII 1Ghz 2GB RIMM GF2MX
nieretro SZUFLE Cheesy
Lap 486DX2 4MB Ram i kilka innych WiP
MB  Procomp BVC1A-H ktore lubi sie przywiesic zamienie
Back to top

IP Logged

314TeR
Senior Member

Zak®ęcony fan komputerów
;)

Reply #2911 - 10. Aug 2020 at 18:07

WhitemanFX wrote on 10. Aug 2020 at 08:56:
czy ktos kiedys myslał albo próbował cos takiego jako dysk ?

(You need to Login or Register to view media files and links)

cholernie podoba mi sie opcja SSD w starym kompie ale nie kart CF gdzie brak cache jest odczuwalny.

To są dyski tzw DOM (Disk On Module) konstrukcja ich ma blisko 20 lat. Z reguły są to wytrzymalsze dyski niż CFy, ale rewelacyjnych prędkości nie uświadczysz, często zapis to max 5MB/s.

Za w/w kwotę będziesz miał nowy dysk SSD 128GB + Kontroler na PCI SATA - np SIL3112/3114 - w starym komputerze typu PII/PIII osiągniesz na takim zestawie ~100MB/s realnego zapisu/odczytu, a do tego IOPS o nieosiągalne dla DOMa. Inna alternatywa to adapter SATA do PATA - też testowałem i całkiem spoko działa. Szczególnie tam gdzie płyta główna strzela fochy i nie chce startować z urządzeń typu SCSI.

SIL3112/3114/3512 po wgraniu odpowiedniego BIOSu działają spoko nawet w DOS.

Back to top

IP Logged

Rad
Junior Member
**

Not So Retro

Reply #2912 - 10. Aug 2020 at 18:33

314TeR wrote on 10. Aug 2020 at 18:07:
WhitemanFX wrote on 10. Aug 2020 at 08:56:
czy ktos kiedys myslał albo próbował cos takiego jako dysk ?

cholernie podoba mi sie opcja SSD w starym kompie ale nie kart CF gdzie brak cache jest odczuwalny.

To są dyski tzw DOM (Disk On Module) konstrukcja ich ma blisko 20 lat. Z reguły są to wytrzymalsze dyski niż CFy, ale rewelacyjnych prędkości nie uświadczysz, często zapis to max 5MB/s.

Za w/w kwotę będziesz miał nowy dysk SSD 128GB + Kontroler na PCI SATA - np SIL3112/3114 - w starym komputerze typu PII/PIII osiągniesz na takim zestawie ~100MB/s realnego zapisu/odczytu, a do tego IOPS o nieosiągalne dla DOMa. Inna alternatywa to adapter SATA do PATA - też testowałem i całkiem spoko działa. Szczególnie tam gdzie płyta główna strzela fochy i nie chce startować z urządzeń typu SCSI.

SIL3112/3114/3512 po wgraniu odpowiedniego BIOSu działają spoko nawet w DOS.

Ciężko mi osobiście powiedzieć jak wygląda prędkość na modułach o pojemności rzędu 8GB bo takiego w rękach nigdy nie miałem. Dla 1GB prędkości przy danych losowych z zapisem od 0 do 100% pojemności to średnio od 7 do 10MB/s, dla 512MB od 5 do 7MB/s. Generalnie im mniejsza pojemność tym w moim odczuciu działa to wolniej.

Tu raczej zostaje kwestia co tak naprawdę chce się podłączyć i w jakim celu. Doświadczenia z SATA pod Win98SE to u mnie raczej więcej porażek niż sukcesów, tryb IDE w tym wypadku niewiele zmienia. Podłączanie typowego SATA SSD pod przejściówki do IDE celem odpalenia Win98SE w moim przypadku kończyły się mizernie - tzn. wszystko działa poprawnie ale zysku prędkości nie uświadczyłem, wręcz odwrotnie - system dostawał przycinek typowych dla 'stukających' talerzowców. Można jeszcze zastanawiać się nad obsługą TRIM - chociaż ta czysto teoretycznie powinna być.

Jeśli chodzi o moduł z pinami - takiego nie widziałem na oczy. Widziałem za to gotowe 'przelotki', czyli po prostu stos odpowiednio rozstawionych pinów z separatorem po środku, proste jak i kątowe.

