Page Index Toggle Pages: 1 ... 4 5 [6] 7 8  Send Topic
Very Hot Topic (More than 25 Replies) S3 Virge, przyjrzyjmy się bliżej wszystkim (Read 5389 times)
MarianX
VIP Member

Re: S3 Virge, przyjrzyjmy się bliżej wszystkim
Reply #75 - 13. Dec 2017 at 21:30

konku wrote on 13. Dec 2017 at 21:14:
Czyżby MX? Wink

Trafiony zatopiony Cool Już nie mogę się doczekać a Rusek płakał jak sprzedawał Tongue

Z tego co wiem lub wydaje mi się jest to taki mobilny GX/2 lub coś w tym stylu z delikatnie obniżonymi zegarami ale za to z dużo nowszymi sterownikami więc liczę na lepszą kompatybilność z gierkami D3D, wydajnościowo jest pomiędzy GX a GX/2. Praktycznie cala wiedza o tej karcie jest na stronie Putasa ale mam nadzieję że uda mi się coś odkryć.

Nie wiem kiedy będę miał ją w rękach bo karta wędruje do Batyry więc ostateczny termin to nasz zlot w Chełmie ale może wymyślimy coś wcześniej, zależy ile czasu lecą przesyłki z Rosji.

@Batyra
Jeszcze raz fenks Grin

Back to top

IP Logged

MarianX
VIP Member

Reply #76 - 19. Dec 2017 at 17:25

Miło mi ogłosić że Trio3D/2X z pamięciami EDO jest w drodze do mnie Grin Grin

Back to top

IP Logged

Batyra
VIP Member

collection.batyra.pl

Reply #77 - 19. Dec 2017 at 17:31

MarianX wrote on 13. Dec 2017 at 21:30:
@Batyra
Jeszcze raz fenks

Żaden problem - zawsze do usług  Grin

Back to top
IP Logged

MarianX
VIP Member

Reply #78 - 19. Dec 2017 at 17:44

I takim sposobem całą familiję Virdży będę miał w komplecie Smiley Do ogarnięcia zostanie tylko pare sztuk ale tylko jako ciekawostki ale to kiedyś przy okazji. Jestem przygotowany do świąt więc robię teścik piątek/sobota jeśli karta dotrze Smiley Chyba że jakieś melo wyskoczy Tongue

Back to top

IP Logged

Batyra
VIP Member

collection.batyra.pl

Reply #79 - 19. Dec 2017 at 17:49

Jeszcze trio3d2x na pci... i jakiś virge na niebieskim PCB... na czerwonym mam jednego w obserwowanych na ebay...

pisz czego jeszccze szukasz to bedę miał "na oku"

Back to top
IP Logged

MarianX
VIP Member

Reply #80 - 19. Dec 2017 at 17:59

O tak Smiley Brakuje mi Trio3D/2X 8MB PCI, Virge GX/2 4MB PCI, Virge GX 4MB (bo mam tylko 2MB). Takiego na czerwonym PCB widziałem ale to jakieś Trio64 więc odpada. I chyba tyle Smiley

Back to top

IP Logged

MarianX
VIP Member

Reply #81 - 21. Dec 2017 at 20:23

Z przyjemnością oznajmiam że mam już trio3D/2x z edo w dłoni. PCB ładnie się błyszczy, chip w wersji 86c362 więc teraz pozostaje mi zdobyć taki sam ale z lepszą pamięcią do porównań. Sprawdzę jutro w piwnicy czy nie mam jakiegoś zasilacza ale w razie W mogę wykręcić go z mojej rakiety Smiley Trzymajcie kciuki bo nie wiem czy karta jest sprawna

Back to top

IP Logged

VooDooMan
Forum Moderator

Retro Martyr

Reply #82 - 22. Dec 2017 at 09:12

Masz może zdjęcie tego MX'a ? Smiley

"...ale najpierw zrozumcie mĆ³j bĆ³l"
(You need to Login or Register to view media files and links)
Back to top
IP Logged

MarianX
VIP Member

Reply #83 - 22. Dec 2017 at 14:28

Tak, oto fotki sprzedawcy Smiley

1_057.jpg ( 243 KB | 16 Downloads )
2_048.jpg ( 206 KB | 5 Downloads )
Back to top

