Page Index Toggle Pages: [1] 2 3  Send Topic
Very Hot Topic (More than 25 Replies) Socket A - analiza wydajności (Read 2194 times)
forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Socket A - analiza wydajności
05. Mar 2018 at 23:36

Intro
Przez jakiś czas przebąkiwałem o przeglądzie wydajności platformy Socket A tu i ówdzie na forum. Tu wrzuciłem jeden wynik, tam napisałem o czymś innym. W końcu pora odkryć karty i napisać o co chodzi: przeprowadziłem szereg testów wydajności na trzech płytach głównych z użyciem pięciu procesorów w sześciu benchmarkach.
Nie jest tajemnicą (przynajmniej tutaj na forum), że istnieje możliwość złożenia stosunkowo szybkiej platformy ze złączem ISA która będzie kompatybilna z Windows 98 przy użyciu płyt głównych wyposażonych w chipset VIA KT133/KT133A/KT133E. Okazuje się również, że płyty te często współpracują z nowszymi procesorami niż pierwotnie dla nich przewidziane - często nawet sami producenci deklarowali dodanie obsługi procesorów Throughbred wraz z aktualizacjami BIOSu. Co jednak z wydajnością takich procesorów? Postanowiłem to sprawdzić, a pomysł ewoluował i w ten sposób narodziło się kilka pytań:
  • Jak dużym ograniczeniem dla szybkich procesorów K7 jest platforma KT133?
  • Czy używajÄ…c nowszej platformy sÅ‚absze procesory sÄ… w stanie pokazać ukryty potencjaÅ‚?
  • Ewentualnie - czy używajÄ…c nowszej platformy jesteÅ›my w stanie dogonić szybszy procesor sÅ‚abszym?
  • Ile daje szybka szyna FSB?
  • Czy Athlony to grzaÅ‚ki?

W 2004 roku byłem posiadaczem Athlona XP 2600+ na rdzeniu Barton sparowanego z płytą główną ECS K7VTA3. Mając świadomość ułomności takiej platformy, zależało mi na tym by nabyć szybką płytę główną opartą o nForce 2. W końcu udało się - nabyłem Epoxa 8RDA. Poza tym, że wtedy nie wiedziałem jeszcze, że to platforma do upalania kabli od zasilacza, to zakup zbiegł się w czasie z nieszczęśliwym wypadkiem - spaliłem swojego Athlona. W ten sposób wylądowałem z zestawem Duron 750 podkręcony do 1000MHz wraz z wymienionym wyżej Epoxem. Z deszczu pod rynnę Tongue Taką platformę jednak też sprawdzę i porównam z wyższymi procesorami.

Platforma testowa i użyte oprogramowanie
Wszystkie testy starałem się przeprowadzić w powtarzalnych warunkach, dlatego też większość komponentów i oprogramowania była w czasie testów wspólna. We wszystkich testach wykorzystane zostały następujące komponenty:
  • Sapphire Radeon X850 Pro @ 550/1160MHz
    • AMD Catalyst 10.2
  • Thermaltake Extreme Volcano 12 @ 5500RPM
  • Fortron FSP350-60MDN Rev. A
  • Intel Gigabit Pro/1000 CT PCI Ethernet Adapter (82541PI)
  • Sony CPD-G200
  • Dell AT102 + Microsoft IntelliMouse Optical 1.1A
  • Miernik energii elektrycznej Orno OR-WAT-401
  • Microsoft Windows XP SP3 ze zintegrowanymi wszystkimi paczkami do 2012 roku

W przypadku testów KT133A/KT133E wykorzystałem następujące komponenty:
  • Soltek SL-75KAV
    • Bios Q12
    • RÄ™cznie wybrane optymalne ustawienia BIOS i opóźnienia pamiÄ™ci: 2-3-3-6
    • NapiÄ™cie I/O 3,6V
  • Abit KT7E
    • Bios A9
    • RÄ™cznie wybrane optymalne ustawienia BIOS i opóźnienia pamiÄ™ci: 2-2-2-6
    • NapiÄ™cie I/O 3,6V
  • 1x256MB SDR Micron PC133 CL3 7,5ns (rÄ™cznie sprawdzona i stabilna przy 150MHz CL2)
  • Western Digital Caviar WD400JB
  • VIA 4in1 5.24 (ze wzglÄ™du na znacznie mÅ‚odszÄ… kartÄ™ graficznÄ…)

Dla platformy nForce 2 Ultra 400 wykorzystane zostały następujące komponenty:
  • Abit NF7 rev 2.0
    • Bios D27 Tai Pan 0.3 3.19C 27.12.2004 CPC OFF
    • RÄ™cznie wybrane optymalne ustawienia BIOS i opóźnienia pamiÄ™ci: 2-3-3-11
    • NapiÄ™cie DDR 2,9V
  • 2x1024MB DDR PC3500 Corsair CMX1024-3500LLPRO
  • Western Digital Caviar WD1200JB
  • nForce Driver 5.10

W trakcie testów użyte zostały programy w następujących wersjach:
  • 3DMark2001SE: v3.30
  • 3DMark03: v3.60
  • AIDA64: v5.92.4300
  • Comanche 4: v1.0.1.18
  • Quake 3 Arena: v1.30
  • Super PI: mod v1.5
  • Prime95: v2.94b7

