Page Index Toggle Pages: 1 Send Topic
Hot Topic (More than 10 Replies) Zabytki software (Read 424 times)
andy101
YaBB Newbies
*

I Love YaBB 2.5

Zabytki software
19. Oct 2018 at 13:58

SCO Open Server 3.0, FoxPro 2.6 Unix , ARCGIS w pełnych wersjach oddam w dobre ręce jeżeli ktoś jest zainteresowany. (Gablotki nie oddaje)  Grin Grin Jeżeli ktoś zechce widoczny 486 widoczny na zdjęciu również jest na zbyciu.
(You need to Login or Register to view media files and links)

DSC04114.JPG ( 868 KB | 40 Downloads )
DSC04115.JPG ( 910 KB | 16 Downloads )
DSC04116.JPG ( 866 KB | 12 Downloads )
Back to top

IP Logged

GL1zdA
Senior Member

Alpha Powered

Re: Zabytki software
Reply #1 - 19. Oct 2018 at 14:01

Ja, ja! Mam już polski Fox Pro 3.0, więc i ten chętnie wypróbuję, a z UNIXami na x86 się jeszcze nie bawiłem, a mam kilka "mocnych" maszyn.

Back to top
IP Logged

andy101
YaBB Newbies
*

I Love YaBB 2.5

Reply #2 - 19. Oct 2018 at 14:12

Ale nie ma lekko, bezpłatnie, bez kosztów przesyłki dla kolegów z forum tylko przy odbiorze osobistym. Zapraszam na podkarpacie. W Fox Pro są 4 dyskietki ale cała dokumentacja książkowa waży 4 kilogramy   Shocked, może jeszcze dogadamy się na
za jakąś skromną kwotę  :Smiley
p.s Całość SCO unix waży ok20 kg, gdybym chciał rozłożyć zawartość pudełek zajęłaby ponad 30m2.  Grin Grin

Back to top

IP Logged

Varus
Forum Administrator

3dfx Collector

Reply #3 - 24. Oct 2018 at 21:54

test

The Administrator.
Back to top
IP Logged

Callahan
3dfx Friends

Reply #4 - 24. Oct 2018 at 22:24

Jest! Czekaj sprawdze w innym topicu

HP XU 6/200 2x PII-ODP/512MB/VB/SCSI/NT 4.0
PR440FX 2x PII-ODP/1GB/V4/SCSI/NT 4.0 CS4237B+CT1920
Super S2DG2 2x550@2MB/1GB/V5/73GB 15k + Panasonic DVD-RAM/SCSI/YamahaXG/Win2000
VS440FX P2-ODP/128MB/2940U2W+18GB 10k+Yamaha x8/SCSI/SB16/W98SE
Back to top

IP Logged

andy101
YaBB Newbies
*

I Love YaBB 2.5

Reply #5 - 27. Oct 2018 at 13:01

Miałem zaszczyt osobiście uścisnąć dłoń Kolegi Piotra. Obiecał uruchomić zabytkowego SCO Unixa 3.0 i zademonstrować zrzuty ekranu. Prawdopodobnie byłby jedyną osobą w Polsce która dokona tego osiągnięcia. Na żadnym polskim forum tego nie widziałem. Może uda się zamieścić fotki całości zabytkowego zestawu? Jestem pełen podziwu dla obietnicy podjęcia się tego wyzwania.

Back to top

IP Logged

GL1zdA
Senior Member

Alpha Powered

Reply #6 - 29. Oct 2018 at 10:23

Soft dotarły cały i zdrowy do mojego mieszkania, do 3 nad ranem sortowałem boxy. Nie do końca jeszcze łapię system numerów produktów SCO, więc pewnie to i owo pomieszałem. Na moje oko, jest 7 mniej lub bardziej kompletnych zestawów SCO OpenDesktop 3.0 (3 na CD-ROM, 4 na kartrydżach QIC). Oprócz tego kilka innych potencjalnie ciekawych rzeczy, ale napiszę dopiero jak uda mi się poprawnie zgrać dyskietki.

