Page Index Toggle Pages: 1 ... 243 244 [245] 246 247 ... 255 Send Topic
Very Hot Topic (More than 25 Replies) Dzień dobry 2.0 (Read 146005 times)
VooDooMan
Forum Moderator

Retro Martyr

Re: Dzień dobry 2.0
Reply #3660 - 25. Sep 2021 at 14:14

Dobra... Laik bierze się za miernik Cheesy Stwierdziłem, że to ostatnia rzecz jaką mogę zrobić, chociaż nawet gdybym jakimś cudem zdiagnozował problem to i tak nie będe w stanie go rozwiązać sam... więc to nie ma większego sensu, noe ale przynajmniej czegoś się nauczę...

Zaczałem od instrukcji, baterii, jakiś filmików na youtube a potem zwykłego zasilacza AT podpiętego pod kabel Wink w końcu przeszedłem do kompa i zrobiłem pomiarty, tylko i wyłacznei na molexie

No i zabrałem się za tego nieszczęsnego ECSA (zasilacz ten co kilka postów wyżej)

w BIOISIE testowane na moleksie (na SDRACH1)

4,99

12,09

stabilnie cały czas (oczywiście w BIOSIE pokazywało totalnie co innego...)

podczas memtestu:

4,97

12,13 stabilnie

w windize podczas obicazenia 10 minut:

4,98  - cały czas, po wtłczeniu obciązenia 4,98

12,12 ze skokien na 12,11 po wyłaczeniu obciazenia 12,08!

podczas właczaniaa komputera - 5,00 - a na wejsciu do windows 4,99\
3d Mark 2001 - 4,98

12volt na starcie: 12,13 potem spada do 12,06 i idzie w ógre na 12,09

podczas 3d marka 12,10

Czyli odchylenia na 5V są od 4,97 do 5,00 a na 12v od 12,06 do 12,13. Czy to jest coś po za granicami normy?

Sprawdzałem też jak to wygląda podczas resetu na ddrach - nic nie spada wtedy...

314TeR wrote on 24. Sep 2021 at 14:13:
ak dla mnie to totalne chybione - napięcia muszą być jak jak napisał @smoła jak najbliżej wartości w specyfikacji. Jak masz 5V to musi być jak najbliżej tych 5V czy pod obciążeniem czy w spoczynku. Poza tym, to co raportuje BIOS może być totalnie od czapy - tam może być np faktycznie nie 4,75, a 5,2.

No i mieliście racje, ta kolejna z dupy wysrana moja teoria o "niskiem 5v" ni jak się ma dorzeczywistości... za cholere już nie potrafie jej odpalić stabilnie na DDRach...

Teraz o co jeszcze mógłbym się pokusić na sam koniec, zanim wsadzę płyte do kartona na rok, to sprawdzić napiecie procka i RAM, ale to by musiałby mi kto DOKŁADNIE zaznaczyć na tych fotach gdzie co i jak mam dotknąć Tongue

Tutaj są fotki
(You need to Login or Register to view media files and links)

"...ale najpierw zrozumcie mój ból"
Back to top
IP Logged

314TeR
Senior Member

Zak®ęcony fan komputerów
;)

Reply #3661 - 25. Sep 2021 at 15:40

VooDooMan wrote on 25. Sep 2021 at 14:14:
No i mieliście racje, ta kolejna z dupy wysrana moja teoria o "niskiem 5v" ni jak się ma dorzeczywistości... za cholere już nie potrafie jej odpalić stabilnie na DDRach...

Obserwacja może być prawidłowa, ale wnioski już nie.

Miejsce pomiaru ma ogromne znaczenie. W każdym zasilaczu przewody też stawiają opór a w kiepskich zasilaczach za duży i należy to wziąć pod uwagę. Im cieńsze przewody lub gorszy kontakt tym większy opór a co za tym idzie więcej spada napięcia na przewodach. Staram Ci wytłumaczyć jak najbardziej obrazowo. W idealnym układzie przewody powinny mieć rezystancję (opór) 0 0Ω (ale faktycznie mogą mieć 0,3Ω i wiele więcej) im ten opór na przewodach większy tym większa strata energii na nich. Tego trzeba unikać jak ognia = kable jak najgrubsze i wtyczki muszą absolutnie jak najlepiej kontaktować = wtyczki solidnie dociśnięte i sprawdzamy czy się NIE grzeją.

