Batyra wrote on 08. Mar 2019 at 09:30:
Czyli jak miałem FSB 100 to nawet takie pamięci @183 dalej działają jako 100 bo sa synchroniczne z FSB? I nie ma z ich 183 żadnego przyrostu wydajności względem 100?
I jeśli dobrze rozumiem to one miałyby sens jakby ktoś chciał FSB 183 puszczać (tak się wogóle da... coś to wytrzumuje?) tylko wtedy?
To wszystko zależy od płyty
Większość z tego okresu miała synchroniczne ustawienia CPU/RAM. Jeśli chodzi o P3 to na takim ASUS TUSL2C na przykład - możesz sobie ustawić asynchronicznie np 133 MHz dla CPU i 100 MHz dla RAM. W drugą stronę już nie
Dlatego jest to dobre do podkręcania bo gdy procka masz na 166 to ram idzie na 133
Co do Athlonów to się nie wypowiadam bo dopiero raczkuję w tym temacie
Ale wydaje mi się, że tam takie asynchroniczne ustawienia muszą być bardziej powszechne.
Ten tual 1,13 który mam idzie na FSB 184 MHz maks i jeden ram który to ogrania w CL3 oczywiście, ale o super stabilności to nie ma mowy ;P
Ogólnie podkręcanie do takich wysokich taktów bez prawidłowych dzielników dla AGP/PCI jest bez sensu - bo katujesz tylko płytę, no chyba że mówimy o SiS 635T, ale tam to już inne problemy występują za to