forteller wrote on 02. May 2018 at 15:52:
Niestety wciąż Windows XP. Powoli tracę nadzieję na dobry wynik pod 98. Udało mi się zainstalować sterownik GART (okazało się, że instalator tego nie robił mimo zaznaczonej opcji) i FastWrite widoczne jest jako włączone. W dalszym ciągu jednak mam tylko ~26k punktów. To w sumie konkretny postęp względem ~21k, ale wciąż daleko od XP. Co ciekawe, w teście Nature wynik pod 98 mam wyższy niż XP, ale w pozostałych testach framerate jest przez pół.
Właśnie dlatego nie lubię VIA i Radeonów. Gdy miałem, zawsze było coś nie tak, z Intel i Nvidia zawsze miałem mniej kłopotów.
Wniosek jest prosty. Sprzęt czym dalej wiekowo od okresu wsparcia Win 98 przez Microsoft, tym mniej z nim zgodny i mniej nadający się do tego systemu.
Jednak mogą być tu wyjątki. Płyta Asrock 775i65G R 3.0 - nie miałem z nią żadnych kłopotów pod Windows 98. Jeśli chodzi o grafikę Nvidia, to podobno czym dalej od Geforce 4 w przyszłość, tym gorzej ze zgodnością. Ja osobiście do Win 98 używam FX 5950 Ultra, ale i on (Geforce FX) podobno nie jest całkiem zgodny, tak pisze wiele osób.
Ostatecznie mogę użyć Asrock 775i65G R3.0 plus Geforce 4 Ti 4600 do testów jako platformy 100% zgodnej z Windows 98 SE