Page Index Toggle Pages: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 22 Send Topic
Very Hot Topic (More than 25 Replies) Benchmarki retro grafik 3D (Read 14925 times)
Callahan
3dfx Friends

Re: Benchmarki retro grafik 3D
Reply #180 - 07. Oct 2019 at 21:29

Zacna ta płyta  Wink

(You need to Login or Register to view media files and links)
HP XU 6/200 2x PII-ODP/512MB/VB/SCSI/NT 4.0
PR440FX 2x PII-ODP/1GB/V4/SCSI/NT 4.0 CS4237B+CT1920
Super S2DG2 2x550@2MB/1GB/V5/73GB 15k + Panasonic DVD-RAM/SCSI/YamahaXG/Win2000
VS440FX P2-ODP/128MB/2940U2W+18GB 10k+Yamaha x8/SCSI/SB16/W98SE
Back to top

IP Logged

KGB
Senior Member

Kyro - HE NEVER SLEEPS

Reply #181 - 08. Oct 2019 at 00:22

MarianX wrote on 07. Oct 2019 at 16:23:
Udało mi się rozwiązać problem z zawiechami w gierkach i 3dm99. Wszystkiemu winne były sterowniki 4in1 a konkretniej wersja 4.43, po zainstalowaniu 4.56 benchmarki wystartowały

zonglowanie viapackami jezeli sa problemy z lacznoscia nie za bardzo pozwala na konkretne testy, zreszta jak sam stwierdziles raz na cos pomoze, na cos innego juz nie, przy zmianie grafy zolglerka od poczatku,
ja tam mam chyba 4.39, jak nie dziala dobrze to zmieniam grafe  Tongue
wiem,ze tak nie da sie sprawdzic wielu grafik, ale po dwoch viapackach i tak przydaloby sie win98se postawic od poczatku, wiec mozolnosc moze czlowieka zniechecic,

no dobra ponarzekalem, ale w sumie do testu graf przydalaby sie plyta z chisetem innym niz VIA,
Ty w przypadku tulipana masz do wyboru jakies chipsety intela,
ale gdy trzeba dobrac cos na socketA to robi sie kiepsko, bo jest deficyt AGP4x,
na AGP8x to sam mam i nf2 i nawet SISa ,ale tam nie wlozysz AGP2x,czyli np. tego Tridenta,
a ciekawe, czy taki Trident dzialalby z nf2, czy jednak zielony troll wyeliminowal konkurenta z kompatybilnosci,

troche takie smieszki, bo Trident to zadna konkurencja dla nV ,ale PowerVR tak zaszlo za zielona skore trolowi, ze Kyro nie dziala na nf2 z przyczyny niewiadomej (technicznie),

ale w sumie najnowszy chipset VIA z AGP4x , czyli KT333 powinien miec juz najmniej problemow z agp, wiec moglby byc dobra platforma do testow wszystkich graf AGP,
przypadkowo (lub raczej nie) mam taka plyte (a nawet dwie), wiec bedziemy mogli skonfrontowac wyniki,
tylko potrzebna jest jakas grafa do kalibracji, masz moze Voodoo3 2000  16MB SDRAM 8kosci 143MHz ?

Back to top

IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Reply #182 - 08. Oct 2019 at 07:05

KT266 / KT333 mają znacznie mniej problemów z AGP. Najlepszym chipsetem - moim zdaniem - byłby 440BX, no ale to ogranicza procesory do takich z FSB100 - szyny 89MHz nie wszystkie grafy zniosą. Intel 815 potrafi już strzelić focha. Tak czy inaczej, jeśli chodzi o powtarzalną platformę, to moim zdaniem Intel lepiej się nadaje.

A co do problemów z paczkami VIA i koniecznością instalacji systemu na nowo, polecam obrazowanie dysku.

Mam za dużo zestawów i za dużo tekstu naprodukowałem aby to wszystko tutaj pomieścić...
Back to top
IP Logged

leosh
Senior Member

I Love YaBB 2.5

Reply #183 - 08. Oct 2019 at 07:37

U mnie na BX wypieprza się WinXp na płycie Abit BX133-RAID

Back to top

IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Reply #184 - 08. Oct 2019 at 08:51

No bo instalujesz na Highpoincie. BX to najbardziej kompatybilny ze wszystkim chipset jaki powstał w tamtych latach.

