Co do Rusha to wydaje mi się, że akurat tym modelem się pare osób zainteresowało sie w tym samym momencie i nikt nie chciał odpuścić i dlatego taka cena. przecież jeszcze nie dawno inne modele sprzedawły się za dużo mniejszą cenę. Zgadza się Voodoo 3 to zdecydowanie najbardziej pospolity model.
Co do osób zainteresowanych retro to masz rację, żę cześć osób się od czasu do czasu znudzi i rezygnuje, ale zdecydowanie coraz więcej nowych osób zastępuje ich miejsce
Wystarczy zobaczyć ile członków przybywa na forach/fanpageach dotyczących retro, tam widać, że tendencja bynajmniej nie jest spadkowa póki co
Zastanawiam się co to dzisiaj znaczy kupić 3dfx "za grosze"... Za ile najtaniej można jeszcze kupić jakiegokolwiek 3dfxa? - Chyba jedynie w złomie, bo świadomość sprzedających jest już taka duża, że nikt tego nie chce oddać za małą kasę...
Przypomniało mi się jak w 2013 roku trafiłem do małego sklepu komputerowego w którym pracował znajomy. Właściciel (niezbyt miły typek...) miał w niem mnóstwo starych kart graficznych uzbieranych przez wszystkie lata działalności firmy. Dla niego to były po prostu śmieci więc pozwolił mi wybrać sobie co chcę
Znalazłem tam między innymi 4 3DFXY Voodoo 3: 1000 AGP, 2000 AGP oraz 2 sztuki 2000 PCI!!! Oczywiście najbardziej ucieszyłem się z tych PCI bo akurat tej mi brakowało w kolekcji, ale starałem się ukryć swoją radość żeby koleś nie widział, że mi bardzo na tym zależy i to coś może być wart
Oprócz 3dfx były tez jakieś dzwiękówki creative'a i karta graficzna Radeon 7200 DDR
w sumie było chyba z 8 maks 10 kart. Gdyby przyszło do rozliczenia koleś zaptał się ile chce za to dać... powiedziałem nieśmiało "50zł?" - koleś zrobił minę której nie mogłem odczytać - nie wiedziałem czy to mało czy dużo, ale po chwili zastanowienia pojawił się u niego uśmiech i powiedział "OK!" - wybraźcie sobie moje skryte zadowolenie w tym momencie kiedy się zgodził
Na drugi dzień po zakupie pytałem się kumpla jak tam jego szef zadowolny ze sprzedaży i czy znajdzie jeszcze jakieś kartony z kartami, znajomy powiedział, że szef już nic więcej nie ma ale się cieszy że "znalazł frajera który kupił od niego chociaż część tego złomu i to za 50zł"...
Jakiś czas po tym zdecydowałem się sprzedać 3 karty z tego zakupu
uzbierała się ponad 260 zł, a większość sprzętu zostało
Przesłałem spacjalnie screena z tej sprzedaży kompluwi żeby pokazał szefowi i powiedział "zobacz za ile ten frajer sprzedał twoje karty" - żałuję że nie widziałem jego wyrazu twarzy
Zarobiłem ponad 200 zł a została jeszcze jedna karta 3dfx która jest do dziś w kolekcji no i parę innych
Przyznać się za ile najmniej kupywaliście swoje 3DFXy i w którym roku to było?