Do testów wykorzystane zostały następujące procesory:
  • AMD Duron 750MHz Spitfire
    • D750AUT1B AKCA 0105FFIW
    • Procesor odmówiÅ‚ współpracy z Soltek SL-75KAV przy taktowaniu 1000MHz
  • AMD Athlon 1000 Thunderbird
    • A1000AMT3C AXIA 0115APSW
    • Procesor nie uruchamiaÅ‚ siÄ™ poprawnie zmodyfikowany celem odblokowania mnożnika na żadnej z pÅ‚yt.
    • Procesor wykazuje "FSB Wall" powyżej czÄ™stotliwoÅ›ci szyny 166MHz. Prawdopodobnie jest zdolny do pracy przy wyższej czÄ™stotliwoÅ›ci taktowania z odblokowanym mnożnikiem.
  • AMD Athlon XP 1700+ Throughbred-B
    • AXDA1700DUT3C JIUHB 0313SPBW
    • Król podkrÄ™cania w najlepszej serii, a do tego caÅ‚kiem dobry egzemplarz, choć potrzebujÄ…cy do osiÄ…gania wysokich wyników wyjÄ…tkowo wysokiego napiÄ™cia, przez co po podkrÄ™ceniu również najbardziej energochÅ‚onny procesor w zestawieniu.
  • AMD Athlon XP-M 2500+ Barton
    • AXMH2500FQQ4C IQXFA 0342RPMW
    • Reprezentant kiepskiej sztuki Bartona Mobile niezdolny do osiÄ…gniÄ™cia 2,5GHz i przestajÄ…cy siÄ™ skalować ze wzrostem napiÄ™cia powyżej 1,9V.
  • AMD Athlon XP-M 2800+ Barton "Appleton"
    • AXMA2800FKT4C AQYHA 0427DPAW
    • Mnożnik 17x a przez to oznaczenie "1700" zostaÅ‚y wybrane, aby Å‚atwiej porównywać wydajność z Athlonem XP-M 2500+ na pÅ‚ycie SL-75KAV. Ponadto w konfiguracji 17x100 reprezentuje wydajność popularnego procesora Duron 1700 Applebred.
    • Procesor specjalny w tym sensie, iż zostaÅ‚ fizycznie uszkodzony i obecnie wykrywany jest jako posiadajÄ…cy 64kB pamiÄ™ci podrÄ™cznej drugiego poziomu. IdÄ…c za nomenklaturÄ… AMD przy nazywaniu Bartona z wyÅ‚Ä…czonÄ… poÅ‚owÄ… pamiÄ™ci jako "Thorton", nazywaÅ‚em ten procesor "Appleton" przez poÅ‚Ä…czenie "Applebred" i "Barton".

PS. Setny post! Dawać te baby!
PPS. Żartuję, moja dziewczyna mogłaby przecież to przeczytać. Jakie baby?

Mam za dużo zestawów i za dużo tekstu naprodukowałem aby to wszystko tutaj pomieścić...
Back to top
IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Re: Socket A - analiza wydajności
Reply #1 - 05. Mar 2018 at 23:37

