Callahan wrote on 06. Jan 2020 at 15:32:
Powinien być pl
Dzięki - tak jest PL... W między czasie udało mi się znaleźć na chomiku... ale to nie nie koniec walki...
Impulsem do ostatecznego rozkminienia tematu było przypadkowe odkrycie, że komputer (LanBox), który jakiś czas temu kupiłem z zainstalowanym Windows 98 SE PL łączy się z moim NASem Synology z najnowszym aktualnym DSM na domyślnych ustawieniach. Na tym kompie działa otoczenie sieciowe i są pokazywane poprawnie komputery z udostępnionymi zasobami (macOS, samba, NAS synology), po wybraniu Win + R i wpisaniu "\\nazwa_maszyny" ładnie łączy się do zasobów na usera "guest" (o ile na serwerze został włączony).
Chcę teraz znaleźć/zreplikować to co zostało zrobione w tym Windows 98 tak aby na świeżo postawionym W98 można było się łączyć tak samo łatwo do udziałów sieciowych.
Z necie znalazłem wiele "przepisów", ale one głównie dotyczą obniżenia zabezpieczeń na NASie a nie podniesieniu ich w W98 aby gadał jak nowsze systemy. Częściowo udało mi się uzyskać ten efekt dzięki instalacji dsclient i dodaniu stosownego wpisu.
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\LSA]
"LMCompatibility"=dword:00000003
We właściwościach otoczenia sieciowego ustawia się "Klient sieci Microsoft Networks" i po zalogowaniu się w windows na te same dane (user/pass) co ma się na NASie to ładnie wpuszcza i ma się dostęp do tego co dany user. Bez logowania nie łączy się na udziały dostępne dla Guesta - wywala błąd IPC$ (jak w załączniku), natomiast wzorcowy W98 łączy się poprawnie na usera/pass jak i na guesta. Co bardziej ciekawe - na wzorcowym W98 nie ma w/w wpisu do rejestru i już totalnie nie wiem co tam zostało zmotane, że się łączy jak nowoczesny system z aktualnymi zabezpieczeniami...
Jakieś pomysły macie gdzie co posprawdzać? Jak co poustawiać aby dostawać się tak prosto i wygodnie do udziałów sieciowych z starego Windowsa?