Page Index Toggle Pages: [1] 2  Send Topic
Hot Topic (More than 10 Replies) Thou shalt remember thy heritage (gimby nie znajo) (Read 831 times)
HanJammer
Senior Member

Retro sretro

Thou shalt remember thy heritage (gimby nie znajo)
02. Dec 2018 at 17:32

W dzisiejszych czasach gdy gimby i inne takie twierdzą, że  Athlon XP czy Pentium 4 to retro (o konsolach typu PS2 już nawet nie wspominając) Grin może warto przypomnieć prawdziwe retro legendy tego biznesu (czyli domowe PC).

Kołacze mi się po głowie taki plan, żeby zrobić co najmniej jakąś infografikę/plakat na temat wpływowych lub mniej wpływowych ale popularnych firm, które już nie istnieją a kiedyś były istotne lub takich które nadal istnieją ale albo zmieniły branżę albo straciły na znaczeniu... w praktyce możnaby nawet zrobić jakąś stickerbombę wzorem tych naklejanych na auta, czy t-shirty…

Okres - myślę że do końca lat 90.

Mi nasuwają się:
- 3dfx (co za niespodzianka)
- Abit
- Ad Lib - wiadomo
- Creative Labs - wiadomo
- Cirrus Logic
- Cyrix
- Biostar
- Gravis - wiadomo
- ESS
- FIC
- Headland
- NexGen
- Oak
- S3
- Soyo
- Soltek
- Tseng
- Roland
- Suntac
- Chips&Technologies

Docelowo kilka najbardziej istotnych produktów tych firm chciałbym wymodelować w 3D i zrobić w tym temacie jakieś doświadczenie VR na Oculusa i Vive-a (nie powinno być to zbyt pracochłonne - najwięcej roboty będzie z teksturami).

"Dziś to już kompletnie inna maszyna i coraz więcej bólu/płaczu/tęsknoty za dawnymi czasami." Cry
(You need to Login or Register to view media files and links)
Back to top

IP Logged

Batyra
VIP Member

collection.batyra.pl

Re: Thou shalt remember thy heritage (gimby nie znajo)
Reply #1 - 02. Dec 2018 at 18:49

HanJammer wrote on 02. Dec 2018 at 17:32:
gimby i inne takie twierdzą, że  Athlon XP czy Pentium 4 to retro

Zyskałeś w moich oczach  Grin 

Fajny temat! Większość ważniejszych firm już wymieniłeś. Nie wiem jak "szeroko" ten temat idzie ale mi do głowy przyszło kilku producentów jak Optimus (wraz z jego "encyklopediami), Highscreen, NTT...

Z rynku grafik, można wspomnieć o Canopusie, czy Quantum3D - obie marki już nie robią grafik (canopus robi rzeczy do obróbki wideo) i swojego czasu można je było uznać za super hi-end.

Z rynku dźwiekówek są jeszcze Aztech i Media Vision - swojego czasu mocno na rynku. Dalej Ensoniq - który sporo robił (oni robili podobnie jak yamaha i roland keyboardy). Potem go kupił creative (przynajmniej tą część od kart dźwiękowych). Terratec i Hercules

PS...
tak sobie myśle że niektóry "gimby" to mają już 30parę lat.. hehe więc co nie co znajo...

Back to top
IP Logged

HanJammer
Senior Member

Retro sretro

Reply #2 - 02. Dec 2018 at 19:15

Batyra wrote on 02. Dec 2018 at 18:49:
HanJammer wrote on 02. Dec 2018 at 17:32:
gimby i inne takie twierdzą, że  Athlon XP czy Pentium 4 to retro

Zyskałeś w moich oczach  Grin 

Fajny temat! Większość ważniejszych firm już wymieniłeś. Nie wiem jak "szeroko" ten temat idzie ale mi do głowy przyszło kilku producentów jak Optimus (wraz z jego "encyklopediami), Highscreen, NTT...

Z rynku grafik, można wspomnieć o Canopusie, czy Quantum3D - obie marki już nie robią grafik (canopus robi rzeczy do obróbki wideo) i swojego czasu można je było uznać za super hi-end.

Z rynku dźwiekówek są jeszcze Aztech i Media Vision - swojego czasu mocno na rynku. Dalej Ensoniq - który sporo robił (oni robili podobnie jak yamaha i roland keyboardy). Potem go kupił creative (przynajmniej tą część od kart dźwiękowych). Terratec i Hercules

PS...
tak sobie myśle że niektóry "gimby" to mają już 30parę lat.. hehe więc co nie co znajo...

Z PC builderów to jeszcze ESCOM w sumie...

Quantum3D - jakoś mnie ta marka ominęła w ogóle...