Uwagi dotyczące testów

• Dlaczego brakuje wyników?! Otóż naÅ‚ożyÅ‚y siÄ™ dwa czynniki: (najprawdopodobniej) sterownik Catalyst 10.2 ma problemy z 3DMarkami w przypadku szybkich procesorów Athlon: 3DM03 zawsze restartuje komputer na poczÄ…tku drugiego testu z procesorem taktowanym ponad 2GHz (niezależnie od jego wydajnoÅ›ci), natomiast 3DM2001 restartuje komputer w przypadku bardzo szybkiego procesora pod koniec testu Nature - zawsze w tym samym momencie. Przy użyciu procesora Athlon XP-M 2500+ ustawienie 11x200 (2200MHz) umożliwia przejÅ›cie testu Nature, natomiast 9,5x229 (2176MHz) - nie. W obu ustawieniach procesor jest doskonale stabilny, także przyczyna leży gdzie indziej, a "Appleton" 1700 z ustawieniem 11x234MHz (2573MHz) nie ma problemów z ukoÅ„czeniem testu, lecz jego wydajność jest niższa. Niestety problem ukazaÅ‚ siÄ™, gdy miaÅ‚em już zebrane bardzo dużo wyników, także z poszanowania wÅ‚asnego czasu postanowiÅ‚em po prostu kontynuować testy zamiast zaczynać od nowa z innym sterownikiem bÄ…dź kartÄ… graficznÄ…. Na drodze wielu testów, wykluczyÅ‚em możliwość problemów z zasiaczem - w ramach testów wykorzystaÅ‚em Corsair CX750M na pÅ‚ycie NF7 - nie przyniosÅ‚o to żadnych zmian. W trakcie testów wykonywaÅ‚em również pomiary napięć wykorzystujÄ…c miernik Metex M-3270 i nie wykryÅ‚em żadnych nieprawidÅ‚owoÅ›ci.
  • Wykorzystane zostaÅ‚o jedynie 256MB pamiÄ™ci w testach platform wykorzystujÄ…cych pamięć SDR. Podyktowane zostaÅ‚o to dużą "wybrednoÅ›ciÄ…" platformy KT133A/KT133E jeÅ›li chodzi o wybór pamiÄ™ci - koÅ›ci które zostaÅ‚y dokÅ‚adnie przetestowane pod kÄ…tem pracy z ustawieniem 150MHz na platformie BX440, na KT133A nie dziaÅ‚aÅ‚y poprawnie z ustawieniem 145MHz. ZostaÅ‚a wybrana jedna kość, która dziaÅ‚aÅ‚a poprawnie w pojedynkÄ™. Pomimo niskiej pojemnoÅ›ci pamiÄ™ci, w wybranych testach i przy zoptymalizowanym Windows XP (wiÄ™cej o tym w punktach dalej), maÅ‚a ilość pamiÄ™ci nie miaÅ‚a wpÅ‚ywu na wyniki.
  • StaraÅ‚em siÄ™ stworzyć jednolite warunki dla wszystkich procesorów. Oznacza to, że przy każdej wymianie procesora sprawdzaÅ‚em ustawienia w biosie pod kÄ…tem parametrów pracy pamiÄ™ci, wÅ‚Ä…czonych portów, kontrolerów, etc. Przy testach NF7 przypomniaÅ‚em sobie (rychÅ‚o w czas), że Uniflash 1.40 daje możliwość zapisania ustawieÅ„ CMOS do pliku. W ten sposób, na NF7 za każdym razem Å‚adowany byÅ‚ profil z optymalnymi ustawieniami dla pamiÄ™ci i reszty systemu, a bezpiecznymi dla procesora (FSB 100MHz, VCore 1,75V). W ten sposób, każdy procesor miaÅ‚ identyczne warunki pracy.
  • Testy każdej pÅ‚yty zaczynaÅ‚em od znalezienia maksymalnego FSB dla każdej platformy z użyciem procesora o odblokowanym mnożniku. ByÅ‚o to 145MHz dla SL-75KAV (wyżej nie pozwalaÅ‚a pÅ‚yta główna) i 234MHz dla NF7 (wyżej nie pozwalaÅ‚y pamiÄ™ci przy optymalnych ustawieniach). To dość reprezentatywne i osiÄ…galne dla wiÄ™kszoÅ›ci wyniki, które każdy powinien móc powtórzyć u siebie z użyciem pospolicie dostÄ™pnych komponentów.
  • W trakcie testów użyÅ‚em Windows XP przygotowanego przez "Nikka" z 2012 roku. Używam tej wersji od lat, ma zintegrowane wiÄ™kszość uaktualnieÅ„ i jest lekka. Po wyÅ‚Ä…czeniu zbÄ™dnych procesów (Kompozycje Pulitu, Bufor Wydruku, Konfigurazja Zerowej Sieci Bezprzewodowej i parÄ™ innych) zużycie pamiÄ™ci wynosi 59,5MB przy 15 uruchomionych procesach. Po instalacji kompletu sterowników i wyÅ‚Ä…czeniu zbÄ™dnych procesów, sumarycznie pozostaje 17 procesów przy użyciu okoÅ‚o 120MB pamiÄ™ci
