Page Index Toggle Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 7 Send Topic
Very Hot Topic (More than 25 Replies) Ceny kart graficznych: Obecnie, kiedyś, przyszło (Read 5331 times)
pawlak
Full Member

.

Re: Ceny kart graficznych: Obecnie, kiedyś, przyszło
Reply #30 - 15. Mar 2019 at 20:17

Myślę że wysoka cena Rush`a wynika z tego ze najwięcej ludzi go miało w Polsce (przynajmniej królował wśród moich znajomych)i jakoś wyszło ze mało ich teraz jest, a sentyment robi swoje. Sam do dziś szukam MXa takiego jak  miałem i za w byle jakim stanie aby tylko działał dał bym bez wachania 200+. Voodoo3, tego jest cała masa nadal łatwo do znalezienia za grosze ale sprzedać za 200zł to jeszcze mi osobiście się nie zdarzyło, 120 max a co wystawione za więcej to wisi wieczność. V5500 z kolei szukałem marzac o nim od 4 lat a teraz gdy już mam boje się ze się spali i tak czy siak go nei używam bo szkoda;p Dlatego licytowałem tego v3 3500 do 370 bo  bogaty jak na Allegro zestaw a jeszcze nie widziałem popsutej v3 nie licząc skorodowanych lub zniszczonych mechanicznie wiec do zostawienia sobie na stałe i do grania jeszze na lata a nie tylko exponat na pólce myśle ze jest dobrą opcją Smiley

Edit: Myślę jeszcze że wszyscy oscylujemy wokół podobnego wieku który obecnie sprzyja nostalgii i z czasem większość to zaspokoi, już coraz częściej widać "pozbywam się kolekcji" i za parę lat zostanie garstka miośników starych gier i technologi oraz kolekcjonerów.

Back to top

IP Logged

VooDooMan
Forum Moderator

Retro Martyr

Reply #31 - 16. Mar 2019 at 19:06

Co do Rusha to wydaje mi się, że akurat tym modelem się pare osób zainteresowało sie w tym samym momencie i nikt nie chciał odpuścić i dlatego taka cena.  przecież jeszcze nie dawno inne modele sprzedawły się za dużo mniejszą cenę. Zgadza się Voodoo 3 to zdecydowanie najbardziej pospolity model.

Co do osób zainteresowanych retro to masz rację, żę cześć osób się od czasu do czasu znudzi i rezygnuje, ale zdecydowanie coraz więcej nowych osób zastępuje ich miejsce Wink Wystarczy zobaczyć ile członków przybywa na forach/fanpageach dotyczących retro, tam widać, że tendencja bynajmniej nie jest spadkowa póki co Tongue

Zastanawiam się co to dzisiaj znaczy kupić 3dfx "za grosze"... Za ile najtaniej można jeszcze kupić jakiegokolwiek 3dfxa? - Chyba jedynie w złomie, bo świadomość sprzedających jest już taka duża, że nikt tego nie chce oddać za małą kasę...

Przypomniało mi się jak w 2013 roku trafiłem do małego sklepu komputerowego w którym pracował znajomy. Właściciel (niezbyt miły typek...) miał w niem mnóstwo starych kart graficznych uzbieranych przez wszystkie lata działalności firmy. Dla niego to były po prostu śmieci więc pozwolił mi wybrać sobie co chcę Wink Znalazłem tam między innymi 4 3DFXY Voodoo 3: 1000 AGP, 2000 AGP oraz 2 sztuki 2000 PCI!!! Oczywiście najbardziej ucieszyłem się z tych PCI bo akurat tej mi brakowało w kolekcji, ale starałem się ukryć swoją radość żeby koleś nie widział, że mi bardzo na tym zależy i to coś może być wart Tongue Oprócz 3dfx były tez jakieś dzwiękówki creative'a i karta graficzna Radeon 7200 DDR Wink w sumie było chyba z 8 maks 10 kart. Gdyby przyszło do rozliczenia koleś zaptał się ile chce za to dać... powiedziałem nieśmiało "50zł?" - koleś zrobił minę której nie mogłem odczytać - nie wiedziałem czy to mało czy dużo, ale po chwili zastanowienia pojawił się u niego uśmiech i powiedział "OK!" - wybraźcie sobie moje skryte zadowolenie w tym momencie kiedy się zgodził Cheesy
Na drugi dzień po zakupie pytałem się kumpla jak tam jego szef zadowolny ze sprzedaży i czy znajdzie jeszcze jakieś kartony z kartami, znajomy powiedział, że szef już nic więcej nie ma ale się cieszy że "znalazł frajera który kupił od niego chociaż część tego złomu i to za 50zł"...
Jakiś czas po tym zdecydowałem się sprzedać 3 karty z tego zakupu Wink uzbierała się ponad 260 zł, a większość sprzętu zostało Cheesy Przesłałem spacjalnie screena z tej sprzedaży kompluwi żeby pokazał szefowi i powiedział "zobacz za ile ten frajer sprzedał twoje karty" - żałuję że nie widziałem jego wyrazu twarzy Cheesy Zarobiłem ponad 200 zł a została jeszcze jedna karta 3dfx która jest do dziś w kolekcji no i parę innych Wink

