Udało mi się w końcu zrobić testy ośmiu moich kart na VESA VLB.
Sprzęt testowy: ASUS PVI-486SP3 (1xVLB+3xPCI) na SiS 496/497, Cyrix 486 DX2v80 (niskonapięciowy), 32MB RAM, dysk WDC-AC21200H, MS-DOS 6.22, w CONFIG.SYS załadowany tylko HIMEM.SYS, w AUTOEXEC.BAT w zasadzie tylko SMARTDRV.
Karty:
- Genoa Phantom64 (na S3 Vision864),
- S3 86C805,
- Paradise WDC-WD90C33,
- Cirrus Logic CL-GD5428 z pamięciami 80ns,
- Cirrus Logic CL-GD5426,
- Cirrus Logic CL-GD5428 z pamięciami 70ns,
- Avance Logic ALG2228.A,
- ATi Mach32,
- Matrox Millenium PCI (dla porównania).
Zdjęcia kart:
(You need to Login or Register to view media files and links) Wyniki na załączonych obrazkach. Skorzystałem z paczki Phila, wybrałem testy, w których widać różnicę, bo robienie np. timedemo Quake'a mija się z celem - wszystkie karty mają 7,7fps (CPU nie daje rady przygotować danych dla karty), syntetyczne testy CPU też się nie różnią.
Krótko - S3 rządzi. Vision864 ma najładniejszy obraz i jest najszybsza. Różnice nie są wielkie, ale widać je np. w Doomie, a najbardziej w teście Landmark - to test w trybie tekstowym, o który jeszcze w czasach VLB dbano.
Najgorsza karta - WDC, gołym okiem widać, że nawet tryb tekstowy się ślimaczy.
Zaskakująco słabo wypadł przetestowany dla porównania Matrox Millenium na PCI, ale to może wina wczesnej implementacji PCI w 486. Za to do jakości obrazu Matroxa daleko wszystkim przetestowanym kartom VLB.
Więcej spodziewałem się po ATi - niestety karta niczym specjalnym się nie wyróżnia. Dobrze wypadła w benchmarkach karta Avance Logic, ale jakość obrazu jest strasznie podła - banding (pionowe jaśniejsze i ciemniejsze pasy, prawdopodobnie na CRT nie byłoby tego tak widać, ale na LCD wygląda paskudnie).
Nie wiem też co robi test Topbench - niby w sieci wyczytałem, że pokazuje wydajność w grach, tylko jego wyniki nijak mają się do reszty testów (wygrywa Avance Logic z dużą przewagą nad Vision864, mimo że w żadnym innym teście nie dał jej rady).
Brakuje mi paru kart, które mogłyby skopać zadek S3, jak zdobędę to dodam wyniki. Poluję na ATi Mach64, ARK1000VL, S3 Trio64, Tsenga ET4000.