Póki co priorytetem jest zgranie dyskietek 3.5" (5.25" będą musiały poczekać), w między czasie będę próbował uruchomić OpenDesktop 3.0 na jakiejś wirtualce. Na razie opór jest na dyskietkach startowych - nie mają bootsektora, jest po prostu od pierwszego sektora jakiś nieznany mi system plików. Spróbuję na prawdziwym hardwarze, może to jest jakiś nietypowy format.

Back to top
IP Logged

andy101
YaBB Newbies
*

I Love YaBB 2.5

Reply #7 - 29. Oct 2018 at 15:14

Dokładnie, unix ma własny system plików, ale łatwiej będzie poprzez dowolnego linuxa

Hmmmm. This is difficult because Microsoft does not easily support other file systems. If you had a Microsoft floppy disk and needed to put the info on a UNIX box; that is pretty easy with many UNIX/MSDOC utilities such as MCOPY, MFORMAT, etc.

Actually, there is 'no such thing' as a "UNIX formatted floppy" because UNIX is a computing environment, not a file system structure. If you have no other choice, you need to find out how the file was created. It is unlikely that a file system was created on the floppy (it could have been, but not the normal approach).

When someone sends a floppy, normally they provide the information on how the disk was created, i.e. was it a TARFILE and what were the flags, etc. Or you could ask the people who created the disk to send one that is formatted to work with DOS-based systems.

Maybe someone else has a better approach or knows of a special DOS utility that will do a raw-read on a floppy to examine its contents?

Dzięki za podjęcie się tak ambitnego wyzwania, (za resztę też  Wink moja wiedza jest zbyt mizerna. Ważne że tak piękny zestaw trafił w godne ręce.

Back to top

IP Logged

GL1zdA
Senior Member

Alpha Powered

Reply #8 - 30. Oct 2018 at 16:34

Zaczyna to nabierać jakichś kształtów. Po jazdach z kontrolerami SCSI udało mi się w końcu zainstalować SCO OpenDesktop 3.0 na VirtualBoxie. Teraz muszę zerknąć w podręcznik jak dokończyć konfigurację.

sco-post-install.png ( 26 KB | 29 Downloads )
Back to top
IP Logged

andy101
YaBB Newbies
*

I Love YaBB 2.5

Reply #9 - 30. Oct 2018 at 21:14

Pełen szacun, u mnie w firmie eksperci próbowali zwirtualizować systemy płacowo - księgowe pracujące pod SCO 5.0 i polegli. Proxmox ich pokonał

Back to top

IP Logged

GL1zdA
Senior Member

Alpha Powered

Reply #10 - 05. Nov 2018 at 20:33

Powoli, ale do przodu. Ekran logowania nie działa póki co - nie da się nic wpisać. Logowanie w trybie tekstowym i startx zadziałały.

Back to top
IP Logged

andy101
YaBB Newbies
*

I Love YaBB 2.5

Reply #11 - 06. Nov 2018 at 20:38

Szacunek, podziel siÄ™ przynajmniej konfigiem virtualboxa, szczególnie konfiguracja scsi  :Smiley Może byÅ› coÅ› bliżej opisaÅ‚ na (You need to Login or Register to view media files and links)

Back to top

IP Logged

GL1zdA
Senior Member

Alpha Powered

Reply #12 - 07. Nov 2018 at 07:24

andy101 wrote on 06. Nov 2018 at 20:38:
Szacunek, podziel się przynajmniej konfigiem virtualboxa, szczególnie konfiguracja scsi  :Smiley Może byś coś bliżej opisał na (You need to Login or Register to view media files and links)

Spiszę, jak tylko będę miał chwilę, do końca roku niestety mam sporo rzeczy poza retro. Konfiguracja SCSI jest banalna - trzeba użyć kontrolera BusLogic, który sam z siebie emuluje Adaptec AHA-1542C na ISA. Ważne, żeby dysk miał SCSI ID 0, a CD-ROM SCSI ID 5 - akurat OpenDesktop bardzo trzyma się swoich konwencji w tym zakresie.

Back to top
IP Logged

Page Index Toggle Pages: 1
Send Topic