Na pytanie czy warto takie coś mieć nie umiem jednoznacznie odpowiedzieć. Działa to (subiektywnie) bardzo fajnie w Win98SE, kultura pracy jakby większa i mimo wszystko w moim odczuciu jakby lepsza responsywność (brak mi lepszego słowa). Niestety to dosyć drogie 'zabawki' i w cenie rynkowej (szczególnie takiego modułu 8gb) byłbym ostrożny z zakupem. Zysku prędkości podobnego do przesiadki z talerzowca SATA na SSD SATA nie ma co oczekiwać. Jeśli chodzi o żywotność - żaden mi jeszcze nie padł ale to nie jest wyznacznik. Nie przyglądałem się prędkościom odczytu z tych modułów więc nie wiem na ile są lepsze/gorsze od normalnego dysku czy też CF. DOMy o pojemności 512MB i 1GB sprawowały się u mnie fajnie. Tych o niższej pojemności raczej nie używałem bo zwyczajnie były dla mnie za małe. Wszystko większe - było za drogie.

Back to top

IP Logged

WhitemanFX
Senior Member

3DFX maniac

Reply #2913 - 10. Aug 2020 at 20:26

Tu nie chodzi o zysk ,a raczej ciszę bo Stare dyski to masakra Wink sam juz nie wiem co użyć. Mam cf ale brak cache mnie wnerwia bo sa przycinki. Szukam alternatywy.

Whiteman

AMD K6 III 450 MHZ Socket7 Voodoo 2 creative 8MB
Back to top
IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Reply #2914 - 10. Aug 2020 at 21:07

Ale co jest nie tak ze starymi dyskami? Seagate'y 7200.7 40GB to świetne dyski i pospolicie dostępne w śmiesznych pieniądzach.

Czasem mam wrażenie że z tymi pseudo-SSD to sztuka dla sztuki, Batyra jest żywym przykładem Wink

A skoro o Batyrze mowa, to od kwietnia nie było go na forum...

Mam za dużo zestawów i za dużo tekstu naprodukowałem aby to wszystko tutaj pomieścić...
Back to top
IP Logged

Rad
Junior Member
**

Not So Retro

Reply #2915 - 10. Aug 2020 at 21:16

forteller wrote on 10. Aug 2020 at 21:07:
Ale co jest nie tak ze starymi dyskami? Seagate'y 7200.7 40GB to świetne dyski i pospolicie dostępne w śmiesznych pieniądzach.

Czasem mam wrażenie że z tymi pseudo-SSD to sztuka dla sztuki, Batyra jest żywym przykładem Wink

To trochę zależy jak do tego podchodzisz. Ja się bawiłem w zestawy w pełni pasywne, bez żadnego wiatraka to i cykotanie dysku mnie wkurzało Tongue

Back to top

IP Logged

m4us
Senior Member

I Love YaBB 2.5

Reply #2916 - 10. Aug 2020 at 21:46

Ale co jest nie tak ze starymi dyskami?

to samo co z nowszymi, czyli to ze to hdd  :Smiley

duze, ciezkie, slyszalne, ma ruchome czesci, cieple, jest na tasme..

w buildach typu rekonstrukcja z okresu lub standardowej obudowie jak najbardziej element pożądany, jako tania opcja storage tez

ale w lapkach, testrigach obudowach embedded (lub wszelakich puszkach do ktorych wlezie mb i kilka kart) lub po prostu szkoda miejsca na klockowaty hdd 3,5  + tasma wynalazki typu kontrolery adaptery, lub takie wtyczki w kanal to fajny bajer i + 5 do stylu Cool
ktos moze tez lubic cisze (sdd sa bezglosne, nic nie szumi nic nie tyrpa nic nie chrobocze )

pojemnosci ddo wyboru do koloru, wariantow montazu od groma, nie wymagaja klatki ani miejsca, (sie zdziwilem gdzie mozna wcisnac dysk 2,5 ogladajac sobie rozwiazania z itxow Grin

nieretro SZUFLE Cheesy
Back to top

IP Logged

314TeR
Senior Member

Zak®ęcony fan komputerów
;)

Reply #2917 - 10. Aug 2020 at 23:26

DOM, jak i CFy się chowają przy SSD. DOM to taki trochę lepszy CF i tyle, w bardziej przyjaznej obudowie, bo są w wersjach na 40 pin i na 44pin i to właściwie koniec ich zalet. Te dyski są przeznaczone do systemów embended, gdzie potrzebujesz wystartować system który w 99% czasu działa już potem w ram. Zwyczajnie nie nadają się do ciężkiego obciążania.

