Witam
prezentuje mój drugi build
Od początku jak wyszły procesory na Slot 1 stałem się ich miłośnikiem. Miały swoisty "klimat", dobrze się podkręcały. Osobiście w tamtych czasach posiadałem procesor Pentium, który udało mi się podkręcić do 450 Mhz (chyba z 300 Mhz). Pamiętam, że w tamtych czasach Celerony były mocno podatne na przetaktowanie. Można też było próbować pobawić się chłodzeniem, różne ciekawe mody, chłodzenie Peltiera zastosować. Wszystko to spowodowało, że po latach postanowiłem wrócić i na nowo pobawić się tym systemem.
Udało mi się kupić płytę główną Abit AB-BH6, która była niejako początkiem tego zestawu. Posiadam kilka procesorów na Slot 1: Celeron 300, Celeron 333, Pentium 233, Pentium 450, Pentium 500. Chce podziałać w overclockingu, zobaczyć ile da się wycisnąć z tych procesorów.
Powstał trochę overkill, bo wrzuciłem najmocniejszą kartę graficzną jaką udało mi się kupić na "stare" AGP. Jest to Geforce 7300 GT
Docelowo system operacyjny to miał być Windows 2000. Niestety wyszły pewne problemy (o tym za chwilę).
- Procesor: Celeron 333 Mhz. Maksymalnie udało się podkręcić na 500 Mhz, jednak nie jest stabilny w Windows przy tym taktowaniu. (Posiada zmodyfikowane chłodzenie; duży radiator + solidny wentylator od zasilacza komputerowego).
- Płyta główna: Abit AB-BH6
- Pamięć: 3x128MB (chwilowo nie mam więcej)
- Karta graficzna: Galaxy Geforce 7300GT
- Obudowa: Silentium PC
- HDD: Samsung SP1203N 120 GB
- CD/DVD: HP DVD Writer 640c
- karta sieciowa: 3Com EtherLink 10/1000 3C905C-TX
- karta dźwiękowa: Genius Yamaha OPL3-SAx
- PSU: Corsair RM550x (wcześniej OCZ Fatal1ty)
- System: Windows 2000
Problemy. Największym problem jest OpenGL w Windows 2000. Coś jest nie tak i nie mogę uruchomić gier i oprogramowania na OpenGL. Googlowałem o tym trochę i ludzie piszą, że są problemy ale nie znalazłem jego rozwiązania. Muszę zainstalować Windows XP i wtedy sprawdzić co się bedzie działo. Chyba, że ktoś miał podobny problem ? Nie testowałem z inną grafiką, więc teoretycznie to może być wina GF 7300GT (mojego modelu).
Kilka zdjęć, część ze przechodnim zasilaczem (OCZ), docelowo jest Corsair.