IP Logged

VooDooMan
Forum Moderator

Retro Martyr

Reply #84 - 22. Dec 2017 at 22:06

hehe tak myślałem że o ten model chodzi Cheesy

Wiedziałeś, że te karty występowały też z wyjście DFP? Wink

"...ale najpierw zrozumcie mĆ³j bĆ³l"
Back to top
IP Logged

MarianX
VIP Member

Reply #85 - 28. Dec 2017 at 21:25

Sorki, zapomniało mi się odpisać Smiley
Widziałem tylko savageMX z DFP, ale Virge nie. Nawet nie przyszło mi do głowy że mogą być wyposażone w takie nowoczesne bajery Wink

Skończyłem testy Trio3D/2X z EDO, jaja na maxa wyszły Wink Wrzucam fotę głównego bohatera i biorę się za sklejanie tego :]

edo.jpg ( 231 KB | 4 Downloads )
Back to top

IP Logged

MarianX
VIP Member

Reply #86 - 29. Dec 2017 at 18:15

Strzałka Smiley

Dziś parę słów o prawdziwej perełce czyli o jegomościu ze zdjęcia post wyżej Smiley Karta wyposażona jest w 4MB pamięci tykającej ze śmiesznym zegarem 66 MHz Smiley Co ciekawe karta bazuje na wersji chipa 86c362, myślę że jest on ograniczony do 4MB ram i chyba nie ma modeli z pamięcią SD. Nie udało mi się uruchomić teksturowania z pamięci systemowej chociaż programy twierdziły że wszystko gra. Chip 362 jest chyba trochę starszy od 368 ale poza tymi małymi różnicami to nadal stary dobry virge tylko tym razem bardziej podobny do pierwowzoru Smiley

Wyniki OC były trochę zaskakujące ponieważ spodziewałem się innych zegarów karty i liczyłem na ostre podkręcanie pamięci Wink Karta stanęła już na 90 MHz, wszystko wyżej natychmiast powodowało artefakty na ekranie a nie jak w przypadku zwykłych virge dopiero po odpaleniu 3dm99. Kartę kręciłem stopniowo by można było porównać wyniki bezpośrednio z innymi kartami. Nie wydaje się Wam dziwne że ostatnie tabelki dla 83MHz zamiast rosnąć spadły?

Mało mogę powiedzieć o grach, na standardowych zegarach GTA2 chodzi całkiem dobrze, rollcage o niebo lepiej niż na VX ale i tak do kitu Wink Flying heroes tylko trochę lepiej i minimalnie szybciej.

edo_oc.JPG ( 206 KB | 12 Downloads )
gta2_002.JPG ( 49 KB | 8 Downloads )
fheroes.JPG ( 42 KB | 10 Downloads )
rollcage.JPG ( 37 KB | 6 Downloads )
Back to top

IP Logged

MarianX
VIP Member

Reply #87 - 29. Dec 2017 at 18:46

Celowo nie piszę o porównaniu wyników z innymi kartami które miały swoje 5 minut w tym temacie bo chciałbym dorzucić tylko dla smaku testy z tym samym chipem ale nowocześniejsza pamięcią oraz nadal czekam na VirgeMX Smiley Chociaż mi już nasunęła się mała teoria odnośnie zegarów tej rodzinny Smiley

Back to top

IP Logged

MarianX
VIP Member

Reply #88 - 04. Feb 2018 at 19:51

Witajcie Smiley

Po długich bojach i Waszej pomocy miałem w końcu przyjemność sprawdzić w akcji najrzadszego przedstawiciela rodziny akceleratorów Virge czyli MX Smiley Pokładałem w nim spore nadzieje a to ze względu na względnie nowy sterownik na którym można odpalić pierwszego Unreala, ale miałem jakąś wczesną wersję ze wsparciem tylko dla 3dfx i powervr więc następnym razem :Smiley Jak widać po screenach karta wyposażona jest w standardowe 4MB pamięci pracującej z zawrotnym zegarem 83MHz i tu uwaga, ramy są 6ns co oznacza dla nich brak limitu OC Grin