Herculesa oczywiście kojarzę, ale bardziej jako markę związaną z kartami mono do 286 - nie wiem czy to ten sam producent... wiem, że jak wracała produkcja kart pod tym szyldem, to serwisy pisały że kultowa marka właśnie dlatego... ale to jakoś niedawno było...

Z takich marek 'graficznych' to w sumie jeszcze Diamond, Elsa, Leadtek (ale to już bardziej po 2000 roku), ExpertColor, Permedia, Matrox (który nadal działa, ale poszedł w bardziej specjalistyczne klimaty), Gainward (chyba też po 2000 roku - nadal działają?)…

Chipsetowe - oczywiście zapomniałem o ALI, VIA i SiS...

Z producentów płyt głównych to jeszcze (głównie dlatego, że przed chwilą kupiłem taką płytę na Allegro Wink ) przypomniał mi się Lucky Star

PS: Pisząc 'gimby' to raczej mam na myśli takich 17-20 latków, dla których pierwszym komputerem był jakiś Athlon XP albo nawet 64 czy inny Intel Core2 Duo, a retro Windows to dla nich XP Wink jestem na paru grupach 'retro' na FB i to co Ci ludzie tam czasem wypisują i jakie pytania zadają o sprzęty z lat 90 to po prostu  Grin

"Dziś to już kompletnie inna maszyna i coraz więcej bólu/płaczu/tęsknoty za dawnymi czasami." Cry
Back to top

IP Logged

Jenot
3dfx Friends

Jenot

Reply #3 - 02. Dec 2018 at 19:58

Normalnie foch...
To ma być retro? A gdzie Sinclair, Atari, Commodore, Amstrad, Acorn, Apple, czy z wyższej półki: NeXT, Sun, SGI, DEC.

Co do Herculesa to on był dłuuugo producentem kart z górnej półki. HGC to początek, ja miałem Stingraya Pro/Video (ARK 1000PV PCI), teraz mam Prophet 4000 (Kyro) w jednym z buildów. Z moich faworytów był jeszcze Symmetric produkujący profesjonalne karty do CADa.

ATC-5220, K6-III 400, 512MB RAM, Voodoo3 3000 AGP, GUS MAX 1MB, Terratec EWS64 XL, AWE32 CT2760, 3x40GB HDD, DVD TSSTcorp, FreeDOS, OS/2 Warp 4, Win95 OSR2
Back to top
GTalk  
IP Logged

kazeobi
3dfx Friends

Reply #4 - 02. Dec 2018 at 20:03

@Jenot, IBM tyż nie ma, nawet na Twojej liście Wink

Back to top

IP Logged

Jenot
3dfx Friends

Jenot

Reply #5 - 02. Dec 2018 at 20:19

@kazeobi A bo nie wiedziałem czy wrzucić do entry level czy jednak high end Wink
HP też nie wrzuciłem, a jest u mnie jeden serwer G30 na PA-RISCu do ogarnięcia i nie mam dla niego czasu.

ATC-5220, K6-III 400, 512MB RAM, Voodoo3 3000 AGP, GUS MAX 1MB, Terratec EWS64 XL, AWE32 CT2760, 3x40GB HDD, DVD TSSTcorp, FreeDOS, OS/2 Warp 4, Win95 OSR2
Back to top
GTalk  
IP Logged

udam_u
Full Member

“Here Be Dragons”

Reply #6 - 02. Dec 2018 at 20:39

Nie wiem co wy chcecie od Athlon Xp i P4 ale jak dla mnie sprzęt elektroniczny, który ma już prawie 20 lat to jak najbardziej retro. (:

Zestawy:
  • W opracowaniu???
  • (You need to Login or Register to view media files and links)
Back to top

IP Logged

HanJammer
Senior Member

Retro sretro

Reply #7 - 02. Dec 2018 at 21:06

Jenot wrote on 02. Dec 2018 at 19:58:
Normalnie foch...
To ma być retro? A gdzie Sinclair, Atari, Commodore, Amstrad, Acorn, Apple, czy z wyższej półki: NeXT, Sun, SGI, DEC.

Nigdzie, bo to nie są marki PeCetowe ;] chociaż niektóre miały jakieś tam niewielkie mezalianse z x86.
Chociaż może to jasno nie wynikało z treści mojego postu...

Jenot wrote on 02. Dec 2018 at 20:19:
@kazeobi A bo nie wiedziałem czy wrzucić do entry level czy jednak high end Wink
HP też nie wrzuciłem, a jest u mnie jeden serwer G30 na PA-RISCu do ogarnięcia i nie mam dla niego czasu.

