Płyta zakupiona "z ciekawości" .Brak AGP , tylko 2xpci i 1 isa .Po podpięciu okazało się ,że płyta jest bez zworkowa co rzadko sie zdarza w S7. Po włożeniu procka ,płyta "automatycznie" rozpoznaje co to za model proca oraz mamy możliwość "żonglowania" mnożnikiem jak i FSB magistrali.
Tym sposobem nie potrzebujemy już " k6 plusów" aby zmieniać bez zworkowo mnożnik .Wystarczy zwykłe np :K3 III 400 abyśmy mogli zmieniać mnożnik od 150 mhz (najniższa możliwa w K6 na tej płycie - mnożnik 2,5 x60mhz) do maksymalnych wartości ( w moim przypadku 400mhz)
Na początku byłem sceptycznie nastawiony na brak portu AGP .Z doświadczenia wiem , że AGP na platformę s7 jest upośledzone tzn: WOLNE , BARDZO WOLNE .
W tej płycie nie ma AGP .Jest tylko port PCI .Długo nie myśląc , włożyłem najmocniejszą moja karte na PCI typu Geforce2 400mx :p .
Wynik zrzucił mi jajca na podłoge. Wcześniej "najmocniejsze K6" testowałem na wypaśnych platformach SS& typu DFI K6 XV3 66 , GA5aX ,FIC pa2013 czy ASUS 5PA (czy jakoś tak) .Wynik w w/w płytach na 3dmark2000 i karcie Geforce2 GTS nie był wyższy niż 1400-1500 pkt .Oczywiście karty na PCI również dawały takie wyniki
W przypadku tej płyty na "MX400" i k6 III-400 ,3dmark 2000 wypluł ~2200 pkt. Szok . Najszybsze s7 jakie miałem .Próbowałem kręcić k6-3 400 jednak na magistrali 4,5x100 nie wstawał ,a na 4,5 x 95 mhz wywalał niebieski ekran .Napięcia nie podnosiłem bo moja wersja "Czterysetki " pracuje na 2,4 V czyli grzejnik . Po włożeniu K6 III plus (1,6V a nawet 2,0V) płyta nie wstawała .
Znalazłem info że obsługa K6 jest możliwa z nowszym biosem ,ale jest jedna wzmianka której ja nie rozumie .Pare zrzutów z płyty
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) test final reality
(You need to Login or Register to view media files and links) cpu plug i pluj :p - świetna sprawa w s7
(You need to Login or Register to view media files and links) downclocking
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) wzmianka z biosem której nie ogarniam
(You need to Login or Register to view media files and links) (tekst z datą 12,22 2000s) O co chodzi ?Ktoś wytlumaczy?
Plusy płyty to
- zmienny mnożnik jak i FSB w biosie
- jest naprawde szybka jak na S7
-podobno obsługa plusów na nowym biosie
minusy
-brak AGP ( ale wiemy że w s7 to jest porażka )
-tylko 2 pci
-tylko 1 isa