Mam za dużo zestawów i za dużo tekstu naprodukowałem aby to wszystko tutaj pomieścić...
Back to top
IP Logged

MarianX
VIP Member

Reply #185 - 08. Oct 2019 at 16:11

Callahan wrote on 07. Oct 2019 at 21:29:
Zacna ta płyta  Wink

Pamiętasz Grin

KGB wrote on 08. Oct 2019 at 00:22:
zonglowanie viapackami jezeli sa problemy z lacznoscia nie za bardzo pozwala na konkretne testy, zreszta jak sam stwierdziles raz na cos pomoze, na cos innego juz nie, przy zmianie grafy zolglerka od poczatku,

Teraz ekskluzywnie użyłem 4.43 ale nie mam pewności ćzy one są winne, możliwe że sam coś przekombinowałem. Dlaczego żonglerka sterami via nie pozwala na konkretne testy? Jakiejś znaczącej różnicy w wydajności nie przewiduję a starym trupom które najczęściej testuję i tak nie zrobi to różnicy Cheesy

forteller wrote on 08. Oct 2019 at 07:05:
A co do problemów z paczkami VIA i koniecznością instalacji systemu na nowo, polecam obrazowanie dysku.

I to właśnie praktykuję, cała akcja trwa pięć minut, wszystko jest zainstalowane i przygotowane do testów Smiley

Back to top

IP Logged

KGB
Senior Member

Kyro - HE NEVER SLEEPS

Reply #186 - 09. Oct 2019 at 01:49

forteller wrote on 08. Oct 2019 at 07:05:
Tak czy inaczej, jeśli chodzi o powtarzalną platformę, to moim zdaniem Intel lepiej się nadaje.

dlaczego lepiej sie nadaje jako platforma, skoro producentow chipsetu na nia jest praktycznie tylu samo - po prostu intel zamiennie z nV,
patrzac z innej strony, to wlasnie SocketA jest lepszy, bo na KT333
mozna posadzic kazdego proca bez ograniczen np. Bartona @2500MHz ,do tego fsb180 i ddr360 ,a wszystko na uniwersal AGP,
przy selekcji nawet  fsb200 i ddr400, tylko trudno teraz dostac plyte i dodatkowo, zeby byla sprawna :
moj Epox 8KHA+ nagle bez powodu zdechl jakies dwa lata temu,
a kupiony w zastepstwie 8K5A2 okazal sie jakis trefny, bo dziala tylko z Palomino,
wiec moja selekcja fsb200+agp4x zakonczyla sie niepowodzeniem, ale i tak jestem na pozycji duzo wyzszej niz tulipan, wiec mozliwosci sa wieksze

MarianX wrote on 08. Oct 2019 at 16:11:
Dlaczego żonglerka sterami via nie pozwala na konkretne testy? Jakiejś znaczącej różnicy w wydajności nie przewiduję a starym trupom które najczęściej testuję i tak nie zrobi to różnicy

wydajnosci na plus to na pewno bym sie nie spodziewal, ale jakies polowiczne dzialanie i w zwiazku z tym spadki wydajnosci moglyby zaklocic wyniki,
powiedzmy, ze da sie wybrnac z tej sytuacji, ale to wymaga dodatkowej pracy

moge przeprowadzic testy posiadanych przeze mnie grafik, ale przydaloby sie przeprowadzic kalibracje na karcie o takich samych parametrach i uzywajac tych samych programow testowych mielibysmy punkt odniesienia i w ten sposob baza wynikow bylaby znacznie wieksza,
to jak z tym V3 2000 , masz takiego ? to bylaby dobra karta kalibracyjna, bo odpada problem viapacka

Back to top

IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Reply #187 - 09. Oct 2019 at 07:05

Nadaje się lepiej, bo to producent najbardziej popularnych chipsetów i jeśli ktoś wydawał jakieś urządzenie (w domyśle - kartę graficzną) bądź sterowniki to w pierwszej kolejności upewniał się, że właśnie tam będzie działać dobrze. Do kart graficznych które tutaj są testowane i tak nic lepszego niż Tualatin 1,4 nie jest potrzebne.

Back to top
IP Logged

MarianX
VIP Member

Reply #188 - 09. Oct 2019 at 09:40

KGB wrote on 09. Oct 2019 at 01:49:
moge przeprowadzic testy posiadanych przeze mnie grafik, ale przydaloby sie przeprowadzic kalibracje na karcie o takich samych parametrach i uzywajac tych samych programow testowych mielibysmy punkt odniesienia i w ten sposob baza wynikow bylaby znacznie wieksza,
to jak z tym V3 2000 , masz takiego ? to bylaby dobra karta kalibracyjna, bo odpada problem viapacka

Ooo bardzo chętnie. W sobotę postaram się dokończyć zaległe testy i przygotuję system i nowy obraz windy pod V3 Grin

Back to top

IP Logged

KGB
Senior Member

Kyro - HE NEVER SLEEPS

Reply #189 - 09. Oct 2019 at 18:10

to trzeba ustalic procedure,
win98se mam, ale bez SP - co zmienia ten SP ?
z 3Dmarkow proponuje 99, 2k i w miare mozliwosci 2k1
z gier to mam jakiegos Q1 ,z sieci demo Q2 (jezeli mozna tam robic timedemo) i demo Q3,
mam GOGowego Unreala gold - jeszcze nie sprawdzalem czy ruszy pod win98se,ale powinien dzialac,
mam UT, tylko nie wiem,czy tam sa jakies mechanizmy pomiarowe - biegac po mapie z wlaczonym licznikiem FPS nie ma za bardzo sensu, bo wyniki nie beda powtarzalne,

co do innych gier lub programow jestem otwarty na propozycje,
na GOG mam MDK, ale nie znam tej gry,
gry bez narzedzi pomiarowych raczej odpadaja, bo najstarszy dostepny FRAPS pewnie nawet nie dziala na win98se - nie sprawdzalem, ale juz na winXP potrzebuje SSE, wiec nie łudzę sie,ze na win98 odpali

