card: 3dfx Voodoo2 (Super Grace VOLCANO 3DX2000) part#1/2
gpu: 500-0009-01 + 2x 500-0010-01 + ICS5342-3
board: 600-0027-03
rev: ?
ram: 12MB EDO 110MHz, 24x256Kx16 22ns, fbi 4MB + tmu 2x4MB
bus: 3x64-bit
pci: 5V
directx: 5
out: vga + vga in
src: luk1999
* tę kartę mam od 2010 roku, wyjąłem ją z kompa w pracy (ktoś przyniósł szefowi p233mmx z tą kartą i mu dał)
* nie sprawdzałem jej niestety wtedy, przeleżała 14 lat w szufladzie
* 512x384 zawsze działa (pograłem jakieś 30 min w q2, żeby to sprawdzić)
* 640x480 i 800x600 albo od razu dają czarny ekran albo tylko pokazują pierwszą klatkę i freeze
info:
* objawy sa nietypowe, zazwyczaj nie ma wogole obrazu w 3d tylko czarny ekran, problem moze lezec w torze wyjsciowym, bo pixel clock wzrasta wraz z wieksza rozdzialka i on jest niezalezny od glownego clk gpu
* karta posiada bardzo szybki ram 22ns/110MHz, normalanie v2 maja 25ns/100MHz - potencjal na WR na hwbot
* tymczasem czekam na wysylke karty
* karta jest juz u mnie, na pierwszy rzut oka stan idealny, 5/5, wstepne ogledziny pod mikro nie wykazaly uszkodzonych elementow, karta z grubsza przedmuchana z resztek kurzu
* wszystkie nogi na 3 chipach solidnie sie trzymaja, aczkolwiek dolny rzad na fbi oraz 3 gorne piny byly lutowane, widoczne charakterystyczne swieze luty
* czas na pomiary drobnicy smd - wszystkie "niskie" rezystorki ok, karta wyglada na sprawna
* podlaczona do standardowej platformy, wykrywana przy boot, uruchomione demo dimmension w dos i... czarny ekran, tylko reset pomaga - wiec jest cos na rzeczy
* glquake rowniez nie dziala, czarny ekran nawet w trybie 512, uruchomiony test1 z pakietu 3dfx tools, ekran niebieski, klawiatura reaguje ale brak "lacznosci z baza" #pdk
wyglada na problem z fbi - do przelutu wszystkie nogi
* po restarcie kolejny test2 ktory ma narysowac linie i zwiecha, definitywnie fbi ma problem
* dla pewnosci jeszcze wygumkowalem golpiny na zlaczu pci, a noz widelec cos pomoze - jak bylo do przewidzenia nie pomoglo, identyczna sytuacja na tym samym tescie, wskazanie na fbi
* zanim sie zabiore za przelut, to jeszcze zmierze jaki clk wystawia gendac, konfig wskazuje na 90MHz, moze jest jakies magiczne oc? - video clk 50mhz, mem clk 90 mhz, kwarc 14.3, jest ok
* przelutowanie pinow na fbi nic nie pomoglo, widac ze ekran sie przelacza ale brak obrazu, fbi raczej do wymiany, jest tez mozliwosc ze jego ram jest uszkodzony, ale niestety brak kostek 22ns, dostepne sa tylko 25ns i lacznie jest 8 sztuk, to sporo i kosztowne ryzyko aby je wymieniac wszystkie, bo moze jednak fbi byc padniety
* sprawdzona jeszcze zmienna srodowiskowa na obnizenie zegara do 80MHz, bez zmian, uruchomienie czegokolwiek w glide wykazuje na karcie post transfery na pci i w pewnym momencie stop, jakby chip sie zwiesil, lipa - tym razem fiasko
* fiasko czy nie, nastal nowy dzien, pare pomyslow przyszlo do glowy, postanowilem jeszcze pomeczyc biedaczke, sprawdzilem wszystkie zegary na oscyloskopie + sygnaly na wyjsciu vga i na podukladach, czyli rgb i h/v sync + blank z fbi, wszystko w porzadku, monitor rowniez wykrywa poprawnie sygnal i zglasza 640x480x60hz ale ekran czarny, to jest cos niewiarygodnego
