Ostatnio zakupiłem płyte TC430HX socket7 na chipsecie (jak sama nazwa wskazuje )INTEL 430 HX TritonII wraz z dołożonym P200 MMX .
Płyta bardzo fajnie wykonana .Bios wskazuje ostatni update na 1996 więc płyta z tego okresu . Co ciekawe jest w wersji ATX ,posiada już na "zadupku" USB .Z ciekawszych rzeczy na pokładzie to "wbudowany OPL-3" czyli pełnba emulacja SB PRO z poziomu płyty .Przerwania ustawiamy sobie z poziomu biosu .
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) Co mnie zdziwiło : płyta bezproblemowo rozpoznała karte CF ultimate 16GB wpiętą w przejściówke CF to IDE .Rzadko się to zdarza w tych rocznikach (pamiętajmy że jest to socket 7 ATX ale jeszcze na simmach jak i bez AGP ) .
(You need to Login or Register to view media files and links) Podczas małego męczenia płyty wszystko zachowywało się stabilnie .Port USB wykrył pendrive`a 16GB bezproblemowo .
(You need to Login or Register to view media files and links) Na pierwszy rzut poszedł 3dmark99 .Brak AGP raczej mnie nie zgnębił .Mam GF2 co prawda mx400 ale w wersji PCI .
Do P200 w zupełności nawet za mocny
Wynik poniżej
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) .Inne marki nie ruszyły z uwagi na "tylko" 32 mb ramu .
Kolejnym markiem byl Final reality
(You need to Login or Register to view media files and links) Co najważniejsze zajołem się downclockingiem
.Jako że pare osób z forum wie że ja jestem Dosowy chłopok ,chciałem sprawdzić na ile jest użyteczny P200 mmx w starych dosowych aplikacjach . No to zaczynamy .Mnożnika nie ruszam .Standardowe 66mhz x3 .Płyta obsługuje tylko magistrale 50 ,60 i 66 oraz mnożniki od 1,5 do 3.0 .Szaleństwa nie ma ale na tej płycie odpalimy Pentacza 75 ( co się nie zdarza w wersjach ATX
) . Jako że z pentaczem za bardzo nie można szaleć jak np w przypadku C3 via to zajmiemy się tylko funkcją "Branch Prediction" oraz L1 cache jako całkowity wyłaczony wraz z kombinacją "pipeline burst" oraz wspomniany BP
i tak: P200 stock .Czyli tak jak Macierewicz nakazał
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) następnie wyłączamy BP
jak widać osiągi spadły do P166
(You need to Login or Register to view media files and links) kolejna funkcja to wyłączenie L1 ale jako CCD (cokolwiek to oznacza...ale jak widać daje rade). Tym sposób celuje w okolice P100
(You need to Login or Register to view media files and links) Całkowite wyłączenie L1 powoduje osiągi 486 DX2 66 (sprawdzone organoleptycznie )
(You need to Login or Register to view media files and links) dodając funkcję DCD w setmul`e otrzymujemuy wynik jeszcze niższy .Celuje w 486dx2-"50"
(You need to Login or Register to view media files and links) Ostateczny test to Test drive 3 .Niestety pomimo maksymalnego spowolnienia w p1 -200 mmx nie da się grać w tą gre .Jest po prostu za szybko ( C3 via ze spowolnieniem poradził sobie lepiej .Na TD3 dało się normalnie zagrać pomimo zejścia z 1200mhz )
Co ciekawe te spowolnienia udało mi się wykonać tylko z intelem 200mmx .Z kolei na innej płycie z P2/P3 nie reaguje zupełnie na te funkcje .Wyłączenie L1 w P2/P3 powoduje spadek do prędkości ok 286 więc raczej jest to niegrywalne .
Ostateczny werdykt .Podoba mi się ta płyta wraz z tym procem
.Mogło by być "wolniej" oraz czasem "szybciej" ,ale dla systemu dos jest to bardzo fajny zestaw