Page Index Toggle Pages: 1 Send Topic
Hot Topic (More than 10 Replies) 11 gen. Core - Rocket Lake - luźne przemyślenia (Read 773 times)
314TeR
Senior Member

Zak®ęcony fan komputerów
;)

11 gen. Core - Rocket Lake - luźne przemyślenia
30. Mar 2021 at 16:23

Zapoznałem się testami nowych Rocket Lake z 11 generacji i tak ogólnie d*py nie urywa. To co mi się od razu skojarzyło to porównanie do P4, niby szybko, ale pobór mocy kosmiczny, iście rakietowy pobór mocy. Cała platforma 400W+. Wydajność tu szybciej, tam wolniej od 10 generacji, generalnie żadnej rewolucji te nowe rdzenie nie wnoszą. Reasumując, kolejny procesor po Sky Lake, który został wyprodukowany na siłę, aby pokazać udziałowcom i akcjonariuszom intela, że wypuszcza on wciąż (te same) nowe CPU.

A co Wy o tym sądzicie?

(You need to Login or Register to view media files and links)
Back to top

IP Logged

kazeobi
3dfx Friends

Re: 11 gen. Core - Rocket Lake - luźne przemyślenia
Reply #1 - 30. Mar 2021 at 18:55

Jak wkleić emotkę kupy? Smiley

Jedynym powodem do kupienia intela teraz jest tylko wysoka cena AMD...

Back to top

IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Reply #2 - 30. Mar 2021 at 19:01

No niestety, wzięli wczesną wersję rdzenia dla 10nm (Ice Lake) i przeportowali go do 14nm co wprowadza dodatkowe opóźnienia w pamięci podręcznej. Szkoda, bo Tiger Lake to świetny procesor z powodzeniem konkurujący z Zen 3. Intel dał ciała z procesem 10nm po całości, jedyna nadzieja w tym że uda się odkupić przy pomocy procesu 7nm.

Mam za dużo zestawów i za dużo tekstu naprodukowałem aby to wszystko tutaj pomieścić...
Back to top
IP Logged

KGB
Senior Member

Kyro - HE NEVER SLEEPS

Reply #3 - 31. Mar 2021 at 10:21

314TeR wrote on 30. Mar 2021 at 16:23:
ale pobór mocy kosmiczny, iście rakietowy pobór mocy.

pobór energii

forteller wrote on 30. Mar 2021 at 19:01:
rdzenia dla 10nm (Ice Lake) i przeportowali go do 14nm co wprowadza dodatkowe opóźnienia w pamięci podręcznej

kilka nm sciezki zwieksza opoznienia  :Smiley nie sadze,
zwlaszcza,ze wydajnosc tego proca  (w grach) wydaje sie bazowac glownie na szybkosci pamieci,
czas dostepu chyba delikatnie wydluzyl sie, ale to normalne, bo powiekszyli L1 i L2 ,ale ewidentnie cos z pamiecia jest na rzeczy, bo wprowadzili dzielnik dla kontrolera RAM,
ja widze dwie mozliwosci wprowadzenia dzielnika :
sztuczne zanizenie wydajnosci kontrolera, by przejscie na DDR5 robilo lepsze wrazenie,
a znacznie bardziej realny, ze wyzylowali kontroler i w normalnym trybie nie daje rady przy wyzszych czestotliwosciach

Back to top

IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Reply #4 - 31. Mar 2021 at 16:38

To nie jest takie proste jak opisujesz. Przeczytaj sobie przedpremiereową recenzje 11700k na anandtechu. Tam porównują opóźnienia cache do Skylake, Ice Lake i Tiger Lake. Rocket Lake ma najwyższe opóźnienia i wysnuli teorię, że może to wynikać z tego, że to backport, który nie był planowany na etapie projektowania rdzenia. Niestety w premierowej recenzji nie zrobili bezpośredniego porównania, a mikrokody mogły tutaj nieco zmienić.

Mam za dużo zestawów i za dużo tekstu naprodukowałem aby to wszystko tutaj pomieścić...
Back to top
IP Logged

kazeobi
3dfx Friends

Reply #5 - 31. Mar 2021 at 16:42

Centurion zdetronizowany...

