Page Index Toggle Pages: 1 Send Topic
Normal Topic Nie-benchmark CT1350B (Read 104 times)
HanJammer
Senior Member

Retro sretro

Nie-benchmark CT1350B
24. Oct 2019 at 03:07

Co było testowane:
4 moje Sound Blastery 2.0 (CT1350B) - 2 rev. 6 (CT1336A), rev. 4 (CT1336) i rev 2 (też CT1336).
Wszystkie karty obsadzone chipami C/MS.

Po co było testowane:
Bo chciałem sprawdzić, czy są jakieś faktyczne różnice w jakości dźwięku pomiędzy poszczególnymi rev-ami, jak też wybrać ew. najlepiej grającą spośród tych co mam.

Jak było testowane:
Wzmacniacz na karcie celowo zostawiłem włączony (nie jestem nawet pewien czy można go wyłączyć w CT1350B) - na wypadek gdyby też miał wpływ na różnice w jakości. Potencjometr głośności ustawiłem na max. głośność (zgodnie z zasadą, że najwyższe wzmocnienie dajemy zawsze najbliżej źródła dźwięku). Gainy DAC-a ustawiłem tak by wyrównać różnice w poziomach sygnału kanałów karty i troszkę poniżej progu od którego zaczynał się clipping. Nagranie wykonałem na moim współczesnym PC. Wszystkie próbki nagrywałem w Audacity używając 24-bitowego, 192kHz audio, następnie zapisałem je do 24-bitowych FLACów. Nie byłem zainteresowany wykonywaniem analizy spektrum czy odstępu szumu od sygnału - jak ktoś chce to samemu może to zrobić.

Wykorzystane oprogramowanie

ct1350b_revX_background.flac - DOS 6.22 + Volkov Commander aby przechwycić trochę ogólnego szumu podczas gdy karta jest w spoczynku (przekopiowałem trochę plików, nawigowałem po drzewie katalogów).

ct1350b_revX_8088dom-ba.flac - demo 8088 Domination (część Bad Apple)

ct1350b_revX_cms-demo1.flac - domyślne demo CMS z pakietu sterowników

ct1350b_revX_cms-demo2.flac - demo CMS z albumu SONG2

ct1350b_revX_gs2000.flac - Gunship 2000

ct1350b_revX_lemm.flac - Lemmings

ct1350b_revX_neointro.flac - NeoAdlib - NeoIntro od Orbital Crew

ct1350b_revX_prince.flac - Prince of Persia

ct1350b_revX_retal.flac - F29 Retaliator

ct1350b_revX_td3_cms.flac - Test Drive 3 z dźwiękiem CMS

ct1350b_revX_td3_sb.flac - Test Drive 3 z dźwiękiem AdLib / Sound Blaster

ct1350b_revX_test-sbc.flac - test-sbc.exe z pakietu sterowników od SB2.0

ct1350b_revX_wolf3d.flac - Wolfenstein 3D

Rig testowy:
Octek FOX-III 286, Harris 20MHz, 4MB RAM, 512MB CF, karta 3com 509z ROMem XT-IDE, karta Orchid Prodesigner II.
Audio wyprowadzone z SB na mojego współczesnego peceta za pośrednictwem DACa  Behringer UMC202HD.

Spostrzeżenia:
Jak na moje ucho nie ma istotnych różnic w jakości dźwięku pomiędzy tymi kartami. Wszystkie mają tę samą charakterystykę zakłóceń, wszystkie mają tę samą charakterystykę wyjścia audio (bardzo małe różnice w poziomie sygnału na kanałach karty).

Rezultaty (pliki audio): (You need to Login or Register to view media files and links)

testriga.jpg ( 1106 KB | 9 Downloads )

"Dziś to już kompletnie inna maszyna i coraz więcej bólu/płaczu/tęsknoty za dawnymi czasami." Cry
(You need to Login or Register to view media files and links)
Back to top

IP Logged

Page Index Toggle Pages: 1
Send Topic