sajmon wrote on 06. Sep 2017 at 21:22:
Pewnie do dooma w hd 3d
Hehe... do doom'a w 1440p wystarczał Titan
mitnick wrote on 06. Sep 2017 at 20:08:
zajmujesz że taką grafikę potrzebujesz
...no właśnie grafiką... Karta to właściwie dodatek do procesora i dysku bo one są ważniejsze w kluczowych dla mnie aplikacjach ale grafa też często się przydaje tam gdzie jest wsparcie GPU - jakiś szbki render czy After Effects.
Ogólnie borykam się z takim "stereotypem" hehe... jak "baba w mięsnym" ma lady chłodnicze za 40tyś. to nikomu nawet powieka nie mrugnie, jak taksiarz jeździ pasatem za 20tyś to zupełnie nikogo nie rusza... jak rolnik ma ciągnik za 100tyś - to też ok bo on haruje na roli
A jak ktoś ma komputer za 20 tyś to na pewno tylko do gierek
bo taka praca to nie praca... i jeszcze w domu sobie siedzi - do roboty by się wziął
LOL...
To moje narzędzie pracy dzięki któremu płacę rachunki. Oczywiście nie nie, potrzebuję takiej maszyny. Na core 2 quad pewnie też się da to zrobić bla bal bla... ale efektywność ma duże znaczenie i po prostu nie mam czasu czekać 5 minut aż mi się paro-gigowy katalog jakiejś firmy zapisze... ma być raz-dwa bo trzeba robić inne rzeczy lub dalej pracować nad tym projektem - a nie każdy soft ma zapisywanie w tle - na przykład.
Komputer to tylko wierzchołek góry lodowej, dużo $ to monitory a najwiecej w sumie to licencje na fonty, fotki czy oprogramowanie. Teraz wszystko jest chmurowe ale swojego czasu zestaw Adobe Master to 16tyś, a nie samym Adobe żyje grafik.
Ale od razu powiem, żeby nie być hipokrytą: TAK, zdarza mi się grać w gry, rzadko ale zdarza
i dla czystej przyjemności mam włączony pomiar FPS na ekranie
Jeszcze "jadę na x99" ale w ciągu tygodnia-dwóch przesiadam się na core i9 na X299. Do tego zmieniłem dyski na Samsungi 960 M2 - i widzę różnicę w porównaniu z Samsung 850. Ram sobie zostawiam, zasilacz, budę, cooler też... "tylko" procek, płyta, grafa i dysk.