Page Index Toggle Pages: [1] 2  Send Topic
Hot Topic (More than 10 Replies) Potrzebny oryginalny win 7 (Read 727 times)
sajmon
Forum Administrator

Old games!

Potrzebny oryginalny win 7
15. Jan 2020 at 11:00

Może być wersja Home ( dla łojca do firmy). Wiadomo że na allegro tego pełno. Tylko który jest naprawdę legalny?

(You need to Login or Register to view media files and links)
Back to top

IP Logged

konku
Senior Member

All dimensions FX

Re: Potrzebny oryginalny win 7
Reply #1 - 15. Jan 2020 at 12:08

Nośnik, naklejka, faktura, system nieużywany (chyba, że wersja BOX). Wtedy nie będzie się można do niczego przyczepić.

---=== All those moments will be lost in time, like tears in rain.===---
---===Time has wings. You know, when you realize that you need to appreciate the time, it still goes by fast.===---
-=="Każdy z nas w głębi duszy pragnie być jak ten obcy... przerażająco silny, pozbawiony sumienia, obdarzony czarnym sercem kosmosu, które pozwala przeć naprzód i niszczyć." ==-
Back to top

IP Logged

GL1zdA
Senior Member

Alpha Powered

Reply #2 - 15. Jan 2020 at 15:02

sajmon wrote on 15. Jan 2020 at 11:00:
Może być wersja Home ( dla łojca do firmy). Wiadomo że na allegro tego pełno. Tylko który jest naprawdę legalny?

Co to za działalność, że wymagany jest Windows 7? Jak bardzo chcesz legalny, to poszukaj boxa, ale ja bym serio się zastanowił, czy nie można zainstalować systemu, który ma wsparcie.

Back to top
IP Logged

sajmon
Forum Administrator

Old games!

Reply #3 - 15. Jan 2020 at 15:08

Tu nie chodzi o działalność lecz o lapa który wspiera max 7ke. Czy takie coś jest legalne? Bo w sumie ciężko znaleźć coś droższego niż 70 PLN (You need to Login or Register to view media files and links)

Back to top

IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Reply #4 - 15. Jan 2020 at 15:24

Co znaczy, że max wspiera 7? Bazuje np. na Pentium M i nie obsługuje instrukcji potrzebnych do instalacji 8.1/10? Jesteś w stanie napisać jaki to laptop?

Mam za dużo zestawów i za dużo tekstu naprodukowałem aby to wszystko tutaj pomieścić...
Back to top
IP Logged

sajmon
Forum Administrator

Old games!

Reply #5 - 15. Jan 2020 at 15:27

Joybook a52e. Może wspierać faktycznie da radę nowsze ale po co. Win 8 jest kiszką a do win 10 lepiej mieć coś mocniejszego.

Back to top

IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Reply #6 - 15. Jan 2020 at 15:52

Generalnie możliwości instalacji Windows 8.1/10 prawie na pewno nie ma. Można to potwierdzić, ale potrzebne są instrukcje w procesorze, które zostały zaimplementowane tylko w 64-bitowych jednostkach (Core Duo do takich nie należy) a dodatkowo płyta główna musi te instrukcje eksponować. Więc nawet jeśli by wymienić procesor na jakieś wczesne Core 2 Duo np. T7200 (powinna być taka możliwość), to istnieje możliwość, że płyta główna nie wyeksponuje niezbędnych instrukcji.

Ja nie widzę lepszego wyjścia, niż zakup sprzętu w stylu Elitebook 8530p z oryginalną licencją na Windows 7 oraz instalacja na tej licencji Windows 10 żeby pozostać ze wspieranym systemem.

Albo Linux, który jest wyjściem darmowym, ale prawdopodobnie najcięższym dla  użytkownika.

Mam za dużo zestawów i za dużo tekstu naprodukowałem aby to wszystko tutaj pomieścić...
Back to top
IP Logged

314TeR
Senior Member

Zak®ęcony fan komputerów
;)

Reply #7 - 15. Jan 2020 at 20:13

Legalny Windows zapewne przekroczy wartość rynkową tego komputera. Jest sens w ogóle w niego pakować $$$?

No chyba, że używany jest np w połączeniu do jakieś maszyny, etc gdzie taki system jest wymagany.

Back to top

IP Logged

sajmon
Forum Administrator

Old games!

