UPDATE
------------------------------------------
Pora na mała aktualizację
Pod koniec 2022 roku płyta trafiła na mody do doświadczonego overclockera z Kazachstanu (TerraRaptor). Celem jego badań było:
- Ustabilizowanie pracy na szynie 166 MHz z PIII-S (Tualatin)
- Sprawdzenie granicznych możliwości OC płyty
TerraRaptor dokonał różnego rodzaju modyfikacji płyty (CPU vCore-mod, RAM volt-mod, Northbridge vold-mod i VTT volt-mod) okrywając przy tym, że istotnym elementem do prawidłowego działania płyty na 166 MHz jest podniesienie domyślnego napięcia VTT dla procesorów Tualatin. Copperminy pracują z domyślnym 1,50VTT gdzie Tualatiny operują na 1,25VTT. Z jakichś powodów ta płyta nie działa stabilnie z TUALAMI na defaultowym VTT przy 166 MHz. Po podniesieniu tego napięcia do 1,35VTT wszystkie problemy znikają
Problem kompatybilności RAM jednak nadal pozostaje(ale o tym później)...
Po ustabilizowaniu pracy na magistrali 166 MHz kolejnym krokiem było sprawdzenie ile płyta jest w stanie uciągnąć
Dla overclockera tego kalibru nie było przeszkód by zmusić płytę do taktowań rzędu
203 MHz!!!
(You need to Login or Register to view media files and links) . Dzięki temu wiadome było na ile wydajny tak na prawdę jest ten chipset. Jednak osiągi te nie były w 100 % stabilne i jako tako wynik ten można na chwile obecną zaliczyć jedynie do eksperymentalnych. Pokazuje to jednak potencjał płyty oraz daje nadzieję na to żeby w przyszłości uzyskać stabilne taktowania rzędu 200 MHz.
Problemem wtedy jeszcze cały czas był BRAK ODPOWIEDNIEGO BIOSU! Na szczęście udało mi się skontaktować z pewnym doświadczonym modderem z Bios Mods (Antinomy), który dobrowolnie i bez opłat zgodził się w wolnej chwili przerobić BIOS w ten sposób by dodać jak najwięcej opcji OC
I w ten oto sposób mogłem już pożegnać sprawdzonego ale jakże mozolnego CMOSTOOLa!
(You need to Login or Register to view media files and links) W nowej wersji BIOS udało się dodać opcje: 138/138 ; 150/150 oraz 166/166. Po za tym pojawiła się też ciekawa alternatywa dla osób którzy nie są zaprzyjaźnieni z OC: 100/150 MHz - idealna dla posiadaczy Celeronów na tej platformie
(You need to Login or Register to view media files and links) Obecnie po sieci krąży "oficjalna" wersja OCBIOSu od Antinomy, należy jednak podkreślić, że jest to dosyć okrojona wersja lecz całkowicie stabilna
Dysponuję również innymi wersjami, które wprowadzają nowe funkcje (np Fast Writes) ale na ten moment to zbyt niedojrzała wersja, której Antinomy nie chce wprowadzać do obiegu. Pamiętajmy też, że prace nad dodaniem opcji 200/200 MHz nie są jeszcze zakończone ale niestety znacznie zwolniły i nie wiadomo kiedy będzie można się spodziewać finalnej wersji z wszystkimi możliwymi opcjami w tym wyczekiwanym 200/200 MHz.
Przy okazji udało się obniżyć timingi przy 166 MHz z CL2,5 do CL2 - jednak tutaj pojawia się nowy problem raczej software'owy który objawia się w ten sposób:
(You need to Login or Register to view media files and links) . Zmiany te pojawiają się jedynie z kartami graficznymi, które korzystają z dobrodziejstw AGP. Na kartach PCI oraz VooDoo takich zniekształceń nie ma. Jak wiadomo wszystkiego testy robię na grafach z AGP więc za bardzo nie mam z czym porównywać, ale tutaj taka szybka tabelka pokazująca, że jednak te CL2 nie daje zbyt wiele:
(You need to Login or Register to view media files and links) - w 3D Marku 2001 SE na GeForce 5200 PCI to zaledwie ćwierć procenta wzrostu wydajności... ale na szybszych kartach to już może mogłoby coś tam dać
W międzyczasie podczas prac nad modami płyty oraz biosu pojawił się jeden młody elektronik z Czech, który sam nas znalazł gdyż akurat zainteresował się tą płytą
To w jego głowie powstało kilka fajnych pomysłów no ta jak wszystkie nowe rozwiązania zaimplementować w praktyczny sposób.