  • UżyÅ‚em jednego dysku dla testów SL-75KAV / KT7E i drugiego przy testach NF7. Może wprowadzić to pewne nieÅ›cisÅ‚oÅ›ci przy pomiarach zużycia prÄ…du (WD1200JB ma 3 talerze, podczas gdy WD400JB tylko jeden). Różnice nie powinny być jednak znaczÄ…ce, a wygraÅ‚a wygoda i możliwość uruchomienia dwóch różnych platform bez ponownej instalacji systemu operacyjnego bÄ…dź też obrazowania dysków.
  • PoczÄ…tkowo planowaÅ‚em wykorzystanie dysku WD1200JB z pÅ‚ytÄ… głównÄ… SL-75KAV, lecz okazaÅ‚y siÄ™ one ze sobÄ… niekompatybilne. Przy próbie instalacji systemu operacyjnego, instalator zawieszaÅ‚ siÄ™ przed pytaniem o sterownik dodatkowych kontrolerów dysków twardych, a próba uruchomienia systemu zainstalowanego na KT7E skutkowaÅ‚a niebieskim ekranem Å›mierci. Wykorzystanie WD400JB rozwiÄ…zaÅ‚o problem i nie powodowaÅ‚o żadnych nieprawidÅ‚owoÅ›ci przy wymianie pÅ‚yty głównej pomiÄ™dzy KT7E a SL-75KAV.
  • Nie udaÅ‚o mi siÄ™ uruchomić karty graficznej ATi All-in-Wonder Radeon 9700 Pro na żadnej z pÅ‚yt głównych wykorzystujÄ…cych chipset KT133A/KT133E. Sapphire Radeon 9500 dziaÅ‚aÅ‚ poprawnie na SL-75KAV lecz uniemożliwiaÅ‚ uruchomienie komputera na KT7E.
  • Ze wzglÄ™du na ogólnie wyższÄ… stabilność, do testów wybrany zostaÅ‚ SL-75KAV zamiast KT7E pomimo tego, iż KT7E zapewnia wyższÄ… wydajność dziÄ™ki możliwoÅ›ci wybrania bardziej agresywnych opóźnieÅ„ pamiÄ™ci w BIOSie. SL-75KAV nie umożliwia regulowania opóźnieÅ„ tRCD, tRP i tRAS w sposób bezpoÅ›redni.
  • Soltek SL-75KAV przy użyciu szyny FSB taktowanej zegarem 100MHz zapewnia podobnÄ… wydajność pamiÄ™ci jak przy użyciu szyny 133MHz. W obu przypadkach taktowanie pamiÄ™ci jest ustawione synchronicznie z szynÄ… co potwierdzajÄ… narzÄ™dzia diagnostyczne. Wskazuje to na optymalizacje BIOSu, które nie sÄ… widoczne wprost.
  • Różnice w zużyciu energii elektrycznej pomiÄ™dzy spoczynkiem a maksymalnym użyciem procesora sÄ… najwiÄ™ksze w przypadku Soltek SL-75KAV, natomiast mniejsze w przypadku KT7E i NF7. Wskazuje to na mniej efektywnÄ… sekcjÄ™ zasilania Solteka, co zdaje siÄ™ mieć potwierdzenie w rzeczywistoÅ›ci - pomimo fabrycznie zamontowanego chÅ‚odzenia, sekcja Solteka nagrzewaÅ‚a siÄ™ do okolic 70*C przy wykorzystaniu najszybszych procesorów.
  • Pobór mocy przez procesor jest wartoÅ›ciÄ… mocno orientacyjnÄ…. ZostaÅ‚ wyliczony przez wykorzystanie procesora "Appleton" z ustawieniem najniższego możliwego na danej platformie mnożnika i napiÄ™cia, a nastÄ™pnie wykonanie pomiaru zużycia prÄ…du z gniazdka przy czÄ™stotliwoÅ›ciach szyny 100MHz i najwyższej stabilnej (145MHz dla KT133A i 234MHz dla NF2). Gdy potwierdziÅ‚em, że zużycie energii przez platformÄ™ jest pomijalne, zużycie energii w spoczynku tak ustawionej platformy byÅ‚o brane jako "0". WspominaÅ‚em, że wartoÅ›ci sÄ… orientacyjne?
  • Użycie najszybszych procesorów (Athlon XP-M i "Appleton") na pÅ‚ytach wykorzystujÄ…cych liniÄ™ +5V do ich zasilania skutkowaÅ‚o znaczÄ…cym nagrzewaniem wiÄ…zki ATX 20-pin zasilacza.
  • Podczas wykonywania testów rzadko smarowaÅ‚em procesory pastÄ… - zazwyczaj każdy kolejny procesor musiaÅ‚ siÄ™ zadowolić pastÄ… pozostaÅ‚Ä… na ukÅ‚adzie chÅ‚odzenia z poprzedniego. WyjÄ…tkiem byÅ‚y Athlony XP na platformie NF7. CiÄ™cie kosztów!

