Nie wiem czy to mało znane, ale podam kilka przykładów gier, które mnie wciągnęły.
Pierwsza gra, którą miło wspominam to Actua Soccer. Choć nie trawię piłki nożnej i w ogóle mnie ona nie interesuje tak w Actuę Soccer zagrywałem ponad rok na swoim 486 DX4 100Mhz. Co prawda tylko w trybie VGA, ale działało bardzo płynnie:
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) Żadna Fifa nie dała mi tyle frajdy co pierwsza Actua. Była prosta, fajna praca kamery, z czasem odkrywało się podkręcanie piłki i miejsca na boisku skąd był duża szansa na strzelenie gola. Oczywiście można było grać na dwóch graczy i to było sedno tej gry. Jedna z moich ulubionych gier.
Kolejna to F22 Lightning II. Jak pierwszy raz odpaliłem tę grę to byłem w szoku. Krajobrazy bardzo ładnie teksturowane, grafika robiła ogromne wrażenie. Po latach grania w wektorówki F22 jawił się niemal jak fotorealizm. Fajne misje, prosta obsługa i spora frajda. Długo w to grałem awansując prawie na maksymalny stopień.
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) Kolejna to Network Q Rac Rally:
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) Fantastyczny tytuł. Filmowe intro, wstawki, prawdziwe rajdówki, świetne trasy. Na 486 mogłem tylko w małym okienku grać, dopiero na Cyrixie 6x86 PR200+ gra była grywalna na całym ekranie.
Kolejna to WWF Wrestlemania
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) Absolutnie rewelacyjna bijatyka. Niesamowite combosy, fajna grafika, humor, klimat. I znów najlepsza na dwóch graczy.
Ze starszych tytułów to 4D Sport Boxing. Jak dla mnie pierwszy sensowny boks. Grafika wektorowa, ale grywalność bardzo wysoka.
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links)