Batyra wrote on 07. Nov 2018 at 21:57:
Mam SC-55 mkII oraz SC-88 i r贸znica jest s艂yszalna. SC-55 mkII w por贸wnaniu z SC-88 wydaje si臋 by膰 jakby "p艂ytszy" cho膰 d藕wi臋k w tonacji jest ten sam. Jakby g艂臋bsze niskie tony. Og贸lnie wol臋 SC88.
Co do r贸偶nic mi臋cy SC88 a 88pro to po prostu nie wiem. Za to s艂ysza艂em dobre opinie o 88VL ale nie opowiem wi臋cej o szczeg贸艂ach bo nie znam ich.
Dzi臋ki za informacj臋. Ja akurat usilnie pr贸buj臋 gdzie艣 dorwa膰 SC-55, prawdopodobnie w艂a艣nie ze wzgl臋du na ten cz臋sto ni偶szy i bardziej st艂umiony/skompresowany d藕wi臋k, ale nie mam niestety szcz臋艣cia. Generalnie d藕wi臋k generowany przez SC-55 taki jak go s艂ysza艂em bardzo mi przypomina wiele utwor贸w rodem 80s/90s i to mi bardzo pasuje. Klarowno艣膰 i zmiany w szczeg贸lno艣ci na drum setach i synthach pod linie basowe czy "pi艂y" w p贸藕niejszych modelach w mojej ocenie psuj膮 wra偶enia zwi膮zane z tym klimatem
Oczywi艣cie wypowiadam si臋 o moich subiektywnych odczuciach jako osoba bez wykszta艂cenia muzycznego i to na podstawie niewielkich pr贸bek, jakie mia艂em okazje kiedykolwiek s艂ysze膰 + nagraniach z internetu
Najgorsze jest to, 偶e niestety dalej nie mog臋 dorwa膰 SC-55, oferty na eBayu s膮 poza moim zasi臋giem, a te lokalne zawsze mi umykaj膮
SC-88 spotykam cz臋艣ciej w rozs膮dnych pieni膮dzach ale na podstawie w艂a艣nie takich opinii to chyba jednak go odpuszcz臋. Nie mam gdzie go ods艂ucha膰 z map膮 SC-55, a pr贸bki na YT s膮 dla mnie niewiele warte ze wzgl臋du na brak konkretnych procedur nagrywania co ju偶 samo w sobie cz臋sto wprowadza r贸偶nice pomi臋dzy nagraniami tych samych modeli.
Planujesz co艣 jeszcze zgrywa膰 na SoundCloud?