barwniak wrote on 03. Jan 2018 at 18:12:
A jakieś Xubuntu itp. pójdzie na tym?
Debian do wersji 5 oficjalnie wspiera ten sprzęt. Późniejsze wersje już tylko mają "niewspierany" port. Problemem jest tylko grafika - dopóki używałem zwykłej Permedii 2 dopóty nie miałem problemu z Linuxem - był odpowiedni X server. Niestety dla 3Dlabs, Intergrapha czy E&S nie ma X servera w X.org, nie wiem jak z komercyjnymi (typu Accelerated-X).
VooDooMan wrote on 03. Jan 2018 at 18:29:
Jakie zastosowanie miały te komputery pierwotnie? Po za Quakami jakieś gry na tym pójdą?
Targetem było bycie "mocnym" pecetem - działanie tak, gdzie high-endowe x86 nie dawało rady. Najlepiej to widać w line-upie Compaqa, gdzie miałeś stacje w 98 takie stacje: AP200, AP400, AP500 (wszystko Intel na chipsecie Intela), SP700 (Intel na RCC) i XP1000 (Alpha).
Z gier tylko Quake II miał oficjalny .exe, ale "bez wsparcia".
kazeobi wrote on 03. Jan 2018 at 19:11:
Więcej komercyjnych gier na alpha jest dostępna na linuksa niź na windowsa, co ciekawe
Tak jak pisze kazeobi:
(You need to Login or Register to view media files and links) Batyra wrote on 03. Jan 2018 at 19:20:
A jak jest z dosem? jest szansa odpalić na tym dosowe gry? Jak procek o takiej architekturze sobie z tym radzi?
Jest pełna emulacja:
(You need to Login or Register to view media files and links) Quote:Since virtual 8086 mode is not available on non-x86-based processors, NTVDM was instead implemented as a full emulator in these versions of NT.[1] Up to Windows NT 3.51, only 80286 emulation was available. With Windows NT 4.0, 486 emulation was added.
Z tego co wybadałem jest to po prostu zintegrowana z systemem wersja SoftPC Insigni:
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) Z ciekawostek, to jest dostępny warstwa emulacja dla całego Windows -
(You need to Login or Register to view media files and links) - dzięki temu odpalam na tym nawet najnowsze wersje Total Commandera
W wersji Windows 2000 miała być w ogóle zupełnie zintegrowana, nie trzeba było jej nawet doinstalowywać. Dołączam screen panelu, gdzie się tym miało zapewne zarządzać (można się do niego dokopać Resource Hackerem nawet w oficjalnym wydaniu Windows 2000).
Batyra wrote on 03. Jan 2018 at 20:28:
A jaki dźwięk w tym Siedzi?
Jak pisałem AWE64, ale z systemowymi driverami z NT 4.0. Creative chyba swoich nie wydawał. WinAMP (jest kompilacja na Alphę) działa