forteller wrote on 09. Jan 2020 at 13:16:
Ja bym proponował umówić się z kimś kto dysponuje miernikiem i ogólnie narzędziami do diagnozowania sprzętu komputerowego, oraz ma zasób części zamiennych. Nie wiem skąd jesteś, ale mógłbym pomóc na terenie Krakowa i okolic, podejrzewam że HanJammer mógłby pomóc w okolicach Warszawy. Ewentualnie przywieźć kompa na zlot - wszyscy razem na pewno dokładnie zdiagnozujemy co mu dolega.
Bo kupować zasilacz, żeby tylko okazało się że jednak problem leży gdzie indziej, to trochę słabo... Ja na przykład mam spore wątpliwości, czy to będzie kwestia zasilacza, ale nie mogę tego wykluczyć.
Ona ma jakiś zasilacz ATX, kwestia zakupu adaptera... natomiast problem z zasilaczem zaczął się o ile pamiętam od padu dysku (m.in. komputer zgasł zupełnie podczas pracy, startował i zatrzymywał dysk, albo w ogóle się nie włączał). Trzeba sprawdzić napięcia, szczególnie na linii 5V bo tak to polowanie na duchy...
Cache też może być, ale to mniej prawdopodobne jednak (wcześniej wszystko działało OK). Co jeszcze? Choćby jakieś agresywne ustawienia EMM386 (highscan itp) mogą skutkować podobnymi problemami... złe ustawienia BIOSu (za niskie waitstate-y w stosunku do tego co pamięci mogą zaoferować)... uwalony FPU (tak, nawet jeśli program nie korzysta z FPU) itd itd...
@Lou - ta koleżanka pomogła Ci z multimetrem? Bez tego możesz opisywać problem, my będziemy wymyślać kolejne rozwiązania i do niczego to nie doprowadzi. Trzeba zawęzić pole poszukiwań.