Teraz tak - dlaczego miejsce pomiaru ma znaczenie - dlatego, że każdy przewód wychodzący z zasilacza to jakby osobny obwód. Jak obserwujesz takie spadki napięcia na płycie, a na molexie jest jest OK to znaczy że może wymiękać wiązka zasilania płyty, albo już sama sekcja zasilania.

Teraz powinieneś zweryfikować napięcia na wtyczce zasilania. Czarny przewód od miernika podpinasz do jego wejścia COM, czerwony do wejścia gdzie mierzysz V. Zakres na mierniku ustawiasz na 20V. Następnie czarną sondę wtykasz od góry w tyczkę ATX - w CZARNY przewód, a czerwoną dotykasz od góry pozostałych i mierzysz podczas pracy jakie są tam napięcia. Czarny cały czas na czarnych przewodach (= na masie) a czerwonym próbkujesz napięcia gdzie chcesz na płycie. Czarny ma być mocno i solidnie zamocowany tak abyś był pewien, że się trzyma, a czerwonym dotykasz tylko w jeden punkt. Absolutnie uważaj aby przypadkiem nie dotknąć sondą czerwoną na raz np 2 wyprowadzeń. Do póki będziesz dotykał wyłącznie 1 punkt na raz - to NIC absolutnie NIC nie możesz popsuć. Tu tylko i wyłącznie sprawna ręka jest potrzebna.

Jak masz wiedzę to teraz zmierz bez obciążenia i pod obciążeniem co się dzieje na wtyczce ATX.

Na dławikach (cewkach) te miedziane z zielonym rdzeniem powinieneś mieć napięcie zasilania CPU, też polecam Ci sprawdzić czy tyle ile ustawiasz to jest.

Baw się dobrze i jak czegoś nie rozumiesz to pisz.

Back to top

IP Logged

314TeR
Senior Member

Zak®ęcony fan komputerów
;)

Reply #3662 - 25. Sep 2021 at 15:46

A i tak sobie przeglądałem fotki jakie podlinkowałeś:

WTF! Na płycie nie może być żadnych takich luźnych elementów - to akurat jest kondensator.

A dwa - widać jak firmy oszczędzają na czym mogą - nawet nie wstawiają bezpieczników tylko druciki - to jest druciarstwo 1-wsza klasa.  Shocked Wszystkie miejsca opisane F1, F2, F3 powinny być uzupełnione bezpiecznikami tak aby np przebicie zasilania PS/2 na linię danych nie paliło multi I/O albo mostka południowego. Także brawa dla ECS i ABITa ST6 bo zrobił to samo.

EDIT - tak sobie myślę a może płyta daje dupy bo ma zmęczone kondensatory? i trzeba zrobić jej recap. BTW widziałeś, że w tym poście masz podrasowany BIOS? (You need to Login or Register to view media files and links)

20210423-185938.jpg (Attachment deleted | 0 Downloads )

Back to top

IP Logged

VooDooMan
Forum Moderator

Retro Martyr

Reply #3663 - 25. Sep 2021 at 16:06

hehe to jest moja druga płyta - kompletny trup, który Marian wyszukał dla mnie wsród sterty złomu Wink Poszła na części do Smoły bo raczej się jej już nie naprawi ;((

Ja tej swojej 1rwszej zrobiłem pełen recap w serwisie komputerowym na początku września bo 2 kędziorki spuchły. tak więc tutaj myślę że jest OK....

Hehe przeczytaj dalej o tym modowanym BIOSIE Tongue tam go dokłądnie testuje i opisuje różnice miedzy ostatnim oficjalnym niezmodowanym Smiley

Mam jeszcze 3 sprawną 1.6 - kupioną od Dominika z forum tutaj, ona poszła końcem maja do Smoły na mody, ale chyba jeszcze jej nie dotknął Tongue

314TeR wrote on 25. Sep 2021 at 15:40:
. Tu tylko i wyłącznie sprawna ręka jest potrzebna.

i to jest to czego u mnie najbardziej brakuje Tongue

Back to top
IP Logged

314TeR
Senior Member

Zak®ęcony fan komputerów
;)

Reply #3664 - 25. Sep 2021 at 17:11

Czytałem trochę ten wątek, ale fakt nie dokładnie.

Spoko @Smoła co pokazuje, to wielki szacun, sam chętnie bym uderzył do niego na jakieś konsultacje.