Back to top

IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Reply #6 - 31. Mar 2021 at 18:06

Jeszcze jedno. Jako posiadacz 10920X nie zgodzę się z tym, że gry głównie w pamięci RAM siedzą. Mam quad Channel i około 100GB/s przepustowości, a głupi 7700k potrafi być szybszy w starszych gierkach które siedzą na mniej niż 4 rdzeniach przez to, że u mnie rdzenie i cache są połączone meshem a nie ringiem.

Back to top
IP Logged

KGB
Senior Member

Kyro - HE NEVER SLEEPS

Reply #7 - 31. Mar 2021 at 22:43

forteller wrote on 31. Mar 2021 at 16:38:
Tam porównują opóźnienia cache do Skylake, Ice Lake i Tiger Lake. Rocket Lake ma najwyższe opóźnienia i wysnuli teorię, że może to wynikać z tego, że to backport, który nie był planowany na etapie projektowania rdzenia.

wyroslem juz z zapamietywania nazw kodowych architektur procesorow, nawet tych od AMD, bo zdecydowanie za duzo tego, a nazwy dziwne,
ale domyslam sie, ze chodzi Ci o roznice miedzy laptopowym 10nm i stacjonarynym 14nm w postaci niby tego samego jadra, ktore jest w 11g,
z tego co widzialem, to laptopowe procki koncza sie w okolicy 4GHz ,a stacjonarne jednak 5GHz,
czy sam proces mialby wplyw na opoznienie dostepu do pamieci nie wiem, ale roznice sa chyba zbyt male, a wiekszosc elementow tranzystora o bardzo zblizonych ksztaltach, wiec ze wzgledu na fizyczne rozmiary raczej nie powinno byc problemow,
obstawialbym raczej, ze wydluzenie dostepu do pamieci mialo pozwolic na wyzsze taktowanie,
dostep podaja w cyklach, a jak to wyglada pozniej w sekundach to trzeba by przeliczyc,
tylko jak zauwazyles, jakos z testami pod tym wzgledem kiepsko

forteller wrote on 31. Mar 2021 at 18:06:
Jako posiadacz 10920X nie zgodzę się z tym, że gry głównie w pamięci RAM siedzą. Mam quad Channel i około 100GB/s przepustowości, a głupi 7700k potrafi być szybszy w starszych gierkac

szybkosc RAM to nie tylko przepustowosc, ale tez dostep do pamieci,
przepustowosc juz dawno jest wystarczajaca - chyba, bo nie doczekalem sie testow RAM roznie taktowanych, ale z takim samym czasem dostepu,
twoj proc ma wieksze opoznienia w dostepie do pamieci przez dodatkowe polaczenie rdzeni, wiec gorsze osiagi w grach wcale nie dziwia,
dlatego napisalem, ze lekka poprawa wydajnosci w grach 11g wzgledem 10g wyglada mi na zwiazana z pamiecia : wieksze L1 i L2, kombinacja przy kontrolerze RAM,
gdyby sumarycznie bylo to wolniejsze, to nie bardzo czym w samych jadrach mieliby nadrobic

Back to top

IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Reply #8 - 01. Apr 2021 at 09:33

W laptopach są już dwie generacje procesorów 10nm - Ice Lake i Tiger Lake. Pierwsza osiągała niskie zegary i miała zwiększone opóźnienia do wszystkich poziomów pamięci podręcznej względem starszego Skylake i to ona posłużyła jako baza dla Rocket Lake. Tiger Lake jest zauważalnie usprawniony względem Ice Lake i szkoda, że nie posłużył jako baza dla Rocket Lake, choć z drugiej strony, główne usprawnienie jest takie, że jako pierwszy na procesie 10nm osiąga sensowne zegary Smiley

Problemem mojego procka nie są dodatkowe rdzenie, bo jego wewnętrzna budowa jest inna niż procesorów we wcześniejszych platformach HEDT. Wcześniej był po prostu drugi ring dla procesorów o większej liczbie rdzeni, u mnie jest mesh. Ów mesh powoduje, że ma długi czas dostępu do L3 - czas dostępu do pamięci jest na równi z desktopowymi procesorami a mając zestaw pracujący na 3200MHz 14-16-16-31 1T tRFC 278 ze zoptymalizowanymi timingami również drugiego rzędu, czas dostępu do pamięci mam poniżej notowanego na platformach konsumenckich (ok, 55ns wg AIDA64). Mimo to, wydajność w grach mam niższą niż na takim 9900K, czy 10900K i to pomimo mesha ustawionego na 3200MHz. Mój procesor na minus ma taktowanie (u mnie 4,8GHz na dwóch rdzeniach, 4,7GHz do ośmiu i 4,6GHz na wszystkich dwunastu), ale różnice są dużo większe niż wynikające z różnicy w taktowaniu.