Z HDD jak wspomniał @forteller te barracudy 7200.7 to chyba ostatnie dobre dyski seagate'a. Ciche, szybkie i w miarę bezawaryjne.

Natomiast co do kontrolera PCI SATA i SSD. Używam tego zestawu już ponad pół roku, jest to mój podstawowy zestaw do katowania w każdej płycie jaką testuję, instaluję na tym zestawie wszystko co mi wpadnie pod rękę od DOS 6.22 do XP i nie mam z nim żadnych problemów, żadnych przycinek czy innych dziwnych akcji. Owszem takie 98 wcale nie wykorzystuje zalet SSD, ale działa na nim, co też pokazuję bencharkami. Tu kluczowe okazało się dobranie właściwego BIOSu, który pracuje w trybie Legacy SATA - coś jak emulacja PATA i przez to widzą dysk wszystkie systemy, które umieją zobaczyć dysk IDE. Jedyny wymóg od płyty to obsługa PCI 2.1 oraz umiejętności startu z urządzenia SCSI - czyli czy da się go ustawić jako urządzenie startowe jeśli chcemy startować z niego system.

Ja osobiście już się wyleczyłem z CF, DOM, HDD... jak mam SSD, które działa. Cicho szybko, niezawodnie, a wybaczcie, ale ja osobiście nie zawracam sobie dylematami "period correct".

PS Mam też w testach przejściówki z SATA na IDE w postaci adaptera wtykanego w dysk, jak i karty co się wpina w złącze IDE z której wystają 2 porty SATA. Jak na razie testy są pozytywne i na razie tfu tfu nie spotkałem jakiś problemów, aczkolwiek na bardzo starych sprzętach typu 386, 486 nie testowałem jeszcze ich.

Back to top

IP Logged

m4us
Senior Member

I Love YaBB 2.5

Reply #2918 - 11. Aug 2020 at 08:44

314TeR wrote on 10. Aug 2020 at 23:26:
karty co się wpina w złącze IDE z której wystają 2 porty SATA

jak czorne pcb i z allegro to pewno dwukierunkowy ide sata i sata ide

@Lou, truchło
tez mi wpadło, też nie retro, też waniało piwnicą (znaczy mb dalej śmierdoli, ale działa (znaczy do biosu dalej nie sprawdzałem (buda sie suszy, + taki że domyślnie czarna)
w srodku radek 9550 szafirek , jakiś baleron( z ery PiV,czerwone mobo biostar z 2 spuchnietymi capami i.. czerwone ramy  Cool

wysyp jakiś czy co? :Smiley

nieretro SZUFLE Cheesy
Back to top

IP Logged

Rad
Junior Member
**

Not So Retro

Reply #2919 - 11. Aug 2020 at 17:05

314TeR wrote on 10. Aug 2020 at 23:26:
DOM, jak i CFy się chowają przy SSD. DOM to taki trochę lepszy CF i tyle, w bardziej przyjaznej obudowie, bo są w wersjach na 40 pin i na 44pin i to właściwie koniec ich zalet. Te dyski są przeznaczone do systemów embended, gdzie potrzebujesz wystartować system który w 99% czasu działa już potem w ram. Zwyczajnie nie nadają się do ciężkiego obciążania.

Z HDD jak wspomniał @forteller te barracudy 7200.7 to chyba ostatnie dobre dyski seagate'a. Ciche, szybkie i w miarę bezawaryjne.

Natomiast co do kontrolera PCI SATA i SSD. Używam tego zestawu już ponad pół roku, jest to mój podstawowy zestaw do katowania w każdej płycie jaką testuję, instaluję na tym zestawie wszystko co mi wpadnie pod rękę od DOS 6.22 do XP i nie mam z nim żadnych problemów, żadnych przycinek czy innych dziwnych akcji. Owszem takie 98 wcale nie wykorzystuje zalet SSD, ale działa na nim, co też pokazuję bencharkami. Tu kluczowe okazało się dobranie właściwego BIOSu, który pracuje w trybie Legacy SATA - coś jak emulacja PATA i przez to widzą dysk wszystkie systemy, które umieją zobaczyć dysk IDE. Jedyny wymóg od płyty to obsługa PCI 2.1 oraz umiejętności startu z urządzenia SCSI - czyli czy da się go ustawić jako urządzenie startowe jeśli chcemy startować z niego system.