I tak powstał między innymi taki dzynks: w praktyce wygląda to tak:
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) Urządzenie to steruje zarówno napięciem dla procesora (vCore) jak i pozwala ustawić odpowiednie VTT. Można tutaj też monitorować te wartości za pomocą miernika
Może nie jest najprostsze w instalacji, jednak znacznie ułatwia życie (zwłaszcza jak się nie posiada procka, który nie chodzi na domyślnym vCore)
Dobrze się złożyło, że TefaTronix dysponował akurat oscyloskopem i był w stanie potwierdzić moje wcześniejsze przypuszczenia i raz i na zawsze udowodnić, że omawiana płyta dysponuje dzielnikiem 1/5 dla taktowania 166 MHz, dzięki czemu PCI śmiga na nie zawyżonym 33 MHz a AGP 66 MHz:
(You need to Login or Register to view media files and links) Z praktycznych modów fajna jest ta ledka - sygnaluje, że PSU jest włączony:
(You need to Login or Register to view media files and links) a z wizualnych coś takiego:
(You need to Login or Register to view media files and links) Po tym jak wszystkie płyty wróciły do mnie z modów próbowałem sam uzyskać taktowanie 203 MHz na swoich ramach. Niestety mimo wielu prób udało mi się co najwyżej wejść do BIOS. Użyłem do selekcji RAMów Pentium III-S 1133 (SL6BY), który nie wymaga nawet dovoltowania. Przetestowałem ponad 150 różnych kostek DDR1 - do tej pory żadna z nich nie pozwoliła mi wejść do Windowsa... Wielkie ukłony w tym momencie dla Fortellera i LukasaP za użyczenie swoich kostek
Znalazł się też jeden obcy koleś na fejsbukowym forum, który bez problemu przesłał aż 69 kostek (w tym większość 1 GB)
(You need to Login or Register to view media files and links) - Niestety tylko 1 chodziła BEZ PROBLEMU na 183 MHz...
Skoro 200 MHz nie idzie tak jakbym chciał (mi maksymalnie co się udało to odpalić Memtesta na parę sekund:
(You need to Login or Register to view media files and links) ) to pozostała mi opcja pośrednia... BIOS na 200 MHz i tak jeszcze nie gotowy no i bardzo trudno jest znaleźć kostkę RAM, która pójdzie stabilnie na 200 MHz to trzeba się cieszyć tym co jest
TerraRaptor zastosował wyżej taktowany Kwarc by wymusić magistralę 203 MHz. Ustawiając w BIOSie 166 MHz płyta realnie szła na 203 MHz. Opcja 150 MHZ w BIOSie dawała 183 MHz. Tutaj już o wiele łatwiej o stabilną pamięć. Niestety żaden z moich najszybszych SL6BY nie pójdzie tak wysoko, nawet po zastosowaniu sztuczek, które opisuje tutaj (
(You need to Login or Register to view media files and links) ) ale 181 MHz to już inna bajka
W dodatku 181 MHz daje idealnie zegar 1900 MHz a ja lubię okrągłe liczby
Po instalacji tego kwarcu płyta nam się podkręca idealnie do 201 MHz (opcja 166 MHz w BIOS) lub 181 (opcja 150 MHz)
(You need to Login or Register to view media files and links) Teraz dzielniki wyglądają tak:
(You need to Login or Register to view media files and links) Nie jest to o czym marzyłem... ale przynajmniej przy 181 MHz PCI ma teraz
36,2 MHz, a AGP około
72,4 MHz. Myślę, że przetaktowanie o niecałe 10 % i tak pozwoli na instalację większości kart graficznych jakie chciałbym przetestować na tym zestawie
Problemem po podmianie kwarcu jest to, że płyta nie będzie wyświetlać prawdziwych wartości... do tego trzeba użyć dodatkowego clockgena z innej płyty
To jest dla mnie trochę czarna magia... bo mimo, że płyta korzysta z podwyższonego kwarcu to po samej podmianie na wyższy nigdzie tego nie widać... nie wiem dokładnie jak to działa... ale wygląda to tak:
(You need to Login or Register to view media files and links) Może ktoś wie z jakiej to jest płyty?
(You need to Login or Register to view media files and links) To idealnego działania na tej płycie brakowało mi jeszcze możliwości sterowania Vcore... (TerraRaptor zainstalował tutaj volt moda na fix
(You need to Login or Register to view media files and links) ) i musiałem "samemu" coś takiego zrobić:
(You need to Login or Register to view media files and links) Jest to Potencjometr precyzyjny 3296X 100K ohm 64X. Do przylutowania w 2 miejscach jak na załączonym obrazku. Ważne żeby ustawić go maksymalnie w PRAWO (na miminum) - patrząc od tyłu płyty (tam gdzie porty)
Do kupienia za grosze tutaj:
(You need to Login or Register to view media files and links) do przylutowania dokładnie tutaj:
(You need to Login or Register to view media files and links) Teraz już wszystko działa jak założyłem. Dorwałem jedną sztukę Pentium III-S 1400 MHz (SL6BY), która po zdjęciu czapy i dowolotowaniu rzędy 1,712v. działa stabilnie na 182 MHz. Ważne, żeby procek nie grzał się więcej jak 45 stopni - bo wtedy następują resety. Temperatura w pokoju 22 stopnie, otoczenie komputera od 24 do 28 stopni. Temperatura procka to bbecnie jest to 41/42 w spoczynku i 44 pod maksymalnym obciążeniem przez kilka godzin (niestety ten czujnik Winbonda świruje na ECSie i wskazuje złe wartości...):
(You need to Login or Register to view media files and links) W końcu mam pewności, że ta konfiguracja jest 100 % STABILNA I NIC NIE JEST W STANIE JEJ ZADUSIĆ (oprócz uporczywych opałów +35 stopni
)
(You need to Login or Register to view media files and links) Co ciekawe, konfiguracja ta grzeje się DUŻO MNIEJ niż te same taktowania na takim ASUS TUSL2C (zwłaszcza MOSFETy które na ECSIE nie mają więcej jak 60 stopni)... -
(You need to Login or Register to view media files and links) ;
(You need to Login or Register to view media files and links) - na Tuslu mosfety przebiły 100 stopni...
