Cześć
Miałem niedawno przyjemność zabawy z kilkoma płytami i procesorami slot1. Chciałem zostawić sobie jedną płytę i pozbyć się nadmiarowego towaru ponieważ nie przepadam za kartridżami :
Do testów użyłem płyty Gigabyte 6BXE w rewizji 1.9B z najnowszym biosem z chipsetem BX, przy okazji odpaliłem coś na dwóch płytach z chipsetem LX tj. Shuttle 637 w rewizji 3.1 oraz Atrend 6120 w rewizji 2.1. W biosie wszystko ustawione tak jak jest, bez żadnego tuningu, wyłączyłem jedynie porty com, lpt, fdd itd czyli to czego nie używam. Celerony kręcone do 450 MHz i zapomniałem polecieć dalej xD tak jak o innych rzeczach co widać po tabelce
konretne procki to:
Celeron 300/450 Covington SL2Z7
Celeron 300A/450A Mendocino SL2WM
Pentium 3 450 Katmai SL37C
A teraz żart z familiady. Do testów użyłem karty TNT2 Vanta z 16MB pamięci, takty 100/125
Bo akurat leżała najbliżej. Detonatory 30.82, DX 9.0c, 128 MB pamięci (powinno być 32 by pasowało do proca i karty xD) drivery intela chyba w wersji 2.8. Testy w 3Dm99 na P3-450, pierwsza kolumna to optymalizacje Pentium, druga Pentium III. Dla porównania ostatnia kolumna z testami na duronie 1000 xD
W tych dwóch grach C450=C300A, poza taktowaniem jest jeszcze kwestia szyny ale jak widać samo cache wystarcza by to zrekompensować, syntetyki mówią coś innego. Poza tym C300A@450 to wymiatacz
i wszystko w ramach bottlenecka z vantą xD
Proszę o lajka, kliknij suba i dzwoneczek