Ja osobiście już się wyleczyłem z CF, DOM, HDD... jak mam SSD, które działa. Cicho szybko, niezawodnie, a wybaczcie, ale ja osobiście nie zawracam sobie dylematami "period correct".

PS Mam też w testach przejściówki z SATA na IDE w postaci adaptera wtykanego w dysk, jak i karty co się wpina w złącze IDE z której wystają 2 porty SATA. Jak na razie testy są pozytywne i na razie tfu tfu nie spotkałem jakiś problemów, aczkolwiek na bardzo starych sprzętach typu 386, 486 nie testowałem jeszcze ich.

Ja się też w "period correct" nie bawiłem, stąd pozwoliłem sobie na takowe przejściówki SATA-IDE. Jednakże - właśnie jedna z nich wyleci mi z jednego komputera bo tak jak mówiłem - u mnie działa to tragicznie. Jeśli chodzi natomiast o SATA ogólnie - kart żadnych zewnętrznych nie wpinałem bo w wiekszości przypadków bazowałem na płytach z jednym złączem PCI - gdzie trafiała grafika. Z kolei wbudowane kontrolery SATA - nawet w trybie IDE - działały lipnie pod Win98SE. Nie robiłem może niewiadomo ile testów bo i platform tak dużo w moich rękach nie było, ale jednak doświadczenia w tym zakresie dosyć mieszane.

Back to top

IP Logged

314TeR
Senior Member

Zak®ęcony fan komputerów
;)

Reply #2920 - 11. Aug 2020 at 18:24

SATA + SSD dość długo szukałem właściwego sprzętu pod zastosowania właśnie w starszych komputerach. Kluczowe jest wspieranie przez producenta układu różnych starych systemów. Padło właśnie na Silicon Image SIL3112 - taki akurat miałem i wcześniej dość dobrze rozpracowałem jego możliwości konwertując karty z wersji HBA, na Soft Raid jak i przerabiając je na wersje pod Power Maci. Ten konkretny SIL3112 to 2 portowa wersja SATA 1 - jeden z najwcześniejszych kontrolerów SATA. Często go można spotkać na płytach które dostawały już obsługę SATA w czasach kiedy mostek południowy jeszcze nie miał obsługi natywnej SATA. Jest jeszcze SIL3114 - 4-ro portowa wersja oraz trochę nowszy 3512 (tego ostatniego nie testowałem) i te 3 układy po wgraniu właściwej wersji BIOS, działają w sposób przeźroczysty dla różnych starych systemów.

I co najciekawsze, paradoksalnie wcale NIE jest to najdroższe rozwiązanie. Kontrolery co prawda nie są już produkowane, ale daje się je radę znaleźć od kilkunastu do kilkudziesięciu PLN, a małe dyski SSD to sami wiecie, niedawno jeszcze nowe 128GB kupowało się poniżej 100PLN.

Mam też 2 rodzaje adapterów SATA->IDE, ale ich jeszcze dogłębnie nie przetestowałem i nie mogę w 100% polecić lub odradzić. Tych adapterów jest masa od crapu do działających. Nawet phil testował i rekomendował tylko jeden model bo inne nie działały.

W każdym razie SIL3112/3114/3512 z odpowiednim BIOSem - robi robotę.

Back to top

IP Logged

Rad
Junior Member
**

Not So Retro

Reply #2921 - 11. Aug 2020 at 19:17

314TeR wrote on 11. Aug 2020 at 18:24:
SATA + SSD dość długo szukałem właściwego sprzętu pod zastosowania właśnie w starszych komputerach. Kluczowe jest wspieranie przez producenta układu różnych starych systemów. Padło właśnie na Silicon Image SIL3112 - taki akurat miałem i wcześniej dość dobrze rozpracowałem jego możliwości konwertując karty z wersji HBA, na Soft Raid jak i przerabiając je na wersje pod Power Maci. Ten konkretny SIL3112 to 2 portowa wersja SATA 1 - jeden z najwcześniejszych kontrolerów SATA. Często go można spotkać na płytach które dostawały już obsługę SATA w czasach kiedy mostek południowy jeszcze nie miał obsługi natywnej SATA. Jest jeszcze SIL3114 - 4-ro portowa wersja oraz trochę nowszy 3512 (tego ostatniego nie testowałem) i te 3 układy po wgraniu właściwej wersji BIOS, działają w sposób przeźroczysty dla różnych starych systemów.

