GL1zdA wrote on 25. Feb 2020 at 16:03:
HanJammer wrote on 25. Feb 2020 at 12:21:
Fajnie zrobiona grafika, ale dobór mega subiektywny...
Wiadomo, taki urok "topek", że dobór zależy od autora. Tutaj jest wyraźna przewaga późnego DOSa, co akurat mi odpowiada, bo lubię ten okres ze względu na grafikę i poziom "zaawansowania" gier. A tak z ciekawości, jakie gry byś polecił, gdyby ktoś zapytał cię, w jakie gry pod DOSem powinien zagrać? Powiedzmy takie "Top 10 gier DOSowych HanJammera".
To jest trudne, bo tych gier jest naprawdę sporo, ale, część z nich mimo świetnej oprawy wydaje mi się przesadnie pokręcona/za trudna (np. Alone in the Dark) - brak contentu do sensownie długiego gameplay-u autorzy rozwiązali zagadkami z dupy albo skokami wymagającymi pikselowej precyzji i milisekundowego timingu (z tego samego powodu powinienem uwalić na liście niżej Another World ;] ale oprawa artystyczna mi nie pozwala

) Inne mają wszystko na miejscu, ale oprawa jest 'budżetowa' (np. Stunts). Przykładowo nigdy też nie przepadałem szczególnie za Doomem, pierwszym Quakiem czy Wolfensteinem 3D - doceniam je tylko za to, że są teraz jakotakim narzędziem do testowania wydajności - gry były zwyczajnie brzydkie, bez sensownej fabuły, a w Doomie czy Wolfie już wtedy dostrzegałem deficyty jeśli chodzi o mechanikę rozgrywki... a teraz to w ogóle porażka. Kwak przykuł mnie dopiero nieco do ekranu jak zacząłem grać w MP. Z resztą generalnie nie przepadam za tymi teksturowanymi grami 3D z lat 90. Tekstury nawet na Voodoo (a może szczególnie na Voodoo) wyglądają jak bełt, korekcja perspektywy się sypie itd. Zawsze natomiast doceniałem szczegółową, nieteksturowaną grafikę wektorową (ew. z cieniowaniem). Generalnie w grach stawiam na zbalansowany gameplay (nie frustrujący poziomem trudności), ciekawą fabułę (jeśli gra opiera się na fabule) i oprawę na wysokim poziomie. Więc żadnych szachów itp tu nie będzie i lista jest jaka jest... Choć znowu - nieumieszczenie na liście takich tytułów jak X-Wing, Wing Commander, Shadow Warrior, Blood, Dungeon Keeper, Need for Speed, Screamer, Screamer 2 i wiele innych... też nie jest sprawiedliwe ale po prostu się nie mieszczą... Łatwiej byłoby zrobić listę 'top 10' symulatorów, symulatorów kosmicznych, platformówek itp ;]
Niekoniecznie w tej kolejności:
1989-1994:
-
F-29 Retaliator (szczególnie po null-modemie z kolegą)
-
Test Drive 2: The Duel (ze wszystkimi "DLC" ;] )
-
Gunship 2000 -
Frontier: Elite 2 -
Prince of Persia -
Fury of the Furries -
Another World -
Strike Commander -
Civilization -
F-15 Strike Eagle III 1994-1997:
-
Ecstatica -
Little Big Adventure (choć grając w to dzisiaj lepiej grać w tę przerobioną wersję, w której jest normalny system save-ów i nie ma 'obrażeń' przy kontaktach ze ścianą - tak jak w LBA2). Jedna z gier, które w ogóle się nie zestarzały!
-
Duke Nukem 3D: Atomic Edition -
Worms -
Big Red Racing -
Darker -
Eurofighter 2000 -
Tie Fighter -
Star Wars: Dark Forces -
Command & Conquer: Red Alert