Z resztą teraz żadnych testów nie zrobię żeby to pokazać, bo RTX 3080 sprzedałem, w RX 470 spaliłem sekcję zasilania i póki co zostaje mi staruszek GTX 760 Cheesy

Back to top
IP Logged

KGB
Senior Member

Kyro - HE NEVER SLEEPS

Reply #9 - 03. Apr 2021 at 15:03

jak spaliles rx470?

Back to top

IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Reply #10 - 03. Apr 2021 at 17:56

Wpisałem do biosu TDP 180W zamiast 130W razem z podniesionym taktowaniem rdzenia i ramu i zacieśnionymi timingami ramu (chciałem na stałe zapisać ustawienia, które wpisywałem programowo) . Potem odpaliłem furmarka i zacząłem się dziwić dlaczego karta utrzymuje 1400MHz (powinno być 1150MHz). Trwało to parę sekund, odpaliłem MSI Afterburner i okazało się, że zapamiętał sobie programowe podniesienie TDP o 50%. VRM karty nie wytrzymał i spaliłem 2x IR3553. Całość trwała kilkanaście sekund.

Back to top
IP Logged

PCpassion
YaBB Newbies
*

I Love YaBB 2.5

Reply #11 - 09. Jun 2021 at 20:07

Forteller Miernik w dłoń i miłej zabawy Wink) (You need to Login or Register to view media files and links)

11gen to pierwsze wypieki intela dajcie się im rozpędzić. Póki co nie robiło 11gen szału. AMD i tak na podium. Gdyby tylko były dostępne te AMDki
Dodatkowo trzeba pamiętać że intel na końcówke tego roku szykuje premiere 12generacje, i już plany 13tej!. Tak że 11tki mogą być jak 9tki.. kilka procków przez przypadek, jak widmo ;P

szał zrobiły informcje planach Amd. Ale ich premiery to odległa przyszłość zleje się z właśnie 13generacja intela. Będzie ciekawo, ja trzymam za czerwonych mimo że nie mam ani jednego "nowego" kompa na ich procku.
Pozdrawiam

Back to top

IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Reply #12 - 09. Jun 2021 at 20:50

RX470 został naprawiony. Pożył kilka minut pod furmarkiem. Drugi raz nie chciało mi się go naprawiać, sprzedałem jako uszkodzony.

Procesory AMD zaczynają być normalnie dostępne.

9-ta generacja Intela to po raz pierwszy 8 rdzeni w mainstreamie, także nie rozumiem porównania.

Back to top
IP Logged

PCpassion
YaBB Newbies
*

I Love YaBB 2.5

Reply #13 - 09. Jun 2021 at 22:33

Może to tylko moje odczucie
Po prostu 9ta generacja mi jakoś umyka.. niedużo komputerów laptopów trafia w moje ręce z tymi procesorami. 8ki i 10tki często.
Przespałem tą 9ta generacje jakoś. Stąd wydaje się mi że były 8ski i 9tki i odrazu 10tki.

tak jak teraz były 10tki. Wyszła 11ta gen i za pół roku już wydają 12tą gen. W efekcie czego będzie mało 11tek.. Tak jak mało trafia do mnie 9tek

Przy czym między 9tą a 10tą generacja było chyba półtora roku odstępu czasu, a nie pół jak między 11 i 12ta.

Pozdrawiam
Kolega pewnie ma jakieś cacko na 9tce? Wink

Back to top

IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Reply #14 - 10. Jun 2021 at 06:30

Nie, nie mam komputera na 9 generacji. Ale mam trochę znajomych, którzy mają Smiley

Back to top
IP Logged

Page Index Toggle Pages: 1
Send Topic