Przyznać się za ile najmniej kupywaliście swoje 3DFXy i w którym roku to było?

sprzedane.JPG ( 35 KB | 14 Downloads )

"...ale najpierw zrozumcie mój ból"
(You need to Login or Register to view media files and links)
Back to top
IP Logged

pawlak
Full Member

.

Reply #32 - 16. Mar 2019 at 20:26

VooDooMan wrote on 16. Mar 2019 at 19:06:
Zastanawiam się co to dzisiaj znaczy kupić 3dfx "za grosze"... Za ile najtaniej można jeszcze kupić jakiegokolwiek 3dfxa? - Chyba jedynie w złomie, bo świadomość sprzedających jest już taka duża, że nikt tego nie chce oddać za małą kasę...

Prawda, jak tanio to tylko na złomie albo okazyjnie razem z masa innych gratów bo jak spytasz o samo 3dfx to 70% ludzi stwierdzi ze warto sprawdzic cene na ebay dlaczego akurat o to pytasz i zabije Cie ofertą;p  Swoje "okazyjne"v5 wypatrzyłem razem z v3 na takiej aukcji z cała kupa gratów:
Zaoferowałem za obie 300zł a sprzedający mowił ze nei ma problemu bo  waga całości niezaóważalnie się zmieni. V3 było jak z pudelka a V5 wymagało edynie dolutowania kondensatora.
Swoja droga aukcja ta podeszla do 2tyś i jakoś nie wierze ze nie było w tym udzialu v5 na zdjeciach i gośc zapewne musiał sie srogo tlumaczyć z braku jej :Smiley

Co do kupowania tanio, dopóki kolekcja była znikoma nie wyobrażałem sobie zapłacić np 200zł za kartę, max 30zł a duplikaty sprzedawać, aby mieć na nowe nabytki.  Tak miało się samoistnie rozrastać ale w miare jak brakowało pojedynczych ogniw w łańcuchu to przyłapuje się że jestem w stanie dać absurdalnie za wiele w stosunku do tej taktyki i swoich możliwości finansowych.

Back to top

IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Reply #33 - 16. Mar 2019 at 20:30

W 2005-2006 V2/V3 dostane za darmo nie było niczym niezwykłym. Złożyłem parę 2x8MB za darmo i sprzedałem za chyba 80zł w 2011 roku.

Mam za dużo zestawów i za dużo tekstu naprodukowałem aby to wszystko tutaj pomieścić...
Back to top
IP Logged

Neo
3dfx Friends

Developing Engineer

Reply #34 - 17. Mar 2019 at 19:15

Swojego STB Blackmagic Voodoo 2 12MB wylicytowałem na eBayu w styczniu 2016 niesprawdzonego za 6 funtów! (musiałem sprawdzić mój post powitalny, żeby to odkopać Grin ) Wymagał dolutowania 1 kondensatora tylko. Teraz to chodzą po 60-70...

