Batyra VIP Member Offline collection.batyra.pl Posts: 7067 Location: Lublin Joined: 11. Jul 2016 Gender: Re: Pokaż swoje centrum dowodzenia ... Reply #120 - 01. Jan 2019 at 20:04 Beznadziejnie wygląda jak włączę 4:3 trudno... muszę z tym żyć WWW IP Logged
HanJammer Senior Member Offline Retro sretro Posts: 2369 Location: Warszawa Joined: 21. Aug 2018 Gender: Re: Pokaż swoje centrum dowodzenia ... Reply #121 - 01. Jan 2019 at 20:22 Batyra wrote on 01. Jan 2019 at 19:52:@demonolog - pudełka kupowałem na allegro a pianke dostałem od znajomego, który pakuje w nią sprzęt elektroniczny. Po trzech miesiącach remontu udało mi sie wreszcie posprzątać w mojej jaskini... było tam wymieniane okno, z prawie dwukrotnym powiększeniem otworu na okno, nowymi podciągami itp... więc totalna demolka. Do tego był to pokój w którym trzymalismy potem pudła z masą rzeczy... Tak czy inaczej pokój wreszcie posprzątany, wsyzstko poukładane i podłączone... Strasznie dużo pracy. Wolne karty, już nie w pudełkach tylko posegregowane w szufladach i woreczkach. Luksja! PS: VFX1 na sprzedaż? "Dziś to już kompletnie inna maszyna i coraz więcej bólu/płaczu/tęsknoty za dawnymi czasami." (You need to Login or Register to view media files and links) IP Logged
Batyra VIP Member Offline collection.batyra.pl Posts: 7067 Location: Lublin Joined: 11. Jul 2016 Gender: Re: Pokaż swoje centrum dowodzenia ... Reply #122 - 01. Jan 2019 at 20:32 HanJammer wrote on 01. Jan 2019 at 20:22:PS: VFX1 na sprzedaż NEVA! choć muszę przyznać że mało mam tak bardzo bezużytecznego sprzętu... jego podłączenie jest mega żmudne... tylko niektóre s3 z nim współpracują. Odpalenie jakiejś gry to cód... są patche do nich (prawie nie do zdobycia) ale np działa w doomach tylko chodzenie i rozglądanie się na boki... itp itd... ogólnie tylko kolekcyjnie WWW IP Logged
HanJammer Senior Member Offline Retro sretro Posts: 2369 Location: Warszawa Joined: 21. Aug 2018 Gender: Re: Pokaż swoje centrum dowodzenia ... Reply #123 - 01. Jan 2019 at 23:25 Batyra wrote on 01. Jan 2019 at 20:32:HanJammer wrote on 01. Jan 2019 at 20:22:PS: VFX1 na sprzedaż NEVA! choć muszę przyznać że mało mam tak bardzo bezużytecznego sprzętu... jego podłączenie jest mega żmudne... tylko niektóre s3 z nim współpracują. Odpalenie jakiejś gry to cód... są patche do nich (prawie nie do zdobycia) ale np działa w doomach tylko chodzenie i rozglądanie się na boki... itp itd... ogólnie tylko kolekcyjnie Jako dla entuzjasty i (jakby to w jakiejś korpo określili) ewangelisty VR - dla mnie to obiekt kultu. Miałem okazję na nim grać w Descenta i w Magic Carpet w 1995 albo 96 roku na jakichś targach PKiN. Oczywiście sam hełm ma jakąś śmieszną rozdzielczość oraz wszystkie problemy jakie miały wczesne urządzenia konsumenckie tego typu powodujące chęć rzucenia pawia większą niż podczas oglądania "Wiadomości" w obecnej TVP. Swoją drogą w zeszłym roku do miesięcznika mojej branży napisałem obszerny artykuł o VR (współczesnym, chociaż rys historyczny też się w nim znalazł) jeśli kogoś temat interesuje to mogę podrzucić PDFa... "Dziś to już kompletnie inna maszyna i coraz więcej bólu/płaczu/tęsknoty za dawnymi czasami." (You need to Login or Register to view media files and links) IP Logged