Mam za dużo zestawów i za dużo tekstu naprodukowałem aby to wszystko tutaj pomieścić...
Back to top
IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Reply #2 - 05. Mar 2018 at 23:38

Wyniki wydajności na ustawieniach domyślnych
Na pierwszy ogień porównanie wydajności przy domyślnych ustawieniach na platformach KT133A i nForce 2 Ultra 400.
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links)
Jak widać, im szybszy procesor tym różnica pomiędzy platformami zwiększa się. O ile Duron 750 w 3DMark2001 zyskuje niecałe 5% z przesiadki na szybszą platformę, Athlon XP-M 2500+ notuje ponad 20-procentowy wzrost wydajności. Warto zwrócić uwagę na to, iż więcej zyskują procesory pracujące na szynie FSB taktowanej częstotliwością 133MHz, niż te pracujące z szyną 100MHz.
Wydajność w zależności od platformy
Dobra, za nami krótka rozgrzewka. Zobaczmy na przykładzie większej ilości testów, ile zyskuje na wydajności szybki procesor po przesiadce na wydajniejszą platformę.
(You need to Login or Register to view media files and links)
Zaczyna robić się ciekawie. Nowsza platforma z lepszym chipsetem udostępnia około dwa razy większą przepustowość pamięci. Programy reagują na tą zmianę w różny sposób, lecz w testach syntetycznych widać przyrosty rzędu 60-90% wydajności! W rzeczywistości jednak, w grach powinniśmy widzieć maksymalnie 20-procentowy wzrost wydajności. Tą wartość potwierdzają testy w Quake 3 Arena i 3DMark2001, a są to testy w których wyniki zależą ściśle od wydajności całej platformy.
Co jednak stanie się, gdy porównamy jeden procesor z dwoma różnymi ustawieniami częstotliwości szyny FSB?
Porównujemy dokładnie ten sam procesor taktowany tą samą częstotliwością, pracujący na tej samej płycie głównej, jednak z dwoma różnymi ustawieniami - w pierwszym przypadku szyna FSB i pamięć taktowane są zegarem 133MHz, a w drugim - 234MHz. W tym przypadku wzrost przepustowości pamięci jest nieco mniejszy niż poprzednio, lecz znacznie zmniejsza się czas dostępu do pamięci. Nasz testowy Athlon dostaje skrzydeł - pomimo niskiej częstotliwości taktowania, wydajność rośnie o kolejne około 20%. W testach syntetycznych jak na przykład Photoworxx, który jest bardzo zależny od wydajności podsystemu pamięci, szybko taktowana szyna zapewnia 43% wzrost wydajności.
Pójdźmy zatem na całość i porównajmy kombinację najwolniejszą z najszybszą, a zatem zestawmy obok siebie KT133A taktowany zegarem 133MHz z nForce 2 Ultra 400 pracującym na szynie 234MHz!
Ciężko uwierzyć że jest to ten sam procesor! Dzięki ogromnemu zastrzykowi wydajności podsystemu pamięci, testowana jednostka w najbardziej reprezentatywnych testach (Q3A, SuperPI i 3DMark2001) zyskuje 40-50% wydajności! Testy syntetyczne, silniej zależne od podsystemu pamięci notują blisko 2,5-krotny wzrost wydajności. W teście Photoworxx testowy Athlon osiąga wydajność zbliżoną do Athlona 64 3000+, a przecież jest to procesor ze zintegrowanym kontrolerem pamięci.
Chcąc podsumować tą część testów, należy zwrócić uwagę na fakt, że wykorzystany procesor mobilny pracuje w fabrycznych ustawieniach z niską częstotliwością szyny FSB dzięki czemu może on pracować z domyślnymi ustawieniami na platformie KT133A. Pomimo tego, że nie jest to wyjątkowo szybki reprezentant Bartonów (które w wariantach dla komputerów stacjonarnych pracowały fabrycznie z szyną 166-200MHz), zapewnia 20% wzrost wydajności po przesiadce na szybszą platformę. Gdy jednak podniesiemy częstotliwość szyny FSB, szybsza platforma zapewnia co najmniej 40% wzrost wydajności.
Wydajność wszystkich procesorów
Prościutkie wykresy za nami, przejdźmy do porównania które będzie wymagało głębszej analizy: porównane zostaną ze sobą wszystkie procesory na obu platformach w konfiguracji zarówno fabrycznej jak i podkręconej.
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links)
Na początek krótka legenda: kolor pomarańczowy to nForce 2, niebieski to KT133A, a szary to KT133E. Blade kolory to ustawienia fabryczne, a intensywne - podkręcone.
Pierwszy wniosek, który rzuca się w oczy, to fakt że podkręcając na platformie KT133A nie jesteśmy odzyskać strat poniesionych w wyniku przesiadki na wolniejszą platformę. Wyjątkiem tutaj jest "Appleton" który dzięki odblokowanemu mnożnikowi i niskiej fabrycznej częstotliwości FSB, procentowo po podkręceniu zyskuje zdecydowanie najwięcej względem ustawień fabrycznych. Taktowany nawet bardzo wysokim zegarem, pozostaje procesorem stosunkowo wolnym, hamowanym przez niską objętość pamięci podręcznej drugiego poziomu.
Kolejną rzeczą wartą odnotowania jest czułość poszczególnych testów na wielkość pamięci podręcznej L2. Quake III Arena jest testem najbardziej czułym, gdzie Duron 750 pracujący z parametrami Athlona 1000 zaledwie się z nim zrównuje pomimo szybszej platformy. Większa pamięć cache zapewnia Athlonowi około 20% przewagę gdy pracuje on na takiej samej płycie głównej. Na szczycie stawki widać tą samą zależność, ale dodatkowo pogłębioną: podkręcony Athlon zapewnia wydajność o 28% wyższą pomimo istotnie niższej częstotliwości taktowania. 3DMark2001SE również zapewnia solidne wzrosty przy przesiadce z Durona na Athlona (8% na korzyść tego drugiego przy porównaniu Athlona 1000 z podkręconym Duronem 750), natomiast SuperPI reaguje przy próbce 1M zdecydowanie najsłabiej na większą objętość pamięci. Zysk przy zmianie podkręconego Durona 750 na fabrycznie taktowanego Athlona 1000 to zaledwie 2%.
Jest to również miejsce w którym możemy odpowiedzieć na pytanie, czy słabszym procesorem jesteśmy w stanie dogonić szybszy wykorzystując nowszą platformę. Jak widać, jest to z całą pewnością możliwe, choć różnice w wydajności poszczególnych procesorów są tak duże, że ciężko wyczytać to z wykresów. Warto zwrócić jednak uwagę, że Athlon XP 1700+ zapewnia na platformie nForce 2 wydajność praktycznie identyczną jak Athlon XP-M 2500+ na platformie KT133A.
Więcej testów!
Nie sposób przedstawić na wykresach wszystkich wyników które uzyskałem. Starałem się wybrać najbardziej interesujące porównania i testy, a następnie chciałem je przedstawić w przystępnej formie. Świadomie nie pokazałem na przykład wykresu wydajności wszystkich procesorów w Comanche 4, ponieważ byłby to wykres przedzielony na pół pomiędzy platformę szybką i wolną, z paroma przetasowaniami pomiędzy (Athlon 1000 + NF2 jest prawie tak samo szybki jak podkręcony Athlon XP-M 2500+ + KT133A). Ja osobiście jednak uwielbiam tabelki i dla osób takich jak ja przedstawiam tabelę ze wszystkimi wynikami które uzyskałem:

