MarianX wrote on 18. Sep 2019 at 08:13:
Dasz radę zrobić zdjęcia?
musze poszukac aparatu i fotki oczywiscie zrobie, nie tylko tych kart, ale to potrwa kilka dni,
przy okazji zapytam na jaka strone wrzucac fotki ?
MarianX wrote on 18. Sep 2019 at 08:13:
Najbardziej ciekawi mnie wersja PCI, musi być dzik jeśli ma 32MB pamięci SG
nie 32mb,
moze dwuznacznie napisalem,
karta ma 8mb w czterech kosciach po 2mb - tzn. nie do konca sama karta, ale o tym pozniej, gdy wrzuce fotki,
bo sama karta jest znacznie ciekawsza niz sie moze teraz wydawac, specjalnie zatailem kilka informacji
dzik z niej taki, ze najlepsze wyniki jakie uzyskalem sa 10% wyzsze niz dla S3D ,co normalnie sugerowaloby szyne 32b, ale z racji budowy tej karty i interface PCI to moze byc 64b ,a dlawione byc na mostku PCI,
skoro masz dwa 3D Blstery to moglbys porownac wydajnosc wersji AGP z wersja PCI,
zobacz czy masz na swojej mostki do PCI, albo pokaz zdjecie karty,
ja mam duze problemy z instalacja S4 PCI przez mostek, ale przypadkowo te problemy obszedlem tzn. obchodze przy pomocy S4 AGP - bez karty AGP nie zainstaluje wersji PCI tak by wydajnosc byla sensowna (8 razy nizsza wydajnosc niz S3D nie jest sensowna),
taki sam problem mam z Kyro na PCI,ale go jeszcze nie rozwiazalem, karta nie wyglada na uszkodzona, a trybu 3D praktycznie nie ma (czarny ekran w 3Dmarkach i ponizej 1fps),
za to kolejna karta z mostkami PCI, czyli Quadro NVS280 instaluje sie bez problemow
Neo wrote on 18. Sep 2019 at 08:16:
Na wszelkie problemy z Savage na MVP3 lekarstwem jest programik S3Tweak. Ma profile na mnóstwo gier i można włączać/wyłączać teksturowanie AGP oraz przydzielać pulę pamięci według uznania. Do tego opcje OC bez ograniczeń. Używałem z K6-2 na MVP3 i latało to szybciej niż Voodoo2. Moje wyniki gdzieś wcześniej w temacie, bodajże na stronie 3.
gdzies tam pisalem o sterownikach Fachmana (z S3Tweak), mam je na plycie Entera od roku 1999, niestety nie uzylem ich wtedy, a to rozwiazaloby moje problemy z Savage3D i wtedy raczej nie kupowalbym Savage4 liczac na to,ze bedzie dzialal lepiej,
to ze te sterowniki dzialaja odkrylem dlugo po tym jak sprzedalem S3D i S4,
gdy kupilem za jakies grosze tego drugiego/aktualnego S3D i sprawdzalem go na plycie KT133, gdzie generalnie dzialal prawidlowo z VIApackiem, ale jakies lekkie problemy byly przy CS1.6, wylaczenie teksturowania rozwiazywalo problemy i to uczucie,ze rozwiazanie na VA-503+ bylo na wyciagniecie reki, nie bylo zbyt mile, tyle nerwow czlowiek by oszczedzil sobie
Neo wrote on 18. Sep 2019 at 08:16:
No i jeszcze ważne pytanie w tej kwestii - zainstalował ViA 4in1 w trybie normal?
w starszych wersjach VIApacka nie bylo trybu normal i turbo, a pozniej sprawdzalem oba tryby i nic to nie zmienialo,
zreszta nie tylko Savage sie krzaczyly, bo TNT2 Vanta rowniez zachowywala sie tak samo,
tylko problem dotyczyl glownie gier quakowych, bo np. NFS3/4/5 smigaly bez problemow