Uzbierało mi się chyba 5 płyt z Am386DX-40... Nie planuję kolekcjonowania tej platformy więc 3 są na sprzedaż, ale nie wiem jeszcze które - chcę sobie zostawić jedną najwydajniejszą 'budżetową' i oczywiście Pumę-200, która jest płytą unikalną.
Chipsety na tych płytach mam akurat bardzo różne - Opti, UMC, MX...
W związku z tym muszę przetestować wydajność. Wiem, że rozbieżności między chipsetami potrafią być spore.
Większość testów które się tu pojawiają nie może być powtórzone przy zastosowaniu tych samych komponentów czy metodologii (w tym ustawień BIOS-u). Mi zależy, aby każdy mógł dodać swoje wyniki.
I tu pytanie do Was - czy macie jakieś sugestie dot. jakie testy przeprowadzić (mnie interesuje stricte wydajność chipsetu - CPU będzie wszędzie ten sam, zamierzam też stosować ten sam RAM i ew. Cache tam gdzie to możliwe - jednak może testy np. w Doomie też dadzą jakiś pogląd).
Oczywiście odnośnie konfiguracji sprzętowej też zachęcam do wypowiedzi, ale tutaj będzie dość prosto - tylko karta grafiki i kontroler dysków (zarówno jednych na ISA jak i drugich mam pod sufit - od 8-bit VGA po ET4000). Edit:
Konfiguracja sprzętu (ta sama dla każdej płyty głównej) Pamięć: 8x1MB SIMM 30-pin, 70ns
Karta graficzna: Tseng ET4000AX 1MB (szybka karta, która nie stanowi wąskiego gardła - różnica prędkości w 3dbench.exe w stosunku do Tridenta 8900CL - około 10%)
Kontroler: GW2760V4 (Acer M5105) (nie ma istotnego znaczenia)
HDD: Seagate ST3102A (nie ma znaczenia)
FPU: Brak
Konfiguracja BIOS CAS Read Wait State: najniższe przy których system działa prawidłowo (np. dla Jaguara V 3 W/S, a dla Shuttle działa na 1 W/S)
CAS Write Wait State: najniższe przy których system działa prawidłowo (np. dla Jaguara V 2 W/S, a dla Shuttle działa na 1 W/S)
BIOS ROM Shadow: Enabled
Video ROM Shadow: Enabled
Oprogramowanie DOS: 6.22
AUTOEXEC.BAT: @ECHO OFF
LH /L:0;1,45456 /S C:\DOS\SMARTDRV.EXE /X
REM for SpeedSys & Top Bench PROMPT $P$G
PATH C:\DOS
SET TEMP=C:\DOS
CONFIG.SYS: DEVICE=C:\DOS\HIMEM.SYS
REM DEVICE=C:\DOS\EMM386.EXE RAM
REM for SpeedSys & Top Bench BUFFERS=15,0
FILES=30
DOS=HIGH,UMB
LASTDRIVE=E
FCBS=4,0
Benchmarki: Superscape VGA Benchmark 1.0 (3dbench.exe)
Superscape VGA Benchmark 1.0C (3dbench2.exe)
CheckIt 3.0 Main System Benchmark (checkit.exe)
Doom 1.9 Timedemo demo3 (doom.exe -timedemo demo3)
Bus Read Test DOS 1.2 (buddos.exe)
Dhrystone Benchmark 1.1 w/o Optimisation (dhry1nd.exe)
Dhrystone Benchmark 1.1 with Optimisation (dhry1od.exe)
Dhrystone Benchmark 2.1 w/o Optimisation (dhry2nd.exe)
Dhrystone Benchmark 2.1 with Optimisation (dhry2od.exe)
Landmark System Speed Test 2.0 (lm20.exe)
Memory Speed 3.1 (memspeed.exe)
Navratil Software System Information 0.60.45 (nssi.exe)
PC-CONFIG 8.20 (config.exe)
PC-DOCTOR 1.5 (pcdr.exe)
PC Player Benchmark 1.0 (pcbench.exe /vgamode)
Norton System Information 8.0 (sysinfo.exe)
System Speed Test 4.78 (speedsys.exe)
Metodologia testów Każdy test powtórzony 3x. Z wyników wyciągnięta średnia arytmetyczna.
Po każdym benchmarku miękki reset maszyny.
Wyniki testów (You need to Login or Register to view media files and links) Po przetestowaniu wszystkich płyt opublikuję txt i pcx z System Speed Test oraz paczkę z benchmarkami, których używałem.