Batyra VIP Member Offline collection.batyra.pl Posts: 7067 Location: Lublin Joined: 11. Jul 2016 Gender: Re: Pokaż swoje centrum dowodzenia ... Reply #124 - 02. Jan 2019 at 08:07 Dawaj... chętnie przeczytam. Jak byłem "mały" to kilka ulic ode mnie otworzono taką "kafejkę" tylko nie internetową bo tego jeszcze nie było tylo gierkową... było tam kilka komputerów z 3dfx-1 i o ile pamiętam za 8zł można było pograć 5 minut w blooda... oczywiście zanim opaowało się granie na tym 3d-joysticku itp to juz mijało to 5 minut ale był to mój obiekt westchnień... dlatego była to jedna z pierwszych "powazniejszych" rzeczy, które chciałem miec w kolekcji... WWW IP Logged
demonolog Junior Member Offline I Love YaBB 2.5 Posts: 123 Location: Bedzin Joined: 29. Dec 2018 Re: Pokaż swoje centrum dowodzenia ... Reply #125 - 02. Jan 2019 at 10:47 Oj widzę, że nie tylko ja tutaj VFXa traktuje kultowo. Teraz już tak często się nie pojawiają na aukcjach. IP Logged
Batyra VIP Member Offline collection.batyra.pl Posts: 7067 Location: Lublin Joined: 11. Jul 2016 Gender: Re: Pokaż swoje centrum dowodzenia ... Reply #126 - 02. Jan 2019 at 12:07 (You need to Login or Register to view media files and links) jest do kupienia... cena odlot WWW IP Logged
demonolog Junior Member Offline I Love YaBB 2.5 Posts: 123 Location: Bedzin Joined: 29. Dec 2018 Re: Pokaż swoje centrum dowodzenia ... Reply #127 - 02. Jan 2019 at 18:43 Nie podobają mi się gąbki w słuchawkach - jakby leżał w piwnicy przez mase lat... Cena w takim wypadku za duża - ale za połowę tego to już bym brał od ręki. IP Logged
konku Senior Member Offline All dimensions FX Posts: 3057 Location: Podhale&Kresy Joined: 08. May 2012 Gender: Re: Pokaż swoje centrum dowodzenia ... Reply #128 - 02. Jan 2019 at 18:46 demonolog wrote on 02. Jan 2019 at 10:47:Teraz już tak często się nie pojawiają na aukcjach. Pojawiają, ale to teraz zwykle żer na nostalgii. Okazało się, że dalszy znajomy miał budę w Zakopanem z tymi sprzętami i kosił graczy na minuty. Ja tego nie chciałem - bo się używać tego sensownie nie da, Batyra wziął za jakieś grosze. Lepiej kupić jakieś współczesne urządzenie tego typu. zadziała zdecydowanie lepiej, nawet ze starymi grami. ---=== All those moments will be lost in time, like tears in rain.===------===Time has wings. You know, when you realize that you need to appreciate the time, it still goes by fast.===----=="Każdy z nas w głębi duszy pragnie być jak ten obcy... przerażająco silny, pozbawiony sumienia, obdarzony czarnym sercem kosmosu, które pozwala przeć naprzód i niszczyć." ==- IP Logged
Batyra VIP Member Offline collection.batyra.pl Posts: 7067 Location: Lublin Joined: 11. Jul 2016 Gender: Re: Pokaż swoje centrum dowodzenia ... Reply #129 - 02. Jan 2019 at 21:37 demonolog wrote on 02. Jan 2019 at 18:43:Nie podobają mi się gąbki w słuchawkach - jakby leżał w piwnicy przez mase lat... Ale na to nie poradzisz nic... miałem dwa i w każdym to samo. Gąbki strasznie sparciałe a ta wkładka kruszyła się jak "wafelek" to po prostu sprawa czasu... nie pomaluje bo to amelinowe. WWW IP Logged
demonolog Junior Member Offline I Love YaBB 2.5 Posts: 123 Location: Bedzin Joined: 29. Dec 2018 Re: Pokaż swoje centrum dowodzenia ... Reply #130 - 02. Jan 2019 at 21:55 konku wrote on 02. Jan 2019 at 18:46:Pojawiają, ale to teraz zwykle żer na nostalgii. Okazało się, że dalszy znajomy miał budę w Zakopanem z tymi sprzętami i kosił graczy na minuty. Ja tego nie chciałem - bo się używać tego sensownie nie da, Batyra wziął za jakieś grosze. Lepiej kupić jakieś współczesne urządzenie tego typu. zadziała zdecydowanie lepiej, nawet ze starymi grami Problem w tym, że ja - podobnie jak Batyra - nie chce nowego do gier a zdecydowanie właśnie VFX1. IP Logged
