pawelemtica wrote on 11. Feb 2020 at 02:52:
A tamta plyta asusa co miałeś nie łyka tego tuala?
Ja też postawiłem na Tualatina 1400, miałem inne platformy typu s462 i thunderbird 1.0/1.2/1.4, za athlony xp się nie bralem oprócz bartonów 3200. Thunderbirdy wydajność mają podobną do tuala i są znacznie tańsze, ale wytwarzają duże ilości ciepła przez co jest głośniej. W przekonaniu niektórych tual jest jednym z lepszych procesorów w historii,na moją wyobraźnię też bardziej działa.
Ta plyta asusa co podawaleś to o ile pamiętam mialem taką samą rozpoznawała procesor, ale do składania dałem solteka bo kondensatory na tym asusie to tragedia iczeka na remont.
Płyta, którą posiadam obecnie CUV4X prawdopodobnie nie będzie wspierać procesorów tualatin. Pisząc "prawdopodobnie" mam to mam na myśli to, że producent nie zamieścił żadnej wzmianki o wsparciu dla tych procesorów. Według ASUSA ta płyta wspiera tylko Coppermine. W moim egzemplarzu kondensatory wizualnie wyglądają całkiem nieźle.
Zdecydowałem się na mały update mojego zestawu dlatego, że kiedyś kupiłem Pentium III-S i postanowiłem, że go wykorzystam, bo nie ma sensu, aby leżał w pudełku. Pierwotnie miał stanowić serce TUSL2-C, ale skończyło mi się miejsce na biurku i na obecną chwilę mogę pozwolić sobie na dwa komputery, wiec postanowiłem złożyć jednostkę "uniwersalną".Taką która obsłuży mi najwieksze hity pod DOSa (Doom,DN3D,WOLF3D) i gry troszkę nowsze do 2001.A obok postawiłem 486 z DX 33mzh do klasycznego DOSa.