zapomnialem dodac, ze radiatory lezace obok kart to oryginaly, ktore na nich byly przed moja interwencja
kto poznal, ze S4 PCI chlodzi teraz radiator z V3 2000 :
?
MarianX wrote on 26. Sep 2019 at 17:30:
Oooo szacun, ładna kolekcja
Twój S3D super jest identyczny z moim butterfly, różnią się tylko naklejką no i mój śmiga 100/100
dzieki, ale do kolekcji to jeszcze daleko,
to w sumie troche przypadkowy zbior, czesciowo z nostalgii, czesciowo z nieprzemyslanych zakupow
S3D SUPER jest tez identyczny z AXLE, ktorego pudelko widac - tez tylko inna naklejka z hologramem na biosie,
a nie przepraszam, AXLE mialo pamieci 10ns ,a SUPER ma 7ns
Pomarańczowy Savage4 to chyba ColorMAX ale nie mam pewności. Wygląda na 16MB/32 bit
wyglada jak referent, nie ma oznaczen producenta,a na naklejce tylko VA-397 16M SDRAM,
jak widac ma miejsce na rozne kosci SDRAM, mniej i wiecej pinow oraz jeszcze wiecej cienszych pinow (zajete przez kosci),
podejrzewam,ze na tym PCB mozna zbudowac wersje 8mb, 16mb i 32mb ,wszystkie 64-bit
te kosci, ktore sa to Samsungi 7ns, kazda 8mb 32-bit ,wiec jest to 16mb 64-bit
Co do karty Datapath... pierwszy raz widzę taką. Mój ma chipy GT i 8MB pamięci dla każdego, PCB jest zupełnie inne. Pięknie
masz gdzies fotki swojej karty ?
moglbys sprawdzic,czy laczy je intel 21152AB L029LZ61 jak w mojej,
moja karta jest uszkodzona, kupilem dwie, jedna dla kumpla i droga losowania wylosowalem uszkodzona, a kumpel w pelni sprawna,
na mojej byly urwane 2 kondziorki przy wyjsciu VGA - dolutowalem jakies podobne,ale to nic nie dalo i jedno wyjscie nie daje obrazu (slady lutowania widoczne na zdjeciu),
dlatego radiator jest na jednym S4 ,a drugi pozostawilem goly - tak wyglada lepiej, a po instalacji karty i tak wylaczam jedna (instaluje sie jako dwie karty) i wtedy goly S4 grzeje sie bardzo umiarkowanie
S3 DeltaChrome jeszcze nie mam...
mala strata, nie przemyslalem tego zakupu,
zaczelo sie od tego, ze spalilem swojego r9800XT i przy okazji zjarala sie sciezka 5v do AGP,
szukajac czegos do wyswietlania obrazu i pogrania w CSa, znalazlem w akademiku obok ViperaII za dwie dychy i to byl dobry zakup na przeczekanie
tzn. bylby dobry, ale CS 1.6 slabo na tym chodzil, co mnie zdziwilo i wkurzylo, bo S2k powinien teoretycznie nie za bardzo odstawac od Kyro - przypomnialem sobie przeboje ze sterownikami z S3D i S4, powinna mi sie zapalic czerwona lampka,
naprawilem sciezke 5v na plycie i zaczalem szukac czegos na studencka kieszen, ale tez w miare wydajnego,
zadne r9800 lub r9700 nie wchodzily w gre, bo splukalem sie na poprzedniego radeona, nawet r9550 wydawal sie jakis drogi,
i nagle widze aukcje z S8, dziewiec dyszek, to szybki zwiad po necie i widze wyniki jak r9550, za polowe ceny,
r9550 to 4 potoki ,a S8 to 8 strumyczkow, czyli jak to w S3, sprzet sie marnuje przez kiepskie sterkowniki, wiec gorzej juz nie bedzie,
kupilem, no i okazalo sie, ze jest gorzej, bo w 3Dmarkach wyniki faktycznie jak r9550, ale w grach tragedia,
moze nie w kazdej, ale CS 1.6 praktycznie brak poprawy wzgledem S2k, czyli bez startu do Kyro,
DeltaChrome to karta od S3 na ktorej zawiodlem sie najbardziej - najgorsze jest to, ze technicznie ma potencjal, ktory zostal zmarnowany slabymi sterownikami, S3 pod skrzydalmi VIA rozleniwila sie zamiast spiac tylki