I co najciekawsze, paradoksalnie wcale NIE jest to najdroższe rozwiązanie. Kontrolery co prawda nie są już produkowane, ale daje się je radę znaleźć od kilkunastu do kilkudziesięciu PLN, a małe dyski SSD to sami wiecie, niedawno jeszcze nowe 128GB kupowało się poniżej 100PLN.

Mam też 2 rodzaje adapterów SATA->IDE, ale ich jeszcze dogłębnie nie przetestowałem i nie mogę w 100% polecić lub odradzić. Tych adapterów jest masa od crapu do działających. Nawet phil testował i rekomendował tylko jeden model bo inne nie działały.

W każdym razie SIL3112/3114/3512 z odpowiednim BIOSem - robi robotę. 

A z ciekawości jak to wygląda w połączeniu ze starym sprzętem i czasem ubogim BIOSem? Da się z tego bootować i system odpalić?

Back to top

IP Logged

314TeR
Senior Member

Zak®ęcony fan komputerów
;)

Reply #2922 - 11. Aug 2020 at 19:33

Rad wrote on 11. Aug 2020 at 19:17:
A z ciekawości jak to wygląda w połączeniu ze starym sprzętem i czasem ubogim BIOSem? Da się z tego bootować i system odpalić?

Płyta musi mieć opcję wyboru startu z kontrolera SCSI - wtedy BIOS płyty sczytuje BIOS karty i przy jego udziale uruchamia system z dysku podpiętego do tego kontrolera.

Praktycznie wszystko od Pentium w górę powinno obsłużyć.

Ja nie spotkałem płyty Pentium II czy Pentium III nie wspominając o nowszych, które by nie potrafiły tego z pozytywnym efektem przy tym kontrolerze.

Back to top

IP Logged

Rad
Junior Member
**

Not So Retro

Reply #2923 - 11. Aug 2020 at 19:36

314TeR wrote on 11. Aug 2020 at 19:33:
Rad wrote on 11. Aug 2020 at 19:17:

Płyta musi mieć opcję wyboru startu z kontrolera SCSI - wtedy BIOS płyty sczytuje BIOS karty i przy jego udziale uruchamia system z dysku podpiętego do tego kontrolera.

Praktycznie wszystko od Pentium w górę powinno obsłużyć.

Ja nie spotkałem płyty Pentium II czy Pentium III nie wspominając o nowszych, które by nie potrafiły tego z pozytywnym efektem przy tym kontrolerze.

Ach, czyli w moim wypadku raczej odpada Sad Szkoda Sad

Back to top

IP Logged

Neo
3dfx Friends

Developing Engineer

Reply #2924 - 11. Aug 2020 at 21:16

Nerw go telepnął na dobre wtedy po kolejnym przytyku ws handlu i jakieś inne gównoburze bywały w tamtym okresie. Ale żyje, mailuję z nim trochę. Od dawna nic przy retro nie grzebał, bo zawalony robotą.

DIY woodbox: AMD 386DX40, 32MB RAM, Diamond Stealth VRAM 1MB, Aztech Pro16 ABI (AZT2316), Primax SoundStorm Wave M16B 1MB (GUS Classic clone), ST3491A, 256MB CF, Windows 95
Socket 7: AOpen AP59s, Cyrix M II-300GP (225 MHz), 64MB SDRAM, SiS 6326 8MB SGRAM, SB32 CT3670 8MB, 9.1 GB IBM SCSI HDD, Win98FE
Socket A: WinFast K7S741, Sempron 2400+ @1960MHz water cooled, 1 GB DDR400, WinFast Geforce 6600 128MB, Audigy SB0090, PCI SATA card (SIL3114), 80GB IDE HDD 3.5", 160GB SATA HDD 2.5", WinXP
Back to top
IP Logged

Page Index Toggle Pages: 1 ... 193 194 [195] 196 197 ... 199
Send Topic