Mam parę uwag dotyczących całości testów. Na czerwono zaznaczyłem wyniki, które zwróciły moją uwagę i odbiegają od normy.
Podkręcony Athlon 1000 notuje na platformie nForce niższą wydajność w teście 4 3DMarka03. Jest to test ściśle zależny od karty graficznej, co potwierdzają pozostałe wyniki (wszystkie procesory poza Duronem 750 zapewniają taką samą wydajność), co wskazuje na pewne zmiany w ustawieniach BIOS płyty głównej Abit NF7 przy przejściu na szynę FSB 166MHz. Być może zmienia się jakiś dzielnik? Problem można byłoby próbować diagnozować z innym procesorem, albo testując przy FSB 160, lecz postanowiłem tego nie robić. Sprawę potwierdziłem wykonując testy kilkukrotnie zmieniając ustawienia pomiędzy FSB 133 a 166 - za każdym razem wyniki były powtarzalne, a był to jedyny parametr który zmieniał się pomiędzy restartami komputera.
Drugą anomalią jest wydajność podkręconego "Appletona" na płycie NF7 w teście Zlib. Jest to test bardzo czuły na objętość pamięci cache i tutaj ten procesor nie powinien uzyskiwać tak wysokiej wydajności. Wystarczy porównać jego wydajność na platformie KT133A (w tym teście użyta platforma ma pomijalne znaczenie) by zobaczyć, że coś jest nie tak. W tym przypadku również test wykonywany był kilkukrotnie.
Na koniec pozostawiam pytanie o to, czy Athlony to grzałki. Ze względu na niedoskonałość i wysoką niedokładność czujników zamontowanych na płytach Socket A (tak naprawdę mierzą temperaturę powietrza pod procesorem), a także ze względu na niekontrolowaną temperaturę zewnętrzną (w czasie testów wahała się pomiędzy 16,5*C a 24*C) postanowiłem wykonać pomiary poboru energii. Podkreślam raz jeszcze, że uzyskane wyniki są mocno niedokładne, a parametr CPU power nie uwzględnia strat na zasilaczu i sekcji zasilania płyty głównej, ale daje pewien obraz. Czy około 50W które pobiera Athlon 1000 na platformie KT133A to dużo? Patrząc przez pryzmat dzisiejszych czasów, z całą pewnością nie, ale należy wziąć poprawkę na to, że mamy do czynienia z 18-letnią platformą. Patrząc przez pryzmat ówczesnych procesorów Intela, jest to dość sporo - Tualatin zapewnia 2x niższy pobór energii przy porównywalnej wydajności, a Coppermine również pobiera mniej energii. Nie jest to jednak coś, czego nie dało się rozproszyć ówczesnymi układami chłodzenia. Sprawy przebierają odmienny obrót, gdy uwzględnimy wyniki podkręcania. 135W na platformie która pracuje na linii +5V robi wrażenie, a 154W na NF7 pobierane przez podkręconego Athlona XP 1700+ wykracza poza bezpieczne normy dla platformy Socket A, a pamiętam że ludzie używali takich komputerów na codzień. Uzyskane wyniki pozostawiam jednak do osobistej analizy. Uważam, że wyniki są "wporzo", a procesory są umiarkowanie łakome na prąd.
Podsumowanie
Cóż można więcej dodać po takiej dawce testów, tabelek i porównań... Mam nadzieję, że udało mi się odpowiedzieć na zadane we wstępie pytania. Platforma KT133A jest dużym ograniczeniem dla procesorów Socket A, a im szybszy procesor tym większy hamulec. nForce 2 pozwala wykrzesać dodatkowe pokłady mocy nawet ze starszych procesorów na tej platformie. Ciekawe mogłoby być porównanie Tualatina z Thunderbirdem pracującym na platformie nForce2. Należy pamiętać, że Tualatin to bardzo efektywna architektura, która doskonale radzi sobie z pamięciami SDR na stareńkim (z punktu widzenia procesora) chipsecie BX440 i nie notuje wielkich korzyści z użycia pamięci Rambus bądź DDR. Thunderbird z kolei jest proceosorem "głodzonym" przez wolną szynę i niską przepustowość dostępnych ówcześnie pamięci SDR.

Na zakończenie pragnę napisać, że wszystkie testy wydajności, całość tekstu, a także wszystkie wykresy wykonałem sam przy użyciu sprzętu posiadanego przeze mnie. Tekst jest moją własnością i nie zgadzam się na publikowanie go w innych miejscach niż forum 3dfx.pl bez mojej zgody, bądź też przywłaszczanie sobie jego części bądź całości. Tematyka wydała mi się na tyle ciekawa, że poświęciłem na całość wiele godzin swojego czasu i proszę o uszanowanie tego faktu. Mając jednak to na uwadze mam nadzieję, że jest to interesujące źródło informacji i zgadzam się, a nawet zachęcam do cytowania z podaniem źródeł.

Back to top
IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Reply #3 - 05. Mar 2018 at 23:38

Galeria
Pinmod na mnożnik x17 na Solteku SL-75KAV
Testy platformy KT133A
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links)
Testy platformy nForce 2 Ultra 400 (na Tsengu instalowałem systemy)
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links)
Przy pierwszych próbach aktualizacji BIOSu prawdopodobnie wgrałem BIOS dla NF7 rev 1.0. W każdym razie płyta nie wstała i potrzebny był hot-flash do którego wykorzystałem K8V-E
A tak przesmarowany był mostek południowy na NF7
to be continued...

