W związku z tym, że poznaliśmy już tym jaka jest najszybsza platforma pod
(You need to Login or Register to view media files and links) a Socket 370/SLOT 1 mi się trochę znudziło po szeregu monotonnych testów postanowiłem przerzucić się teraz na Athlony
W planach był po drodze Socket 7 ale nie jestem jeszcze na niego sprzętowo przygotowany, więc zostawiam go na przyszły rok.
Do rzeczy, w tym wątku będę chciał odpowiedzieć na następujące pytania:
I) Jaka jest najszybsza platforma pod Socket 462? - Porównanie wszystkich możliwych chipsetów pod socket 462 na tym samym procku.
II) Jaki jest wzrost wydajność pomiędzy różnymi Athlonami taktowanymi tak samo? - Porównanie 5 różnych rdzeni taktowanych identycznie: 133 x 10,5 = 1400 MHz
III) Czy Athlony są szybsze od Tualatinów? - Porównanie wyników testów z wszystkich platform pod Athlony z tymi pod Tualatiny z zeszłego roku.
Odpowiedź, na pierwsze pytanie wydaję się być oczywista, jednak chciałbym zobaczyć jak to wszystko przedstawia się w jednym zestawieniu żeby dokładnie zobaczyć jaki producent wyląduje na danym miejscu. Dzięki temu będę mógł zrobić zestawienie odpowiadające na III kwestię.
Odpowiedź na pytanie 2 też jest dosyć retoryczne, wiadomo że każdy nowy rdzeń był szybszy od starszego, ale chcę po prostu widzieć różnicę
Już teraz wiem, że na 3 pytanie nie da się odpowiedzieć jednoznacznie bo wszystko zależy od platformy jaką używamy oraz ograniczeniach czasowy(Pentium 3 był krócej rozwijany).
Ale przede wszystkich chce się przy tym dobrze bawić, bo oto w tym wszystkim chodzi najbardziej;)
Posty na forum traktuję jako „work in progress” więc będę na bieżąco informował co testuje i jak mi idzie (na pewno wasze uwagi jak zwykle będą pomocne)
Testowane procki: 1 Barton (512 KB) - 1400 MHz (downclock - AXMA2800FKT4C)
2 Thoroubred (256 KB) - 1400 MHz (oryginalnie - AXMS1600FXS3C)
3 Palomino (256 KB) - 1400 MHz (oryginalnie - AX1600DMT3C)
4 Thunderbird (256 KB) - 1400 MHz (oryginalnie - A1400AMS3C)
5 Applebred (64 KB)- 1400 MHz (oryginalnie - DHD1400DLV1C)
Testowany SOFT: - 3D MARK 2001SE
- 3D MARK 2000
- 3D MARK 99
- CPU MARK 2002
- Everest Cache and Memory Benchmark and Everest Queen
- SiSoft Sandra 99: CPU, MEMORY, MULTI-MEDIA Benchmark
- Quake III Arena Demo
- Unreal Tournament UTBench
zobaczymy co tam jeszcze wskoczy Testowany GRAFY: - GeForce 4 ti 4600 na 100 %
- GeForce 5 FX 5950 ULTRA (MSI)
- GeForce 5 FX 5200 PCI (Gainward)
- Radeon 9200 PCI (Saphire)
Voodoo 5 5500 AGP niestety nie będzie z oczywistych względów, ale może spróbuje na wersji PCI? TESTOWANY PŁYTY! - Jak zwykle stawiam na ASUSa i ABITA
jestem w trakcie zbierania wszystkich potrzebnych platform, tutaj takie małe, robocze (nie dokończone) zestawienie czego muszę szukać. Te na zielono już mam. Więcej będę szukał w
(You need to Login or Register to view media files and links) Zakończenie testów i opublikowanie wszystkich wyników:
31.12.2019