Back to top

IP Logged

MarianX
VIP Member

Reply #190 - 09. Oct 2019 at 22:01

Service pack dodaje np obsługę USB, niby jakaś poprawiona wydajność mając 64MB+ ram, aktualizacje itp. jest dużo opcji do zaznaczenia Smiley Lubię mieć zmienione ekrany startowe na te z XP

Z dem gier Quake 3, expendable, Turok2 1 i 2 mogą odpalić benchmark i są wszystkie API. Mogę ogarnąć więcej gier ale zajmie mi to dłuższą chwilę (do roku czasu). Będę trzymał rękę na pulsie i odezwę się jak znajdę rozpiskę że sposobami testowania innych gier.

Jakiego sprzętu użyjesz do testów?

Back to top

IP Logged

KGB
Senior Member

Kyro - HE NEVER SLEEPS

Reply #191 - 10. Oct 2019 at 00:46

jezeli te dema sa ogolnie dostepne to spoko, tylko tez nie ma co sztucznie rozszerzac bazy o np. gry quakepodobne, jezeli sam quake zalatwi sprawe,
Unreal jest spoko, bo ma mozliwosc sprawdzenia wielu API i jest zrobiony dosc solidnie, wiec mysle,ze to pozycja obowiazkowa,

do testowania moge uzyc sprzetu w zaleznosci od potrzeb i wydajnosci nawiazujacej do twojej QDI z tulipanem,
do dyspozycji mam Solteka 75KAV z dowolnym procesorem, czyli Duron, Athlon, Barton - to plyta na KT133A i mam tylko 256mb SDRAM, to plyta przywrocona do zycia i miewa humorki, ale nie istotne dla wydajnosci, przy AGP jest jakas zworka, ktorej nie znalazlem w instrukcji i musze ta zworke przestawic,zeby ruszyl S3D ,ale inne grafy tego nie wymagaja,
nie jest to ideal do testow, ale ogolnie daje rade,

nastepnie to Epox 8K5A2 czyli KT333, ktory przyjmuje tylko Palomino, wiec na nim moge posadzic Athlona 1600+,
pamieci DDR mam sporo, wiec uzylbym modulu 512mb,

mam jeszcze Solteka 75DRV5 czyli KT333, ale musze w nim wymienic spuchniete kondensatory, sprawia wrazenie  w pelni sprawnego, ale to bede mogl sprawdzic po wymianie kondensatorow,
wstepnie moge stwierdzic, ze dziala z dowolnymi procesorami, wiec zestaw tak jak pierwszy Soltek, tylko pamiec DDR ,czyli do testow 512mb,

jako nosnika danych uzyje chyba HDD 120gb Barracuda7,
ewentualnie mam karte CF 32gb na ktorej jest napisane 50MB/s zapis i odczyt ,czyli w tym karcianym oznaczeniu to jest chyba 333x ,ale z kartami roznie bywa,
HDD moze byc pewniejszy pod wzgledem szybkosci dzialania

Back to top

IP Logged

MarianX
VIP Member

Reply #192 - 11. Oct 2019 at 14:29

Demka mają wbudowane benchmarki ale do UT trzeba poszukać, nie pamiętam czy mam jakieś. Mam sporo ramów więc mogę się dostosować z ilością itp. Moje twardziele to seagate 10gb i jakiś maxtor 40gb, wiem że działają Smiley

Przypomnij mi bo zapomniałem :Smiley Jaki cel mają te testy, co będziemy porównywać? Tongue

Back to top

IP Logged

KGB
Senior Member

Kyro - HE NEVER SLEEPS

Reply #193 - 11. Oct 2019 at 19:31

MarianX wrote on 11. Oct 2019 at 14:29:
Przypomnij mi bo zapomniałem :Smiley Jaki cel mają te testy, co będziemy porównywać?

taki jak wszystkie testy produktow nie dostepnych w sprzedazy - w imie zasad  Cool

Back to top

IP Logged

MarianX
VIP Member

Reply #194 - 11. Oct 2019 at 20:57

No to do roboty. Płyta najbardziej zbliżoną do mojej wydaje się być soltek 75kav, mają nawet ten sam mostek południowy. 256 mb ram powinno spokojnie wystarczyć do tych testów. Masz może athlon 1.4?

Back to top

IP Logged

Page Index Toggle Pages: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 22
Send Topic