Dobry xD
Dziś kilka słów o moim ostatnim nabytku RageIIc PCI z 8MB pamięci. Sprawdziłem tylko sterownik w wersji 2474 i chyba jest to ostatni dla tej karty. Kręci się całkiem dobrze, pstrip2 i 3 wskazują 75MHz dla chipa i 83MHz dla pamięci ram, te pomimo 10ns szczęśliwie dojechały do 118MHz a chip aż do 100MHz. Wynik godny trupa
. Te karty mają jakiś limit megaherców dla ramu, wspominał o tym Putas. Trzeba trochę poszukać w grach by znaleźć te które działają płynnie na standardowych ustawieniach xD Optymalnie działały jedynie Gorky17, MK4 i Redline Racer a reszta potrzebuje 3x więcej mocy. Nie pamiętam tylko jak było z pierwszym Turokiem. Sam rendering jest ładny, jedynie w Evolva i Turok2 zauważyłem delikatne błędy/braki w wyświetlanym obrazie. W 3dm99 w teście race niebo powinno być jasne ale takie jest ładniejsze
Największe zaskoczenie to działanie UT chociaż nawet po ustawieniu wszystkiego na low brakuje mocy.
Karta jest na poziomie Laguny3D, Trio3D/2X i podobnych
Mając wszystkie trzy można zagrać w 10% tytułów dostępnych na rynku xD Na pierwszy rzut oka zegary karty wydają się prawidłowe ale do porównania mam tylko karty z 4MB, jedna z EDO a druga z SD ale tu szyna jest 32-bit. Bardzo podobne wydają się modele Rage2+DVD. Zrobię małe porównanie jak tylko ogarnę więcej kart.
W zabawie udział wzięli także Tual 1.4, płyta QDI 10T, 512 MB pamięci, drivery Via 4.43 i Win98SE wsparty przez dx9c. Gry testowałem w rozdzielczości 640x480 na standardowych ustawieniach