Do testów użyłem płyty ASUS CUV266 opartej na chipsecie VIA Apollo Pro266
(You need to Login or Register to view media files and links) Platforma ta ma swoje plusy i minusy, jeśli chodzi o podkręcanie.
Do Plusów należą
+ Prosty soft w BIOSie do pokręcania (jak to ASUS)
+ Pamięci DDR (nie trzeba się martwić o dobrą kość jak w przypadku SDR)
+ Stabilność.
Niestety ma też sporo minusów:
- Jest to FCPGA-1 więc do Tuali używam uciążliwy adapter, można robić też pin-mody.
- Powyżej 133 MHz AGP i PCI się podkręca, na 150 USB już w ogóle nie działa.
- Jest na chipsecie VIA
Trzeba się trochę namęczyć, żeby śmigała jak trzeba.
- Trudno dostępna
(You need to Login or Register to view media files and links) Zainstalowany Windows98SE, Direct X8.1. Niestety jak to z VIA bywa nie obyło się bez problemów z AGP. Przy 133 MHz nie było problemu z kartą graficzną GeForce 4MX4000 jak i GeForce 4 Ti4600 jednak na 150 MHz ta druga odmawia współpracy z AGP 4x i musiałem wymusić w BIOSIE 2x, żeby wejść do Windowsa. Dlatego większość testów robię na MXie.
Celem testu było sprawdzenie który Pentium 3 przetaktuje się do 166 MHz i będą przy tym stabilne
Dodatkowo chciałem zobaczyć jak nisko mogę zejść z timingami przy 166 MHz.
Jak już wcześniej tutaj gdzieś pisałem,
Coppermine 1000 MHz z IHSem o oznaczeniach
SL5B3 oraz
SL5FQ świetnie sobie radzą i nawet bez podnoszenia napięcia idą całkowicie stabilnie na 166 MHz:
(You need to Login or Register to view media files and links) -------------------------------COPPERMINE 256KB------------------------- Postanowiłem to sprawdzić i na tej płycie testują
SL5B3 Użyłem zwykłej pamięci DDR od Goodrama która spokojnie chodzi na timing 2,5-2-2-6 przy 166 MHz, niestety niżej nie zejdzie.
(You need to Login or Register to view media files and links) Sprawdziłem też nie „niezwykłych” Kingstonach, które mają działać na 2-2-2-5 przy 200 MHz! Jednak na 166 MHz z timingami 2-2-2-5 przy tej konfiguracji nie sprawdziły się do końca (nie mogłem ukończyć 3DMarka)
(You need to Login or Register to view media files and links) Więc wróciłem do 2,5-2-2-5.
(You need to Login or Register to view media files and links) -------------------------------TUALATIN 256KB------------------------- Kolejnym testowanym prockiem na tej płycie był Pentium III Tualatin z 256 kb (
SL5LT) o taktowaniu 1133 MHz przy 166 MHz dało nam to 1411 MHz. Taka prędkości na tym procku jest osiągalna bez podnoszenia napięcia. (2 a i 2B)
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) Na 175 MHz stabilnie też było, przeszło mi MEMtest z timingami 2,5-2-2-5.
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) Przy 180 MHz już niestabilnie bardzo, ale komp się odpala
-------------------------------TUALATIN 512KB------------------------- Docelowym prockiem był Pentium III-S Tualatin 1133 MHz (512KB
SL5PU)
- 166 MHz Stabilnie, wszystko normalnie chodzi. MEMtest przechodzi cały.
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) - 170 MHz stabilnie, ale MEMtest sit nie odpala. W Windowsie w miare OK.
(You need to Login or Register to view media files and links) - 172 MHz - Everest memory benchmark przechodzi ale wiesza się w 3DMarku
- 177 MHz Już nie wejdę do Windowsa.
Bawiłem się nim trochę na tych 166 MHz, i ciężko było go zajechać... Cały czas stabilnie zero zwisów
(You need to Login or Register to view media files and links) Ogólnie ten SL5PU (512KB)gorzej wypadł jak ten z 256kb bo na 177 już ma problemy spore (nie wejdzie do windy) na 175 MHz wywala mi sterowniki od grafy... 170 MHz to maks dla niego żeby w miarę działać
Docelowo chciałbym dopaść Tuala 1400 MHz, który pójdzie stabilnie na 166 MHz (chociaż mam 6 różnych i tak około 158 MHz jest max dla nich)... Na jednym (SL657) udało mi się odpalić kompa na 166 MHz ale na tym koniec!
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) Chciałbym zobaczyć czy 1266 MHz z 512kb pójdzie na 166 ale aktualnie nie dysponuję żadnym.
Na koniec bawiłem się Tualatinem 1400 MHz z 512kb na szynie 150 MHz
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) Niestety do testów musiałem ustawić AGP x2 przy x4 już się zawiesza windows... nie wiem czy to kwestia sterowników VIA, czy po prostu ten GeForce 4 Ti4600 nie lubi przetaktowanego AGP.