Specyfikacja:
MOBO: Asrock 775i65G
CPU: Intel Pentium Dual Core E5800 (3,2 GHz/800 Mhz FSB)
RAM: Kingston HyperX 2 GB DDR1 400 Mhz (2,5-3-3)
GPU1: Sapphire Radeon HD3850 512 MB AGP
GPU2: 3dfx Voodoo 3 2000 PCI (podkrecony do 3000)
AUDIO: Creative Audigy 2 ZS
HDD (IDE): WD Caviar 160 GB (zmniejszony do 137 GB)
SSD (SATA): Kingston V100 120 GB
DVD: Plextor L871A IDE
FDD: TEAC FD-CR8 (kombinacja dyskietek i kart pamieci)
CASE: CM Elite 343 mATX
Oto moja glowna maszyna do gier z okresu 97-2005. Niewiele retro w tym retrokomputerze, ale spelnia swoje zadanie. Tak naprawde jedyne czego tu brakuje to slotu ISA. AGP/PCI/IDE/dyskietki/port szeregowy/rownolegly/gameport wiec kompatybilnosc na poziomie.
W komputerze znajduja sie dwa Windowsy - ME i XP.
ME jest postawiony na dysku twardym IDE, i zainstalowane sa sterowniki do Voodoo 3. Stosuje go gdy chce sobie pograc w gry wydane przed i w 2000 roku. Voodoo 3 w rozdzielczosci 800x600 sprawdza sie znakomicie. Gry typu NFS3, Jane's Longbow 2, Unreal i Soldier of Fortune smigaja jak marzenie
Jako ze Voodoo 3 mocno sie grzeje, (zwlaszcza podkrecony!), zamontowalem wiatraczek z boku obudowy by troche tam pomagal.
XPek znajduje sie na SSD podlaczony przez SATA, i tam pracuje Radeon HD 3850. Gry wydane przed i w roku 2005 bardzo dobrze dzialaja w rozdzielczosci 1600x1200, choc niestety karcie brakuje mocy w grach wydanych w okresie 2006-2007 i niestety rodzialka musi isc w dol. Choc nie jest to wielki problem bo gry w tym okresie juz byly pisane pod Viste i natywnie obslugiwaly monitory 16:9.
Aureal 2 ZS dziala w obu systemach, wiec mam wszedzie wsparcie EAX 1 - 4. Niestety ze wzgledu na format plyty glownej nie mam tam miejsca na Vortexa 2, wiec musze sie obejsc bez A3D 2.0.
Ogolnie wg. mnie zestaw bardzo dobrze sie sprawdza w tym dosc trudnym do opanowania okresie gier (schylek 9x/poczatek NT5). Niestety nie wszystko jest idealne - troche brakuje tu ducha wlasnie tego okresu czasowego. Same "miecho" komputera nie rozni sie za bardzo niczym od biurowca z 2007-2009. Troche taka profanancja
Kiedys moze zbuduje zestawy ktore sa bardziej wierne okresowi, no ale to na inny dzien.
Jesli ktos ma jakies pytanie czy sugestie, to pytajcie smialo. Pozdrawiam.