Page Index Toggle Pages: 1 [2] 3  Send Topic
Very Hot Topic (More than 25 Replies) Win98 i 5MVP3 (Read 1250 times)
forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Re: Win98 i 5MVP3
Reply #15 - 08. Jul 2019 at 00:47

5MVP3 miałem przy swoich pierwszych podejściach do retro prawie 15 lat temu i ogólnie jak na Mvp3 to dramatu nie było, ale szału też nie Wink problemem jest umiejscowienie gniazda procesora które blokuje dłuższe karty.

Wszystkie rady tutaj są dobre w tym temacie. Jedynie jeśli o sterowniki do nvidii chodzi, to ja mam najlepsze doświadczenia z archaikiem w postaci 7.76. Późniejsze działają, ale są znacznie wolniejsze na tej platformie. 3DMark2000 z gf3 na 30.82 miał 2200pkt, na 7.76 - 4005. W grach różnice mniejsze, ale też duże.

Trop HanJammera może być słuszny, ja bym spróbował z tradycyjnym twardziemem i kartą 3dfx. Voodoo to przepis na sukces pod ss7 Wink

Mam za dużo zestawów i za dużo tekstu naprodukowałem aby to wszystko tutaj pomieścić...
Back to top
IP Logged

leosh
Senior Member

I Love YaBB 2.5

Reply #16 - 08. Jul 2019 at 07:05

Próbowałem z Matroxem Mystiqe 220 na PCI. Stery zainstalowały się poprawnie, ale dałem ciała z tym samym via 4in1. Co prawda mogę uruchomić system w awaryjnym, ale nie widzę jak odinstalować to cholerstwo żeby się system uruchomił normalnie. Na wczoraj już nie miałem siły, ale nie odpuszczę.

Back to top

IP Logged

MarianX
VIP Member

Reply #17 - 08. Jul 2019 at 08:54

Szykuje Ci się droga prób i błędów. By uniknąć ciągłego instalowania windy zrobiłem tak: HDD1 win98, HDD2 winXP i na tym dysku mam zainstalowany Acronis do obrazów dysku i spod XP przywracam system. Cała akcja trwa 3 minuty. Jeden obraz mam całkowicie czysty, drugi z winrarem itd

Co do Twojego problemu:
- zobacz czy starsze Via4in1 pomogą, celowałbym w 4.2x
- możesz instalować po jednym driverze z tej paczki i robić restart
- Jeśli w BIOSie masz taką opcję zmień tryb na AGPx1, możesz dla spokojności wyłączyć np fastwrite, sideband i tego typu ficzery. Instalując sterownik wybierz tryb "normal"
- AGP aperature size - jeśli masz to w BIOSie sprawdź wszystkie możliwości
- starsze drivery dla TNT2 mogą być lepsze, podzielam zdanie fortellera, starsze detonatory są lepsze
- może znaczenie ma kolejność instalowania sterowników, chodzi mi o Via i nVidia

Na pierwszy strzał zainstalował bym stery nVidia wskazane przez fortellera po nich Via bądź w odwrotnej kolejności.

Back to top

IP Logged

pawlak
Full Member

.

Reply #18 - 08. Jul 2019 at 13:36

Kiedyś ktoś mnie instruował żeby te sterowniki VIA instalować w pierwszej kolejności zaraz po systemie bo inaczej mogą być problemy z AGP. Podobne objawy miałem z płyta EP-5BVP3A. Przyczyną okazał się uszkodzony kontroler USB i wyłączenie go rozwiązało problem.

Back to top

IP Logged

MarianX
VIP Member

Reply #19 - 08. Jul 2019 at 13:46

I ja tak robię. W pierwszej kolejności leci DirectX, później VIA i jako ostatnie stery do grafiki. Może zdarzyć się tak że sterowniki VGA mogą zainstalować inne pliczki niż zrobiły to drivery i wtedy leci kaszana. Sterowniki nVidii wymuszają tryb AGPx2 jeśli wyczują chipset VIA (jeżeli dostępny jest tryb AGPx4)

Najlepiej jest wyłączyć wszystko co się da w BIOSie, wrzucić kartę PCI, później kolejno dokładać po cegiełce i patrzeć kiedy się wysypie

Back to top

IP Logged

leosh
Senior Member

I Love YaBB 2.5

Reply #20 - 08. Jul 2019 at 18:32

Dziękuję za cenne rady. Miałem już pytać jak to wygląda z przywracaniem systemu w98, ale chyba normalnie takiego nie było. Co do via 4in1 to rzeczywiście rozsądne jest sprawdzanie po kolei opcji podczas instalacji. Bios zarówno w tej płycie jak i poprzedniej jest na fabrycznych ustawieniach, ale też próbowałem włączania i wyłączania różnych fiuczerów na minimum.
Ciekawi mnie co sądzicie o opcji Asign IRQ for VGA ? Domyślnie jest wyłączone.
Zresztą wrzucę potem foty z biosu, może doradzicie mi to i owo.