Po selekcji w sumie ponad 150 kości mam tylko 6 sztuki, które chodzą jako tako stabilnie na 181 MHz FSB. Ograniczeniem są timingi... Tylko jedna chodzi na CL2,5-2-2-6 (nawet CL2,5-2-2-5) jest to kości 512 MB (od Coirsara o dziwo..) i jest ona ciut wolniejsza niż 1GB Goodram z CL2,5-2-3-6
(You need to Login or Register to view media files and links) --------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------
LECIMY Z TESTAMI KART GRAFICZNYCH!!!!
=====================================
183 MHZ i 1740 CPU CLOCK=====================================
Ti 4600 1 GB GOODRAM 2001se:
(You need to Login or Register to view media files and links) 2000mark
(You need to Login or Register to view media files and links) test obciążenia
(You need to Login or Register to view media files and links) sisoft:
(You need to Login or Register to view media files and links) inne:
(You need to Login or Register to view media files and links) Po testach widać, że SL6BX na 183 MHz i zegarem 1740MHz (CL 2,5-2-3-6) jest praktycznie tak samo wydajny jak SL6BY na 166 MHz (CL 2,5-2-2-6) z zegarem 1750MHz. Więcej testów na tym konfigu nie robiłem.
=====================================
181 MHZ i 1900 CPU CLOCK=====================================
Ti 4600 WIN98SE!!!! GOODRAM 1 GB NO FW:
(You need to Login or Register to view media files and links) 72,2ns opóźnienie ! kontra
(You need to Login or Register to view media files and links) Daje to wzrost wydajności o prawie
8,5 % (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) PC MARK 2002 skok z
(You need to Login or Register to view media files and links) na 5994 to 502 punkty więcej czyli dokładnie
8,375 % WIN98SE GOODRAM 512MB witf FastWrites:
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) WIN XP: 1 GB GOODRAM NO FW:
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) FX 5950 ULTRA 1GB GOODRAM win98:
(You need to Login or Register to view media files and links) 1 GB GOODRAM WIN XP:
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) GeForce 6800 GT WIN 98 i FAST WRITES (1GB GOODRAM)
(You need to Login or Register to view media files and links) - default
(You need to Login or Register to view media files and links) - oc
(You need to Login or Register to view media files and links) - max OC
WIN 98 i FW (512 MB Corsair)
(You need to Login or Register to view media files and links) - defualt
WIN98 NO FW (1GB GOODRAM)
(You need to Login or Register to view media files and links) - 2003 mark
(You need to Login or Register to view media files and links) - 99 mark vsync finally off
(You need to Login or Register to view media files and links) - DEF 3DMARKS
(You need to Login or Register to view media files and links) - OC 3DMARKS
(You need to Login or Register to view media files and links) - max OC 3DMARKS
WIN XP 512 MB i FW:
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) TERAZ TESTY CZEGOŚ, CZEGO SIĘ NIE DA ZROBIĆ NA INNEJ PŁYCIE Z TAK WYSOKO TAKTOWANYM TUALEM (RADKI NIE UDZWIGNĄ WYSOKIEGO TAKTOWANIA AGP)
RADEON 9800PRO WINXP 512 MB i FW:
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) WIN 98 512MB I FW:
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) Jako ciekawostkę dodam jeszcze, że ostatnio trafił mi się klon ECS os PC Chips
(You need to Login or Register to view media files and links) Podsumowania na koniec 2024:
- ECS leci na 181 MHz CL 2,5-2-2-6 (1900 MHz)
- BIOS jest do 166 MHz i Tual leci stabilnie
- MODY na VTT oraz Vcore opracowane
Do zrobienia w przyszłości:
- Ustabilizować płytę na 200 MHZ
- Dodać do BIOS opcje 200 MHZ
- Sprawdzić czy przy 200 MHz rzeczywiście jest dzielnik 6
Teraz moje najlepsze Tuale maja w końcu platformę na której mogą w pełni rozwinąć skrzydła
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) Na samiutki koniec jeszcze taki mały żarcik, czyli parodia samej płyty w moim wykonaniu
(You need to Login or Register to view media files and links) oraz ta samo w wersji karaoke:
(You need to Login or Register to view media files and links)