MarianX wrote on 04. Oct 2019 at 12:00:
Nie, to dalej ten S520 8MB AGP z 32-bitową szyną pamięci. Dwa razy płyta sama podkręciła proca ale nie mogę wyczuć kiedy tak się dzieje. FSB skoczyło ze 133MHz do 150 ale najlepsze jest to że ustawienia "150 MHz" nie można wybrać w żaden sposób. Max co mogę wybrać do 134 lub coś takiego
powiem szczerze,ze w przypadku asusa to mnie takie dziwne akcje nie dziwia,
nie bez powodu Epox czy pozniej DFI wybily sie - w koncu konkurentem pod wzgledem mozliwosci recznych ustawien byl tylko Abit, wiec miejsce na rynku byly,
nawet Soltek znalazl swoja luke i w OC gorowal nad A.M.G.
a co do karty to dziwne, bo ja trzyma szyna pamieci i szybszy procek nie powinien nic dawac w 3D,
komunikacja tez nic nie wskora - z FSB rosnie tez taktowanie AGP i RAM, ale to mogloby miec znaczenie przy intensywnym teksturowaniu przez AGP, ale w 3D99 to raczej nie wystepuje
bo sterowniki z XP są do d..y. Jakie 3Dmarki odpalasz? 99 da dużo punktów, ale 2000 i 2001 to za wysokie progi
sterowniki z winXP sa slabe i oczywiscie 3D99 pod winXP nie testuje, bo nie chce sie odpalic - chodzi mi o to, ze w 3D2k wyniki jest marne w stosunku do S4 agp,
3D99 testuje po win98se i tu zainstalowanie karty bezposrednio dalo wynik 620 ,gdy instalowalem ja pierwsza,
pozniej zainstalowalem s4 agp ,wynik prawie 4700, byly tez inne karty i na koncu znowu wlozylem s4 pci, zeby z nia powalczyc, bo wynik 620 mnie nie satysfakcjonowal,
zainstalowala sie sama (tzn. win ja zainstalowal,bo mial juz wgrane sterowniki do s4),
pierwszy test referencyjny, zeby miec do czego porownywac i od razu 3400 pkt,
ta operacje powtarzalem na innych kompach i zawsze jest tak samo, zeby Horizon dzialal jak trzeba, musze uzyc przy instalacji dzikusa4 AGP
Ale nie było żadnego Savage4 z chipem taktowanym 143MHz więc referencyjnie chyba tyle nie było. Co lepsze sztuki były 125/125, z kart o których wiem, jedynie Diamond w niektórych wersjach S540 pokusił się o takty 125/143 oraz ELSA pakowała pamięci 135 i 143 dla modeli odpowiednio 32 i 16 MB. Dlatego strzelam że mogły to być chipy pod trzecie wcielenie chipu "Pro".
Jeden raz natknąłem się na informację o savage4 z chipem 143MHz, konkretnie chodziło o chip extreme więc 86c398 od Number Nine. Ostatecznie karta śmiga jednak na prawilnych 160 MHz
referencyjne jako zalozone przez producenta,
gdy kupilem Creativa to zaczalem szukac informacji, to byl rok 2000 i nie latwo bylo dogrzebac sie do informacji nietypowych, wiec mysle,ze to co znalazlem bylo ogolniedostepne,
a szukajac informacji na temat Savage4 dotarlem do takiego typoszeregu, ze byla planowana wersja EXTREME o taktowaniu rdzenia 150MHz, a reszta juz dostepna na polkach wygladala tak :
PRO 143 MHz
GT 125 MHz
LT 110 MHz (czy tez 100-110)
wtedy sprawdzilem swojego Creativa i sie wkurzylem, bo na pudelku bylo zdjecie, gdzie uklad ma napis PRO, w opisach jest PRO, a moja karta byla taktowana 125MHz ,czyli dostalem wersje GT,
z drugiej strony, na pudelku jest napis sugerujacy taktowanie 125MHz ,a radiator grzal sie mocno,
wiec sprawdzic uklad, ale radiator byl przyklejony klejem,a nie tasma, co grozilo zniszczeniem,
wpadlem na pomysl sprawdzenia posredniego - z dlugiej srubki M3, klocka Lego i wentylatorka 50mm zrobilem aktywne chlodzenie i zabralem sie za podkrecanie,
uklad bez problemu dzialal na 143 MHz, a granica stabilnosci okazalo sie 146-147 MHz (za to pamieci nie przekroczyly 140),
to mnie uspokoilo, bo uznalem ze mam wersje PRO, tylko trzeba samodzielnie ustawic taktowanie
a prawie dwie dekady pozniej dowiaduje sie, ze masz dwie sztuki tego modelu i w oby jest 110 MHz na rdzeniu,
moze to kwestia wersji biosu, ale moj mial 125 - gdybym mial 110, to bym chyba mu rdzen urwal