jako pomocnicza karte porownawcza uzylem v2 diamonda, ma ona co prawda tylko 8mb vram, ale to bez znaczenia zasadniczo, jesli cos nie bedzie dzialac, to powinny byc jakies roznice, tylko kwestia ich znalezienia
* do pomocy wykorzystalem testy fabryczne 3dfx oraz mojo, odpuscilem calkowicie windows, wszystko bylo robione w dos, bo jesli tam nie zadziala to i w win tez nie bedzie
* test27 uzywa tylko fbi i dziala ok bez artefaktow, zatem fbi, gendac oraz pamiec fb powinny byc ok a problem lezy w ktoryms tmu/ich pamieci - do sprawdzenia pamiec od obu tmu
* wylaczona polowa pamieci w obu tmu, teraz kazdy powinien miec 2mb - mojo potwierdza, jest 2x2mb, w testach bez zmian, wylacze caly ram i zobaczymy czy to poprawi cos
* wylaczone kolejne 2 banki ale tym razem mojo zglasza 2x1mb, dziwne - w testach brak tekstur i napisow ale nadal brak poprawy
* sprawdzilem jeszcze kilka innych testow, m.in. test#26, to tez dedyk dla fbi ale zamiast hw obliczen dla trojkata jak #27 wykonuje kopiowanie i wklejanie przez bufor ramki (lfb), wczesniej byla tylko 1 klatka i zwis, a powinien plynnie sie kwadracik przemieszczac po ekranie, to mi zasugerowalo, ze blad moze byc z pamiecia fbi (tak wiem, kolejna spekluacja) i aby to sprawdzic postanowilem jak poprzednio wylaczyc czesc ramu dla fbi
* najprosciej to zrobic przez wylaczanie linii ras, sa 4 dla 4 bankow a0, b0, a1, b1, odpowiada za to rezystorek drabinkowy RA37, wylutowany hotem, karta podpieta jak jest, nie powinna dzialac, bo w tym momencie caly ram jest wylaczony - mojo oczywiscie zglasza 0mb, fbi dead i oba tmu rowniez dead - klasyczny blad 57005 to w hex 0xDEAD
* ok, wlaczone banki a0 i b0 przez wlut na sztorc 2 rezystorow 10om 0603 w miejsce 2 sygnalow ras, test#26 wlaczony i... kwadracik sie przemieszcza
w koncu jakis postep
co prawda napisy sa lekko nieczytelne, ale mozliwe ze ma tez w tym udzial tmu a w tej chwili oba sa pozbawione pamieci ram, w kazdym razie maly sukces
* wyrywkowe testy 3dfx zaliczone, oczywiscie brak tekstur i krzaczki na ekranie ale stabilnie i nie ma zwieszek, udalo mi sie nawet odpalic przez chwile glquake no ale po paru sekundach zwis i tylko hw reset dziala - jest postep, wlacze pamiec tmu aby miec lepsza stabilnosc i sprawdzic jak beda wygladac testy, na ta chwile 4 kostki ram od fbi do wymiany
* polowa ramu dla obu tmu wlaczona, jest obecnie 2+2*2=6mb, ciekawe jak to zadziala
* mojo potwierdza ze jest lacznie 6mb pamieci, wyrywkowe testy 3dfx ok, nawet demo dimmension sie uruchomilo ale zwis po kilku klatkach, glquake rowniez zawieszka po paru klatkach i brzydkie artefakty - cos sie w koncu dzieje
* wlaczone pozostale kostki ram od obu tmu, lacznie jest 2+2*4=10mb ram
* mojo potwierdza 10mb, testy 3dfx ok, dimmension kilka klatek ladnych i zwis z pionowymi paskami, w glquake dokladnie to samo - wskazanie na fbi, mozliwe ze ktoras z pozostalych 4 kostek jest padnieta, nie mozna rowniez wykluczyc samego chipa fbi, na tym etapie to troche ruletka
* 2 dzien silowania z karta i troche mnie sily opuszczaja
tymczasem wrzucam co jest i do zobaczenia w part #2
web:
(You need to Login or Register to view media files and links) org. watek:
(You need to Login or Register to view media files and links) edit:
(You need to Login or Register to view media files and links)