Reply #8 - 16. Jan 2020 at 07:49

No ale powiedzcie mi co z tymi Windowsami, co niby jest płyta licencja naklejka, fvat, wystawiają to firmy na Alle.  To jest sprzęt do wystawiania faktur i czytania pdfow, wiec nie ma potrzeby wymiany na nowy. Pytałem tylko o win7 a wy mi że procesorami wyjeżdżacie hehe Grin

Back to top

IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Reply #9 - 16. Jan 2020 at 08:38

Pojawiła się sugestia, aby sprzęt który służy do pracy i (pośrednio) zarabiania pieniędzy, pracował na systemie, który jest wspierany.

Jeśli chcesz mieć pewność odnośnie legalności systemu, należy wyskoczyć z kilku stówek i tak. W takim układzie i w takiej cenie można kupić laptopa, który już posiada licencję na W7Pro oraz uaktualnić go do 10.

Back to top
IP Logged

leosh
Senior Member

I Love YaBB 2.5

Reply #10 - 16. Jan 2020 at 10:06

sajmon wrote on 16. Jan 2020 at 07:49:
No ale powiedzcie mi co z tymi Windowsami, co niby jest płyta licencja naklejka, fvat, wystawiają to firmy na Alle.  To jest sprzęt do wystawiania faktur i czytania pdfow, wiec nie ma potrzeby wymiany na nowy. Pytałem tylko o win7 a wy mi że procesorami wyjeżdżacie hehe Grin

Te allegrowe aukcje to często licencje z demontowanych laptopów/komputerów. Trafiają się też klucze z zachodnich licencji edukacyjnych, a u nas sprzedawane jak oem. Są też podróby. Raz miałem taką sytuację, że policja zadzwoniła z zapytaniem czy kupowałem windows 7 od sprzedawcy xxx. Dowiedziałem się, że dzwonili do wszystkich którzy zakupili "oryginalny" windows 7 z naklejką i płytą. Okazało się, że to fake. Kupiłem to na prośbę znajomka, który bardzo chciał tanio kupić windows7, a tylko zmarnowałem czas ma zeznaniach na komendzie.

Back to top

IP Logged

konku
Senior Member

All dimensions FX

Reply #11 - 16. Jan 2020 at 15:08

Legalny Win 7 to okolice cenowe w/w aukcji.
Tylko poszukać jeszcze takiego co wystawi fvat.

---=== All those moments will be lost in time, like tears in rain.===---
---===Time has wings. You know, when you realize that you need to appreciate the time, it still goes by fast.===---
-=="Każdy z nas w głębi duszy pragnie być jak ten obcy... przerażająco silny, pozbawiony sumienia, obdarzony czarnym sercem kosmosu, które pozwala przeć naprzód i niszczyć." ==-
Back to top

IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Reply #12 - 16. Jan 2020 at 15:12

Laptop + Windows gratis wychodzi taniej:

Back to top
IP Logged

sajmon
Forum Administrator

Old games!

Reply #13 - 16. Jan 2020 at 21:26

Ale sama naklejka na laptopie też nie wiadomo czy nie była kombinowana

Back to top

IP Logged

GL1zdA
Senior Member

Alpha Powered

Reply #14 - 17. Jan 2020 at 13:08

sajmon wrote on 16. Jan 2020 at 07:49:

Szukasz na tym forum porady prawnej? I jeśli powiemy ci kupuj, a zrobią kontrolę, to co im powiesz? Że, wie pan, jest takie forum, tam ludzie zbierają stare komputery ze śmietników i oni powiedzieli, że ten Windows jest dobry? Widzisz z treści aukcji, że jest tam robiona jakaś magia z licencjami, która teoretycznie ma pozwalać na ich odsprzedaż. Były w tym temacie wielkie batalie sądowe na zachodzie, nie pamiętam już rezultatów. Tu masz w miarę aktualne informacje: (You need to Login or Register to view media files and links) . Jeśli to ma być komp do wystawiania faktur i PDFów, to albo postaw Linuxa, albo kup Windows od MS ( (You need to Login or Register to view media files and links) ) lub od autoryzowanego resellera. Jeśli chcesz oryginalny Windows 7, to szukaj boxa. Jeśli sam instalujesz Windows 7 OEM i go używasz to jest to sprzeczne z licencją, więc taki też cię nie interesuje. Wyjątek był tylko przez krótki czas dla Windows 8 OEM, którego mogłeś kupić do kompa, który składałeś.

Back to top
IP Logged

Page Index Toggle Pages: [1] 2 
Send Topic