Retro, nie retro - 2003 rok, sprzęt sprzed 15 lat, tak myślę, że już zaczyna się to kwalifikować jako złom. Wtedy miałem Opterona 1.8GHz S940 na płycie MSI, 1GB RAM i albo Radeona 9800Pro, albo Winfasta GF 6600GT (już nie pamiętam). Teraz trudno dorwać coś z epoki na S940, a jeśli coś się pojawi to raczej w zaporowych cenach, albo wersje serwerowe wymagające specjalnych zasilaczy. Dlatego zdecydowałem się na zestaw S754:
- płyta główna Epox EP-8KDA3+ (nForce3 250, 6xSATA - 2xnForce+4xSil RAID, Gigabit Ethernet, przyzwoity dźwięk ALC850, wyświetlacz na płycie pokazujący kody błędów), (
(You need to Login or Register to view media files and links)),
- karta WinFast A400 GF 6800 (
- obudowa Thermaltake Shark (
- RAM na razie 2.5GB bo tyle mam, docelowo max na płycie czyli 3GB DDR400 (w S754 nie ma DualChannel więc nie muszę nic "parować"),
- dysk SATA 500GB (na razie stoi tylko XP SP3 na partycji 150GB, docelowo pewnie jeszcze jakiegoś linuksa postawię),
Płytę z procesorem A64 2800+ kupiłem za 5zł (+przesyłka), niestety po podłączeniu ciemność i kod FF na wyświetlaczu. Optymistycznie nie było, bo FF oznacza, że zdechła płyta, procesor, albo BIOS. Zacząłem od BIOSu - zaprogramowałem w programatorze najnowszą wersją, ale dalej nic. Wygrzebałem z zaprzyjaźnionego sklepu z pudłą ze złomem Semprona 2800+ razem zjakąś płytą Gigabyte'a z PCI-E, zapakowałem Semprona do Epoxa i... odpaliła. Athlon 64 2800+ na Gigabyte też odpalił. Pure magic - nie wiem dlaczego. Kupiłem na Allegro za paręnaście zł. A64 3000+, ale raczej bez nadziei, że zadziała. Wczoraj dotarła paczka. Sprawdziłem i działa bez problemu. To nie problem zasilacza - sprawdziłem dwa - Epox z A64 2800+ nie gada. Płyta ma duży potencjał OC z nowym BIOSem (ustawienia timingów pamięci, napięć CPU i RAM, zegara AGP i CPU co 1MHz) i zamierzam się pobawić w overclockera, tylko zdobędę najpierw chłodzenie jakie miałem na początku XXI wieku (czyli Scythe Ninja).
Kartę graficzną też kupiłem przypadkiem i nie za drogo, swoją drogą myślałem, że Leadtek wypuścił tylko wersję A400TDH i A400GT, moja takiego oznaczenia nie ma, zegary ma ustawione na 325/700. Wielkiego potencjału OC się nie spodziewam bo radiator jest dwa razy niższy w porównaniu z wersją GT, no chyba że ktoś ma uwalonego WinFasta A400GT, wtedy chętnie potestuję po wymianie chłodzenia
Co do dźwięku to nie wiem czy zostawić to co jest na płycie czy szukać jakiegoś Audigy/Audigy2 z frontpanelem. Zobaczymy.
Obudowę wykorzystuję już w drugim buildzie (jednak doszedłem do wniosku, że Shark jest za nowy do Socket A - pasuje bardziej do S754/S939, do tamtego starszego zestawu użyję czegoś innego).
Puściłem testowo 3DMark 2001SE na świeżym systemie i wyszło mi lekko ponad 18000 - to chyba w normie...
Zdjęcia wkrótce.