Tabelki 3Dmark99 pokazują jakieś niestworzone rzeczy typu fillrate z multiteksturowaniem na poziomie Savage3D oraz rendering 32MB tekstur szybszy niż w przypadku Savage4 chociaż ten faktycznie jest szybki ale chyba nie wygląda tak jak powinien, załączam screen w linku. Pewnie chodzi o brak filtrowania trilinearnego i bilinearnego z mip-mapingiem bo często zamiast rozmytych tekstur widać piękne kwadraty w stylu mystique Smiley Można porównać tabelki z pierwszym Virge bo nawet on robił to lepiej ale nie wiem dlaczego tak jest. 3Dmark twierdzi że nie ma tych filtrów ale w grach chyba są bo nie ma już kwadratów Tongue Mimo wszystko czuję lekkie przyspieszenie w grach np AvP

Przejdźmy do gier. W shogo tekstury z budynków wyświetlane są np na drodze, ogólnie większość planszy pokryta jest tym samym aż do zwisu Smiley Half-life dla odmiany nie ma tekstur Tongue i po problemie można powiedzieć. Redline Racer działa bardzo szybko ale widoczne są anomalie, podobnie jest w Evolva ale tu prędkość jest podobna jak na innych kartach Virge. AvP wygląda tak samo jak na innych S3 ale działa chyba trochę szybciej. Carmageddon2 wygląda tak jak ma wyglądać ale tło w oddali to kwadraty Smiley GTA2 natomiast działa niemal płynnie, czasem czuć lekkie zwolnienia ale zapomniałem zrobić screena. Niestety parę gierek powiesiło się w menu lub zaraz po starcie np Flying Heroes, kilka nie działa ale cudów nie wymagam Smiley

Podkręcanie Grin Wariacik lubi się kręcić Wink Przy 117 MHz przechodzi całego 3Dmarka, przy 120 Mhz zwis następuje w połowie testu a przy 125 po paru sekundach wyścigu. Nie ma artefaktów na ekranie czyli pewnie tak objawia się przekręcony chip. Miałem nadzieję że 3dmark99 da mi kolejną wskazówkę do rozwikłania zakładki taktowania chipów virge i trio3D ale myślę że z Waszą pomocą wszystko się wyjaśni Smiley

Żaden sterownik pobrany z vintage3d.org nie chciał działać, ale należy edytować plik INF i zmienić wartości tak jak na screenie a wtedy będzie latać. Sprawdza się to w przypadku drivera opisanego jako Virge /MX, superuni oraz chrometal mimo wszystko nie działały ale podjąłem tylko jedną próbę Smiley

Podsumowując miałem nadzieję że karta będzie bardziej kompatybilna ale jednocześnie myślałem że będzie wolniejsza, po pobieżnych testach dla mnie to taki frankenstein ale zabawa była przednia. Wcześniej wiedziałem co odpali a co nie a tu ryzyk fizyk czasem z dodatkiem kwadratów Smiley Karta bardzo fajna i nieprzewidywalna.

Link do skromnej galerii:

Serdeczne dzięki dla:
Batyry za pomoc w zdobyciu tej karty
Konku i Callahana za pomoc w ogarnięciu sterowników

aida_005.JPG ( 57 KB | 9 Downloads )
tabelka_001.JPG ( 196 KB | 10 Downloads )
txt.JPG ( 64 KB | 5 Downloads )
Back to top

IP Logged

MarianX
VIP Member

Reply #89 - 04. Feb 2018 at 20:08

Bardzo się cieszę że z Waszą pomocą udało mi się dopiąć całą serię do końca Smiley Po tych pobieżnych testach nadejdzie czas na takie z prawdziwego zdarzenia.

Póki co będę rozgryzał jakie są autentyczne taktowania chipów kart S3 bo te powszechnie znane chyba rozmijają się z prawdą. Liczę na dyskusję, wytknięcie błędów oraz sugestie co dalej mogę zrobić w tym temacie.

Pozdro 600 Grin

Back to top

IP Logged

Page Index Toggle Pages: 1 ... 4 5 [6] 7 8 
Send Topic