Back to top

IP Logged

smola
3dfx Friends

Reply #3665 - 25. Sep 2021 at 20:58

Ale cukier, az mnie zmusiliscie do reakcji, bo bym sam nic nie napisal Wink Zatem wiec (ponoc od wiec sie zdania nie zaczyna) dementuje, abym mial jakies super umiejetnosci, kazdy moze to zrobic, kwestia zaparcia i siedzenia przy kompie. Troche teorii, troche praktyki i pyk, dzieje sie samo Wink

VooDooMan wrote on 25. Sep 2021 at 16:06:
Mam jeszcze 3 sprawną 1.6 - kupioną od Dominika z forum tutaj, ona poszła końcem maja do Smoły na mody, ale chyba jeszcze jej nie dotknął

Ano, lato sie zaczelo, tempy podbily do 30*, do tego troche sie spalilem jak mi padl serwisowy hdd z w98, grafa i monitor (dell 24" fhd, eeprom pewnie do podmianki)...

W tej plycie mam ogarniete: vcore voltmod na dip-switchach, clockgen mod na dip-switchach do 200MHz FSB (tyle wyciaga wg specyfikacji), oc na ram vdd teoretycznie mam tez ogarniete aby podbic na 2.6-2.7 z 2.5.

Przy okazji wymyslilem nowa karte do kazdego PC ze zlaczem PCI dla kazdego rzezbiarza, overclockera, moddera itp. Pakuje tam swoj kod do eproma i odpalam go na poziomie biosu, naklepalem juz ponad 150kB kodu (takie tam rzezbienie systemu od zera), mozna modyfikowac dowolnie pamiec w cmos, rejestry mostka, clockgena i zasadniczo kazdy uklad na plycie. To dziala, moze kiedys powstanie komercyjny produkt, no ale trzeba przysiasc i dokonczyc a na razie brak weny Wink Filmik na apetyt w zalaczniku Wink

314TeR wrote on 25. Sep 2021 at 17:11:
Spoko @Smoła co pokazuje, to wielki szacun, sam chętnie bym uderzył do niego na jakieś konsultacje.

Hehe, to co powyzej napisalem Wink Jakby cos to zapraszam do kraka, jest gdzie spac, co pic i co jesc, tzn. u mnie na chacie Smiley Jak macie ochote wpasc na weekend to zapraszam. Tyle ze u mnie to tylko whisky i pepsi, jak lubicie inne trunki to dajcie znac wczesniej Wink

314TeR wrote on 25. Sep 2021 at 15:46:
nawet nie wstawiają bezpieczników tylko druciki - to jest druciarstwo 1-wsza klasa

Kiedys myslalem ze te zworki to z jakiegos specjalnego stopu sa aby symulowac bezpiecznik, niestety jest jak piszesz: po taniosci, to zwykle srebrzanki z miedzia w srodku, pewnie z 5-10A by trzeba aby to przepalic ale wczesniej poleci mostek albo sio/kbc.

VooDooMan wrote on 25. Sep 2021 at 14:14:
Czyli odchylenia na 5V są od 4,97 do 5,00 a na 12v od 12,06 do 12,13. Czy to jest coś po za granicami normy?

Jest idealnie, nie masz sie czym martwic, zasilacz trzyma dobrze napiecia.

Niestety, mp4 w zalacznikach to nie jest dobry pomysl, tutaj 3 filmiki na smaka Wink

dev-bug-demo.jpg (Attachment deleted | 0 Downloads )
dev-test-snd2.jpg (Attachment deleted | 0 Downloads )
dev-test-serial.jpg (Attachment deleted | 0 Downloads )

(You need to Login or Register to view media files and links) :: (You need to Login or Register to view media files and links) :: (You need to Login or Register to view media files and links)
Back to top

IP Logged

VooDooMan
Forum Moderator

Retro Martyr

Reply #3666 - 25. Sep 2021 at 21:57

smola wrote on 25. Sep 2021 at 20:58:
Przy okazji wymyslilem nowa karte do kazdego PC ze zlaczem PCI dla kazdego rzezbiarza, overclockera, moddera itp. Pakuje tam swoj kod do eproma i odpalam go na poziomie biosu, naklepalem juz ponad 150kB kodu (takie tam rzezbienie systemu od zera), mozna modyfikowac dowolnie pamiec w cmos, rejestry mostka, clockgena i zasadniczo kazdy uklad na plycie. To dziala, moze kiedys powstanie komercyjny produkt, no ale trzeba przysiasc i dokonczyc a na razie brak weny Wink Filmik na apetyt w zalaczniku

woooooo Tongue teraz jak się wygadałeś, to tutaj wszyscy Cię już zamęczą o tą kartę i się szybko motywacja znajdzie hehe Cheesy

W tej plycie mam ogarniete: vcore voltmod na dip-switchach, clockgen mod na dip-switchach do 200MHz FSB (tyle wyciaga wg specyfikacji), oc na ram vdd teoretycznie mam tez ogarniete aby podbic na 2.6-2.7 z 2.5.