Back to top

IP Logged

leosh
Senior Member

I Love YaBB 2.5

Reply #21 - 09. Jul 2019 at 07:28

Pomysł ze zrobienie kopii dysku z działającym win98 dobry, ale ten Acronics jest tak nieintuicyjny, że mnie zara trafi. Kopię karty SD zrobiłem, ale jak przywrócić ?

Back to top

IP Logged

leosh
Senior Member

I Love YaBB 2.5

Reply #22 - 09. Jul 2019 at 09:08

Ok, jakoś przywróciłem, ale moim zdaniem obsługa odzyskiwania obrazu jest spitolona. No i nie trwa 3 minuty tylko 20min, a to tylko 2GB karta SD.
Co do zwiechy po instalacji 4in1 to dałem starszą wersję i to samo, ale wiem już że dotyczy pierwszej opcji IDE i włączenia DMA. Pewnie to robi problem. Spróbuję jeszcze zainstalować IDE driver z 4in1 bez włączania DMA i ewentualnie ręcznie włączyć w rejestrze. A potem jeśli dobrze pójdzie to zrobię parę benchmarków.

Back to top

IP Logged

HanJammer
Senior Member

Retro sretro

Reply #23 - 09. Jul 2019 at 09:20

leosh wrote on 09. Jul 2019 at 09:08:
Ok, jakoś przywróciłem, ale moim zdaniem obsługa odzyskiwania obrazu jest spitolona. No i nie trwa 3 minuty tylko 20min, a to tylko 2GB karta SD.
Co do zwiechy po instalacji 4in1 to dałem starszą wersję i to samo, ale wiem już że dotyczy pierwszej opcji IDE i włączenia DMA. Pewnie to robi problem. Spróbuję jeszcze zainstalować IDE driver z 4in1 bez włączania DMA i ewentualnie ręcznie włączyć w rejestrze. A potem jeśli dobrze pójdzie to zrobię parę benchmarków.

Czyli jednak jakby kwestia karty CF jak pisałem powyżej? Bo nie wszystkie wspierają DMA... do tego jeszcze adapter musi oferować wsparcie dla DMA a to nie jest regułą...

Można sprawdzić weryfikując połączenia pinów:

IDE#21 (DMARQ) - CF#43 (DMARQ)
IDE#27 (IORDY) - CF#42 (DSTROBE/DMARDY/IORDY)
IDE#29 (DMACK) - CF#44 (DMACK)

Jeśli te połączenia są, to wsparcie teoretycznie powinno działać. Jeśli nie, to działać na pewno nie będzie.

"Dziś to już kompletnie inna maszyna i coraz więcej bólu/płaczu/tęsknoty za dawnymi czasami." Cry
(You need to Login or Register to view media files and links)
Back to top

IP Logged

MarianX
VIP Member

Reply #24 - 09. Jul 2019 at 09:47

leosh wrote on 09. Jul 2019 at 09:08:

Postaram się wieczorem napisać jak to robię. Przywrócenie instali Win98 i skopiowanej na dysk płyty CD z windowsem zajmuje mi 3min. Z tego co pamietam wybieram opcję recover -> dysk gdzie ma być przywrócony windows, zaznaczam MBR -> gotowe Grin

Back to top

IP Logged

leosh
Senior Member

I Love YaBB 2.5

Reply #25 - 09. Jul 2019 at 17:44

Coś źle zrobiłem bo po przywróceniu nie bootuje system z karty. Struktura katalogów jest ok, ale chyba mbr się spitolił. Używałem Acronis True Image 2019

Back to top

IP Logged

HanJammer
Senior Member

Retro sretro

Reply #26 - 09. Jul 2019 at 19:56

fdisk /mbr nie pomaga?

"Dziś to już kompletnie inna maszyna i coraz więcej bólu/płaczu/tęsknoty za dawnymi czasami." Cry
Back to top

IP Logged

leosh
Senior Member

I Love YaBB 2.5

Reply #27 - 09. Jul 2019 at 20:24

Ano nie pomaga. To pierwsze co zrobiłem. Jak uruchomię kompa z płytki win98 z/bez obsługą cd-rom to normalnie można wejść c:, odpalić nortona itd. Fdisk też prawidłowo pokazuje partycję. Zapewne coś spitoliłem przy zgrywaniu obrazu.

Back to top

IP Logged

sajmon
Forum Administrator

Old games!

Reply #28 - 09. Jul 2019 at 21:25

A partycja aktywna ?

Back to top

IP Logged

leosh
Senior Member

I Love YaBB 2.5

Reply #29 - 09. Jul 2019 at 21:37

Tak oczywiście, jest aktywna.

Back to top

IP Logged

Page Index Toggle Pages: 1 [2] 3 
Send Topic