DIY woodbox: AMD 386DX40, 32MB RAM, Diamond Stealth VRAM 1MB, Aztech Pro16 ABI (AZT2316), Primax SoundStorm Wave M16B 1MB (GUS Classic clone), ST3491A, 256MB CF, Windows 95
Socket 7: AOpen AP59s, Cyrix M II-300GP (225 MHz), 64MB SDRAM, SiS 6326 8MB SGRAM, SB32 CT3670 8MB, 9.1 GB IBM SCSI HDD, Win98FE
Socket A: WinFast K7S741, Sempron 2400+ @1960MHz water cooled, 1 GB DDR400, WinFast Geforce 6600 128MB, Audigy SB0090, PCI SATA card (SIL3114), 80GB IDE HDD 3.5", 160GB SATA HDD 2.5", WinXP
Back to top
IP Logged

314TeR
Senior Member

Zak®ęcony fan komputerów
;)

Reply #35 - 02. Apr 2019 at 12:44

Czaiłem się na tego Voodoo 1 Diamond Monster za 170, ale stwierdziłem że płacenie takiej kwoty za kartę która nie ma oryginalnego kabla łączącego - notabene najważniejsza część zestawu wg mnie - jest zwyczajnie przesadą, a dziś widzę że tak karta mimo wszystko się sprzedała i to dość szybko...

A może ktoś z was ma do odstąpienia sprawne Voodoo 1 z kabelkiem?

Back to top

IP Logged

bobdylan
Junior Member
**

386 MMX istnieje

Reply #36 - 02. Apr 2019 at 23:08

Ja chyba od roku nie widziałem nic z kabelkiem. Mam tylko jeden oryginalny, przydałoby się więcej.

Back to top

IP Logged

kazeobi
3dfx Friends

Reply #37 - 02. Apr 2019 at 23:14

Nie ma co się szarpać na kabel, kvm, rozdwajacz vga, kvm albo karta '2d' z dvi, i przelsczanie inputow na monitorze. Testowałem tez przełącznik automatyczny atena, tez fajne.

Back to top

IP Logged

VooDooMan
Forum Moderator

Retro Martyr

Reply #38 - 02. Apr 2019 at 23:33

Za najbardziej pospolity model Rendition Verite V2200 trzeba dać na ebayu już ponad 50 dolców...:

a za najbardziej popularny model S3 Savage 2000 na ebayu zapłacimy już nawet 65 Euro:

Back to top
IP Logged

Campaniero
Junior Member
**

I Love YaBB 2.5

Reply #39 - 25. May 2019 at 23:57

Tomek wrote on 02. Dec 2018 at 07:51:
Jest jeszcze jedna kwestia. Niedługo s775 i PCI-E też będą retro i będą ludzie, którzy będą zbierać taki sprzęt, bo za młodości mieli. rynek retro będzie się rozszerzał o sprzęt z następnych lat.

Dokładnie, dodatkowo różne recyklingi gdzie zazwyczaj nikt specjalnie nie segregował co idzie do "kotła" pomniejszyły liczbę sprzętu. W wysokich cenach widzę plusy i minusy , plusy są takie że taki sprzęt się szanuje jeśli nawet ktoś nie zbiera to wystawi na aukcje zamiast wyrzucić do śmieci. A też "importerzy" z wystawek chętniej przywożą takie rzeczy z zachodu wiedząc że miejsce w busie nie będzie zmarnowane. Może łatwo mi tak pisać bo zdążyłem nazbierać to co chciałem jeszcze w sensownych dla mnie cenach np. V2 po 30 - 50 zł, nie wspominając już o różnych Amigach , C=, Pegasusach itp. No a minusy są takie że pewnie ciężko nowym wchodzącym w retro którzy nie mają zasobnego portfela, gdybym miał dziś zaczynać to pewnie w wielu przypadkach skończyło by się na emulatorach.

Back to top

IP Logged

XTac
YaBB Newbies
*

I Love YaBB 2.5

Reply #40 - 15. Jun 2019 at 01:04

Widze, ze nawet Radeony 8500 niezle chodza na ebayu...