No Panie... nic ino działać, ino działać Cheesy

) dementuje, abym mial jakies super umiejetnosci,

Ta... no... a karty które już były NIE DO ODRATOWANIA kto mi naprawił? Święty Mikołaj? Cheesy

Back to top
IP Logged

konku
Senior Member

All dimensions FX

Reply #3667 - 26. Sep 2021 at 10:01

VooDooMan wrote on 25. Sep 2021 at 21:57:
woooooo Tongue teraz jak się wygadałeś, to tutaj wszyscy Cię już zamęczą o tą kartę i się szybko motywacja znajdzie hehe

No, ja się pisze na takie cudeńko!  Smiley

---=== All those moments will be lost in time, like tears in rain.===---
---===Time has wings. You know, when you realize that you need to appreciate the time, it still goes by fast.===---
-=="Każdy z nas w głębi duszy pragnie być jak ten obcy... przerażająco silny, pozbawiony sumienia, obdarzony czarnym sercem kosmosu, które pozwala przeć naprzód i niszczyć." ==-
Back to top

IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Reply #3668 - 16. Nov 2021 at 21:20

Kurczę, cały wieczór próbuję odpalić Voodoo Rush i już myślałem że mam niesprawną część 3D karty. 2D działa poprawnie, lecz uruchomienie jakiegokolwiek 3D nie jest możliwe. Po żąglowaniu sterownikami i uwaleniu instalacji Windowsa, gdy już miałem wyjmować kartę, spróbowałem obniżyć rozdzielczość w 2D z 1280x1024 do 800x600. Cyk, wszystko zaczęło działać. Nie sądziłem że rozdzielczość w pulpicie ma jakikolwiek związek z tym jak działa 3D w tej karcie...

Mam za dużo zestawów i za dużo tekstu naprodukowałem aby to wszystko tutaj pomieścić...
Back to top
IP Logged

Neo
3dfx Friends

Developing Engineer

Reply #3669 - 16. Nov 2021 at 23:53

W Rushu pamięć FBI jest dzielona z częścią 2D, więc za dużo zjadało.

DIY woodbox: AMD 386DX40, 32MB RAM, Diamond Stealth VRAM 1MB, Aztech Pro16 ABI (AZT2316), Primax SoundStorm Wave M16B 1MB (GUS Classic clone), ST3491A, 256MB CF, Windows 95
Socket 7: AOpen AP59s, Cyrix M II-300GP (225 MHz), 64MB SDRAM, SiS 6326 8MB SGRAM, SB32 CT3670 8MB, 9.1 GB IBM SCSI HDD, Win98FE
Socket A: WinFast K7S741, Sempron 2400+ @1960MHz water cooled, 1 GB DDR400, WinFast Geforce 6600 128MB, Audigy SB0090, PCI SATA card (SIL3114), 80GB IDE HDD 3.5", 160GB SATA HDD 2.5", WinXP
Back to top
IP Logged

kazeobi
3dfx Friends

Reply #3670 - 26. Nov 2021 at 17:39

drv myszki win 3.1 dla vmware Cheesy

Back to top

IP Logged

Callahan
3dfx Friends

Reply #3671 - 09. Dec 2021 at 20:06

Kurde... zapomniałem odebrać p3b-f z paczkomatu....

HP XU 6/200 2x PII-ODP/512MB/VB/SCSI/NT 4.0
PR440FX 2x PII-ODP/1GB/V4/SCSI/NT 4.0 CS4237B+CT1920
Super S2DG2 2x550@2MB/1GB/V5/73GB 15k + Panasonic DVD-RAM/SCSI/YamahaXG/Win2000
VS440FX P2-ODP/128MB/2940U2W+18GB 10k+Yamaha x8/SCSI/SB16/W98SE
Back to top

IP Logged

IIIdfx
Full Member

Reply #3672 - 11. Jan 2022 at 01:08

Cześć!

Dawno temu obiecałem Kingpina z bazarowym dubbingiem. Jest już na naszym FTP. Polecam xD