IBM, HP, Dell, to w tamtych czasach głównie producenci sprzętu do zastosowań biznesowych. Mi bardziej chodziło o multimedia PC... Jak będziemy tak szaleć, to zaraz wjedzie Mera i Elwro ;]

Co do Herculesa to już sobie odświeżyłem pamięć... od 98 roku firma w zasadzie nie istniała - wykupiła ją Elsa, a potem Guillemot, który wydał m.in. Propheta ale z Herculesa to już tam tylko nazwa została (przecież Kyro to nie ich produkt).

Back to top

IP Logged

Jenot
3dfx Friends

Jenot

Reply #8 - 02. Dec 2018 at 22:14

Elwro... w technikum Elwro 800 Junior w sieci Junet to były pierwsze komputery, z którymi miałem do czynienia. Wbrew pozorom bardzo blisko im do zwykłych pecetów - CP/J (juniorowa wersja CP/M) to bardzo bliski kuzyn DOSa. Nie wiem czy na Juniorze, ale na C128 (ten sam CPU Z80) pod CP/M bez problemu działa na przykład Turbo Pascal 3.0.

Back to top
GTalk  
IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Reply #9 - 03. Dec 2018 at 08:54

Dla mojego brata LGA775 to retro i ja to szanuję. Tyle z mojej strony w tym temacie, bo to strasznie grząski grunt Wink

Mam za dużo zestawów i za dużo tekstu naprodukowałem aby to wszystko tutaj pomieścić...
Back to top
IP Logged

Batyra
VIP Member

collection.batyra.pl

Reply #10 - 03. Dec 2018 at 09:49

forteller wrote on 03. Dec 2018 at 08:54:
to strasznie grząski grunt

Grin Haha…

Back to top
IP Logged

kazeobi
3dfx Friends

Reply #11 - 03. Dec 2018 at 12:36

Batyra wrote on 03. Dec 2018 at 09:49:
forteller wrote on 03. Dec 2018 at 08:54:
to strasznie grząski grunt

Grin Haha…

Core duo to nie pentium 4, czyli jest retro Cheesy

Back to top

IP Logged

zyga64
Full Member

Reply #12 - 03. Dec 2018 at 15:28

Jenot wrote on 02. Dec 2018 at 22:14:
Elwro... w technikum Elwro 800 Junior w sieci Junet to były pierwsze komputery, z którymi miałem do czynienia. Wbrew pozorom bardzo blisko im do zwykłych pecetów - CP/J (juniorowa wersja CP/M) to bardzo bliski kuzyn DOSa. Nie wiem czy na Juniorze, ale na C128 (ten sam CPU Z80) pod CP/M bez problemu działa na przykład Turbo Pascal 3.0.

Działa ale niestety potwornie wolno (jak wszystko pod CPM na C128).
Z80 w C128 to chyba w porywach 2MHz. Dlatego powstały zamienniki jak ZPM3 czy ZCPR. Responsywność była zdecydowanie lepsza. Piszę to jako były posiadacz C128D.
Na Juniorze z jego 3.57MHz TP3 pewnie śmiga Wink
Co ciekawe na ZX Spectrum CPM działa na procesorze stacji dysków FDD3000, Spectrum w tym przypadku to tylko teminal (klawiatura + monitor).

- C64 /1541 II /Pi1541 /SD2IEC /EasyFlash3 /WiC64 /RAD
- SCAMP /286@20 /4MB /CL-GD5422 /CMI8330
- i420EX /486DX33 /16MB /TGUI9440 /GUS+ALS100+MT32Pi
- i430FX /K6-2@400 /64MB /Rage Pro PCI /ES1370+YMF718
- i440BX /P!!!750 /256MB /MX440 /SBLive!+Vibra16s
- iB75 / i5 3470s /4GB /GTX750Ti /ALC662
Back to top

IP Logged

Rad
Junior Member
**

Not So Retro

Reply #13 - 03. Dec 2018 at 18:21

Jenot wrote on 02. Dec 2018 at 19:58:
Normalnie foch...

Co do Herculesa to on był dłuuugo producentem kart z górnej półki. HGC to początek, ja miałem Stingraya Pro/Video (ARK 1000PV PCI), teraz mam Prophet 4000 (Kyro) w jednym z buildów. Z moich faworytów był jeszcze Symmetric produkujący profesjonalne karty do CADa.

Tak poza tematem to do tej listy fajnie dodać jeszcze jedną związaną z Timexem - Unipolbrit Smiley

Back to top

IP Logged

HanJammer
Senior Member

Retro sretro

Reply #14 - 03. Dec 2018 at 18:28

Nadal nie x86 ;]

Back to top

IP Logged

Page Index Toggle Pages: [1] 2 
Send Topic