Untitled_001.png ( 69 KB | 7 Downloads )
Back to top

IP Logged

bobdylan
Junior Member
**

386 MMX istnieje

Reply #41 - 24. Jun 2019 at 14:58

XTac wrote on 15. Jun 2019 at 01:04:

Znacznik retro na osi czasu cały czas się przesuwa. Kiedyś w odległej przyszłości nawet P4 będzie retro.  Cheesy

Back to top

IP Logged

udam_u
Full Member

“Here Be Dragons”

Reply #42 - 24. Jun 2019 at 17:47

XTac wrote on 15. Jun 2019 at 01:04:

Z tego co pamiętam to większość Radeonów 8500 ze 128MB ram to były wersje LE, które miały wolniej taktowane GPU oraz RAM. Ten Hercules miał natomiast 128MB ram i zegary normalnego Radka 8500, czyli 275/550MHz. Do tego bardzo dobre chłodzenie, które pozwalało na dodatkowe OC. To był chyba najlepsiejszy Radek 8500 i stąd ta cena... (;

Zestawy:
  • W opracowaniu???
  • (You need to Login or Register to view media files and links)
Back to top

IP Logged

VooDooMan
Forum Moderator

Retro Martyr

Reply #43 - 07. Nov 2019 at 13:00

Ostatnio widać wyraźnie, że najlepsze/najszybsze karty z danej serii idą wyraźnie w górę... Zastanawiam się jaka była by "uczciwa"(w sensie ile ktoś by dał maksymalnie) cena dla  karty Nvidia Quadro4 980 XGL 128 MB AGP  Jest to profesjonalny odpowiednika GeForce 4 Ti 4600 (właściwie 4800...) których ostatnio jak na lekarstwo...

Na ebayu jest coś takiego:

aż ciężko uwierzyć, żeby ktoś dał za nią $286.88 :| ale niby 16 osób kupiło...

z drugiej strony jest za $110 (You need to Login or Register to view media files and links)

i nikt tego nie chce...

Patrząc na obecną sytuacje na allegro mamy 3 przypadki w tym 2 totalne odloty od naszego ukochanego A-PRESSa Cheesy
jedna za prawie 3,5 tysiąca : (You need to Login or Register to view media files and links) druga za prawie 3 tysiące...
(swoją drogą na prawdę nie wiem co kieruje tym kolesiem bo ma praktycznie taką samą kartę wystawioną za niecałe 500 zł w postaci GeForce 4 Ti 4600 - i to już prawie nie jest odlot - SZOK!!!)
potem jest jeszcze jeden koleś co chce 700 zł za nią... (You need to Login or Register to view media files and links) ale USZKODZONĄ ! Cheesy HAHA

Z drugiej strony takie GeForce 4 Ti 4600 na allegro w marcu tego roku poszło za prawie 350 zł. Na ale było ponad pół roku temu... Wydaje mi się też, że karty z serii "pro" nie są tak popularne jak te przeznaczone dla graczy, dlatego np takie Quadro 2 PRO nie osiągnie takich cen jak GeForce 2 ULTRA. w przypadku 980XGL będzie tak samo?

Jakie jest wasze zdanie?

ti4600.jpg ( 282 KB | 3 Downloads )

Back to top
IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Reply #44 - 07. Nov 2019 at 15:05

Czasami się zastanawiam co ludźmi kieruje. Ogólnie robimy się coraz bogatsi, pieniądze wydajemy coraz bardziej lekką ręką, a jednocześnie wygląda to jakby rosła liczba zbieraczy starych gratów komputerowych.

Z drugiej strony, w tym roku kupiłem Gainwarda GF4Ti4200-8x który kręci się do mniej więcej poziomu GF4Ti4600/4800. Dałem 25zł. Jakoś nie czuję wielkiego parcia by koniecznie uzupełnić swoje zbiory prawilnym 4600/4800, bo Splinter Cell i jego cienie będą działać tak samo na moim podkręconym 4200.

Według mnie Quadro4 980 XGL wartość powinien mieć niską. Jeśli o Quadro 2 Pro chodzi, to w ubiegłym roku płaciłem 100zł i poza mną nikt tego nie chciał.

Mam za dużo zestawów i za dużo tekstu naprodukowałem aby to wszystko tutaj pomieścić...
Back to top
IP Logged

Page Index Toggle Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 7
Send Topic