Back to top
IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Reply #4 - 05. Mar 2018 at 23:39

Historia zmian
25.01.2022 - Naprawione niedziałające zdjęcia i linki
10.03.2018 - Dodany komplet wyników 3D z najwydajniejszej platformy
07.03.2018 - Pierwsza finalna wersja
05.03.2018 - koniec testów. Opublikowana zostaje część wyników
02.03.2018 - początek testów

Back to top
IP Logged

VooDooMan
Forum Moderator

Retro Martyr

Reply #5 - 06. Mar 2018 at 00:45

Szacun kolego... kawał dobrej roboty! Kiedy Ty to wszystko przetestowałeś? Cheesy

Szkoda tylko, że nie wykorzystałeś jeszcze jakiejś grafiki od Nvidii dla równowagi Tongue Moglibyśmy wtedy lepiej porównać wyniki z tym co ja testuje jakbyś miał np. takiego GeForce 4 Ti 4600 albo GeForce 5 FX 5950 Ultra w testach.

Ja Radeon X850 Pro nie wsadzę do AGP 2x żeby w drugą stronę odwórcić Wink

Mimo wszystko jest to wątek który powinien wylądować w czołówce nowo otwortego działu testy / benchamrki, jutro rano go tam umieszcze Smiley

"...ale najpierw zrozumcie mój ból"
Back to top
IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Reply #6 - 06. Mar 2018 at 00:59

Radeona nazwijmy... niefortunnym założeniem wstępnym Wink

Pomysł był taki aby zminimalizować wpływ karty graficznej na wyniki. Radeon ładnie współpracuje ze wszystkim co ma AGP 1,5V, ale za to wydajność pozostawia wiele do życzenia. W Q3A wyniki są niskie, no i ten cholerny problem z 3DMarkami przy szybkich Athlonach o którym piszę w uwagach. No ale na potrzeby testu karta spisała się należycie - we wszystkich testach to procesor jest wąskim gardłem.

Z przeciwnego obozu o odpowiedniej wydajności miałem jedynie GeForce 7800GS. Odpadł w przedbiegach - mostek AGP<>PCI-E spowodował, że karta na KT133A działa, ale próba odpalenia 3DMark2001 skutkuje kaszką na ekranie.

Przetestowałem od piątku do dziś Wink

Back to top
IP Logged

Neo
3dfx Friends

Developing Engineer

Reply #7 - 06. Mar 2018 at 11:11

forteller wrote on 05. Mar 2018 at 23:37:
Dlaczego brakuje wyników?! Otóż nałożyły się dwa czynniki: (najprawdopodobniej) sterownik Catalyst 10.2 ma problemy z 3DMarkami w przypadku szybkich procesorów Athlon: 3DM03 zawsze restartuje komputer na początku drugiego testu z procesorem taktowanym ponad 2GHz (niezależnie od jego wydajności), natomiast 3DM2001 restartuje komputer w przypadku bardzo szybkiego procesora pod koniec testu Nature – zawsze w tym samym momencie. Przy użyciu procesora Athlon XP-M 2500+ ustawienie 11x200 (2200MHz) umożliwia przejście testu Nature, natomiast 9,5x229 (2176MHz) – nie. W obu ustawieniach procesor jest doskonale stabilny, także przyczyna leży gdzie indziej, a „Appleton” 1700 z ustawieniem 11x234MHz (2573MHz) nie ma problemów z ukończeniem testu, lecz jego wydajność jest niższa.

Podejrzewam, że te restarty wynikają z nagłego skoku poboru mocy. Te testy są chyba najbardziej energochłonne. Zwłaszcza, że Appleton, który nie ciągnie soczku dla całego keszu idzie na wyższym taktowaniu bez restartu. Próbowałeś może innego zasilacza?

A benchmarki pierwsza klasa Smiley Czekam na więcej wyników

DIY woodbox: AMD 386DX40, 32MB RAM, Diamond Stealth VRAM 1MB, Aztech Pro16 ABI (AZT2316), Primax SoundStorm Wave M16B 1MB (GUS Classic clone), ST3491A, 256MB CF, Windows 95
Socket 7: AOpen AP59s, Cyrix M II-300GP (225 MHz), 64MB SDRAM, SiS 6326 8MB SGRAM, SB32 CT3670 8MB, 9.1 GB IBM SCSI HDD, Win98FE
Socket A: WinFast K7S741, Sempron 2400+ @1960MHz water cooled, 1 GB DDR400, WinFast Geforce 6600 128MB, Audigy SB0090, PCI SATA card (SIL3114), 80GB IDE HDD 3.5", 160GB SATA HDD 2.5", WinXP
Back to top
IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Reply #8 - 06. Mar 2018 at 12:24

Oczywiście brałem to pod uwagę i wyeliminowałem poprzez zastosowanie zasilacza Corsair CX750 na płycie NF7. Ten zasilacz ma pojedynczą linię +12V zdolną dostarczyć ponad 700W i stosunkowo silną linie +5V "wycenioną" na 25A. Z procesorem o obniżonym napięciu, przy karcie graficznej pracującej na domyślnych ustawieniach problem również występował. Moim zdaniem eliminuje to możliwość problemów z zasilaniem, zwłaszcza że monitorowałem napięcia w trakcie testów za pomocą multimetru Metex 3270 I nawet Fortron dawał radę, choć dostawał już mocno w kość.