konku Senior Member Offline All dimensions FX Posts: 3057 Location: Podhale&Kresy Joined: 08. May 2012 Gender: Re: Pokaż swoje centrum dowodzenia ... Reply #131 - 02. Jan 2019 at 22:00 Spoko. Ja tylko zwracam uwagę, że często nostalgia nie wytrzymuje konfrontacji z rzeczywistością. A VFX-1 to wręcz książkowy przykład. ---=== All those moments will be lost in time, like tears in rain.===------===Time has wings. You know, when you realize that you need to appreciate the time, it still goes by fast.===----=="Każdy z nas w głębi duszy pragnie być jak ten obcy... przerażająco silny, pozbawiony sumienia, obdarzony czarnym sercem kosmosu, które pozwala przeć naprzód i niszczyć." ==- IP Logged
HanJammer Senior Member Offline Retro sretro Posts: 2369 Location: Warszawa Joined: 21. Aug 2018 Gender: Re: Pokaż swoje centrum dowodzenia ... Reply #132 - 03. Jan 2019 at 00:53 Batyra wrote on 02. Jan 2019 at 08:07:Dawaj... chętnie przeczytam. Proszę bardzo. Tylko to wersja redakcyjna jeszcze z moimi komentarzami, ostatecznej, która poszła do druku nie mam niestety (poza egz. autorskim miesięcznika, ale nie chce mi się skanować). A nawet w tej z druku jeszcze kilka drobnych 'baboli' poszło (jeden z braku czasu na zrobienie dostatecznie szerokiego 'riserczu', ciekawe czy ktoś znajdzie hehehe). Oczywiście miejcie świadomość, że to tekst kierowany do humanistów - jest mało techniczny (chociaż i tak jako umysł ścisły i technik nieźle się napociłem, żeby nie przemycić jakichś technikaliów za dużo ) Bibliotekarz_05_2018_T_Sopylo_pokorekcie_TS_2018_05_03.pdf ( 806 KB | 10 Downloads ) "Dziś to już kompletnie inna maszyna i coraz więcej bólu/płaczu/tęsknoty za dawnymi czasami." (You need to Login or Register to view media files and links) IP Logged
HanJammer Senior Member Offline Retro sretro Posts: 2369 Location: Warszawa Joined: 21. Aug 2018 Gender: Re: Pokaż swoje centrum dowodzenia ... Reply #133 - 03. Jan 2019 at 01:19 I jeszcze jako uzupełnienie... w Święta zapoznałem mojego dziadka (89 lat) z Oculusem… Z wielkim zainteresowaniem oglądał i (ciekawe, bo nie wszyscy tak reagują - większość starszych osób tych, którzy pierwszy raz doświadczają VR patrzy przed siebie) od razu skumał, że można się oglądać na bok, za siebie itd. Chyba zrobiło wrażenie, bo jeszcze w Nowy Rok się wypytywał co jest do tego potrzebne itd. :] Chyba na 90-tkę kupię mu Oculus Go WP_20181226_15_12_21_Rich.jpg ( 544 KB | 25 Downloads ) WP_20181226_15_14_18_Rich.jpg ( 506 KB | 22 Downloads ) "Dziś to już kompletnie inna maszyna i coraz więcej bólu/płaczu/tęsknoty za dawnymi czasami." (You need to Login or Register to view media files and links) IP Logged
Batyra VIP Member Offline collection.batyra.pl Posts: 7067 Location: Lublin Joined: 11. Jul 2016 Gender: Re: Pokaż swoje centrum dowodzenia ... Reply #134 - 03. Jan 2019 at 10:12 Rewelka! Moja babcia też zawsze była taka otwarta na wszystkie gadżety Ale dziadkowi nie puszczałeś żadnych "fikołków" w VR Niestety @konku ma rację... VFX-1 nie ma praktycznego zastosowania... ale to taki piękny "totem" Teoretycznie mogę wziąć na zlot aby każdy mógł się o tym przekonać WWW IP Logged