Batyra wrote on 02. Dec 2018 at 18:49:
HanJammer wrote on 02. Dec 2018 at 17:32:
gimby i inne takie twierdzą, że Athlon XP czy Pentium 4 to retro
Zyskałeś w moich oczach
Fajny temat! Większość ważniejszych firm już wymieniłeś. Nie wiem jak "szeroko" ten temat idzie ale mi do głowy przyszło kilku producentów jak
Optimus (wraz z jego "encyklopediami),
Highscreen,
NTT...
Z rynku grafik, można wspomnieć o
Canopusie, czy
Quantum3D - obie marki już nie robią grafik (canopus robi rzeczy do obróbki wideo) i swojego czasu można je było uznać za super hi-end.
Z rynku dźwiekówek są jeszcze
Aztech i
Media Vision - swojego czasu mocno na rynku. Dalej
Ensoniq - który sporo robił (oni robili podobnie jak yamaha i roland keyboardy). Potem go kupił creative (przynajmniej tą część od kart dźwiękowych).
Terratec i Hercules PS...
tak sobie myśle że niektóry "gimby" to mają już 30parę lat.. hehe więc co nie co znajo...
Z PC builderów to jeszcze
ESCOM w sumie...
Quantum3D - jakoś mnie ta marka ominęła w ogóle...
Herculesa oczywiście kojarzę, ale bardziej jako markę związaną z kartami mono do 286 - nie wiem czy to ten sam producent... wiem, że jak wracała produkcja kart pod tym szyldem, to serwisy pisały że kultowa marka właśnie dlatego... ale to jakoś niedawno było...
Z takich marek 'graficznych' to w sumie jeszcze Diamond, Elsa, Leadtek (ale to już bardziej po 2000 roku), ExpertColor, Permedia, Matrox (który nadal działa, ale poszedł w bardziej specjalistyczne klimaty), Gainward (chyba też po 2000 roku - nadal działają?)…
Chipsetowe - oczywiście zapomniałem o ALI, VIA i SiS...
Z producentów płyt głównych to jeszcze (głównie dlatego, że przed chwilą kupiłem taką płytę na Allegro
) przypomniał mi się
Lucky Star…
PS: Pisząc 'gimby' to raczej mam na myśli takich 17-20 latków, dla których pierwszym komputerem był jakiś Athlon XP albo nawet 64 czy inny Intel Core2 Duo, a retro Windows to dla nich XP
jestem na paru grupach 'retro' na FB i to co Ci ludzie tam czasem wypisują i jakie pytania zadają o sprzęty z lat 90 to po prostu