Poza tym podkręcony 1700+ jest zdecydowanie najbardziej pradożernym procesorem, a 3DMark2001SE przechodzi.

Dopiszę to do uwag jak będę przy komputerze.

Back to top
IP Logged

VooDooMan
Forum Moderator

Retro Martyr

Reply #9 - 06. Mar 2018 at 13:48

Forteller a co byś powiedział żeby rozszerzyć ten twój test na WSZYSTKIE chipsety jakie wyszły pod Socket A ? Tongue i dołożyć
- SiS 735    
- AMD 760      
- VIA Apollo KT266      
- ALi Magik 1
i Co tam jeszcze wyszło Smiley

Raczej z góry wiadomo który będzie najszybszy, ale fajnie by było mieć takie PEŁNE zestawienie wydajności wszystkich układów w jednej tabelce Wink co Ty na to?

"...ale najpierw zrozumcie mój ból"
Back to top
IP Logged

Callahan
3dfx Friends

Reply #10 - 06. Mar 2018 at 22:00

Jak nie masz zasilania wtyczką 4pin typu P4(ATX 2.xx) to 25A na linii +5V to słabiutki zasilacz... Pewnie jeszcze obciążenie ma zespolone z +3,3V... i razem góra 200W. Poszukaj czegoś 35A - ATX 1.xx.

I wywal tę gigabitówkę z PCI-ona potrafi >20W łyknąć z +5V.
Jak masz miernik cęgowy to możesz zapiąć go jednocześnie na wszystkie kabelki czerwone i zobaczysz co jest grane z zasilaniem.

HP XU 6/200 2x PII-ODP/512MB/VB/SCSI/NT 4.0
PR440FX 2x PII-ODP/1GB/V4/SCSI/NT 4.0 CS4237B+CT1920
Super S2DG2 2x550@2MB/1GB/V5/73GB 15k + Panasonic DVD-RAM/SCSI/YamahaXG/Win2000
VS440FX P2-ODP/128MB/2940U2W+18GB 10k+Yamaha x8/SCSI/SB16/W98SE
Back to top

IP Logged

Callahan
3dfx Friends

Reply #11 - 06. Mar 2018 at 22:00

Aaaaa, mam i 760MP i 760MPx jakby co  Grin

Back to top

IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Reply #12 - 07. Mar 2018 at 00:50

VooDooMan wrote on 06. Mar 2018 at 13:48:
Forteller a co byś powiedział żeby rozszerzyć ten twój test na WSZYSTKIE chipsety jakie wyszły pod Socket A ? Tongue i dołożyć
- SiS 735    
- AMD 760      
- VIA Apollo KT266      
- ALi Magik 1
i Co tam jeszcze wyszło Smiley

Raczej z góry wiadomo który będzie najszybszy, ale fajnie by było mieć takie PEŁNE zestawienie wydajności wszystkich układów w jednej tabelce Wink co Ty na to?

No zabić mnie chcą :-P nie wiem, na razie muszę skończyć to co zacząłem, a dzisiaj do domu wróciłem... No właśnie teraz. Z pracy postaram się coś skrobnąć w dniu jutrzejszym jak się uda Smiley
Callahan wrote on 06. Mar 2018 at 22:00:
Jak nie masz zasilania wtyczką 4pin typu P4(ATX 2.xx) to 25A na linii +5V to słabiutki zasilacz... Pewnie jeszcze obciążenie ma zespolone z +3,3V... i razem góra 200W. Poszukaj czegoś 35A - ATX 1.xx.

I wywal tę gigabitówkę z PCI-ona potrafi >20W łyknąć z +5V.
Jak masz miernik cęgowy to możesz zapiąć go jednocześnie na wszystkie kabelki czerwone i zobaczysz co jest grane z zasilaniem.

Przecież NF7 ma zasilanie procesora z linii +12V. Podobnie Radeon również korzysta z tej linii. W tym sensie, to nowoczesna platforma, mająca do dyspozycji 62A na linii +12V z CX750M. I choć nie jest to wysokich lotów zasilacz, nie ma żadnych problemów z zasilaniem tej platformy.

Sieciówka jest potrzebna, a ta jest dobra Wink 20W to nie jest też coś co byłoby w stanie zostać rozproszone na takiej małej powierzchni bez dodatkowego chłodzenia. Według moich testów jest to około 5W.

Back to top
IP Logged

kazeobi
3dfx Friends

Reply #13 - 07. Mar 2018 at 08:59

Skoro jest z lini +12V, to moze vrm na plycie nie wyrabia?

Back to top

IP Logged

Callahan
3dfx Friends

Reply #14 - 07. Mar 2018 at 09:32

To zmierz napięcia pod obciążeniem miernikiem bezpośrednio na wtyczce atx.

Back to top

IP Logged

Page Index Toggle Pages: [1] 2 3 
Send Topic