Cześć!
Pora na jeden z pierwszych zestawów, które poskładałem w ostatnim czasie. Był to drugi retro komputer po K6-III+. Pomyślałem, że wrzucę go tutaj, ponieważ Batyry czerwony zestaw leży w częściach, a mój wręcz przeciwnie - leży odłogiem, ale jest poskładany i działający
Historia z tym komputerem jest o tyle ciekawa, że wyszedł on czerwony zupełnie przypadkiem. Ot, po prostu w którymś momencie zauważyłem, że większość komponentów jest czerwono-miedziana.
Oto konfiguracja:
Pentium 4 'C' 2,8/512/800 Northwood @ 3,43GHz
Zalman CNPS7700-Cu
Abit IS7
2GB RAM Patriot Extreme Performance DDR500 PC4000 CL3
ATi All-in-Wonder Radeon 9700 Pro + Zalman ZM80C-HP
Karta RAID Silicon Image Sil 0680
Sound Blaster Audigy SB0090
Western Digital Caviar WD1600JB
2x Western Digital Caviar WD400JB RAID0
Antec VP400
Bliżej nieokreślona obudowa Chiefteca
Fotki i benchmarki:
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) Zdjęcia pochodzą z ubiegłego roku - w zestawie nie ma już Voodoo, a RAM - tak jak pisałem wyżej - to już nie Corsair, a Patriot:
(You need to Login or Register to view media files and links) Jak widzicie, kable do flopa jest świecący podobnie jak jeden, fabryczny dla tej obudowy wentylator. Myślałem, żeby to ujednolicić i zrobić czerwone podświetlenie.
Zestaw trochę stracił rację bytu przy E5800 bo potrafi dokładnie tyle samo, tylko wolniej, niemniej chętnie posłucham Waszych komentarzy. Jeszcze za wcześnie żeby to było retro? Jaką czerwoną kartę muzyczną? Iść w podświetlenie? To był mocny nurt w latach 2002-2006, po czym zaczęły się czarne budy i dziś znów mamy RGB.
Z "Batyrowego punktu widzenia", brakuje tylko żeby było to AMD... Pomyślimy, pomyślimy. Może podmieni się na platformę Abit NF7