314TeR wrote on 09. Aug 2021 at 10:22:
TUSL2-C dziwnie ustawia napięcie po pierwszym włączeniu, może to jest przyczyną
Może i tak... no wolałbym na ABIcie to wszystko robić, ale nie działa...
Dobra, Lecimy z wynikami na TualKingach zaczynając od dołu patrząc na fotkę. Na 5 sztuk, w końcu 3 okazały się solidne, w tym jeden bardziej się wyróżnia
Wszystkie testowane maksymalnie na 1,7V! Przypominam, że mój dotychczasowy "rekord" na TualKingu to zaledwie 165 MHz...
1. SL6BY nr 1 (Malay) oznaczenie Q237A075-0970. Pierwszy lepszy strzał i już wyniki zadowalające, bo przekroczony został próg „TualGod” czyli 166 MHz
(You need to Login or Register to view media files and links) 176 - won't post
175 - posts for a second
172 - wont get into windows
169 - problem in windows
167 – OK, all tests passed.
Trochę się bałem, że to „Malay” i będzie dupa bo coś nie mam do nich szczęścia, ale wyszło spoko
Synchronicznie na 166 MHz oczywiście bez problemu też:
(You need to Login or Register to view media files and links) 2. SL6BY nr 2 (Philipines) oznaczenie 7249a212-0217 - idzie
160 maks, przy 168 MHz już nie postuje….
na 1,45volt poszedł maksymalnie 148 MHz!
3. SL6BY nr 3 (Philipines) oznaczenie 7236a381-0711 - idzie
162 MASK! przy 165 nie wejdzie do windy przy 169 już nie postuje!
na 1,45 idzie maks 149 MHz!
4. SL6BY nr 4 (Philipines) oznaczenie -7236a899-1146 - mój faworyt
W końcu się znalazł ten, który przekracza barierę 170 MHz!
-
171 MHz wszystkie testy przechodzi gładko!
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (GeForce 6200)
(You need to Login or Register to view media files and links) (GeForce 4 ti 4600)
(You need to Login or Register to view media files and links) 2002 MARK:
(You need to Login or Register to view media files and links) SiSoft:
(You need to Login or Register to view media files and links) Stressed:
(You need to Login or Register to view media files and links) Temperatures:
(You need to Login or Register to view media files and links) - Chciałem zawalczyć o jeszcze 1 MHz, lecz bez podniesienia napięcia zdaję się to nie możliwe… Mimo, że większość testów przechodzi na 172, to jednak 3D Marki się wiesza na GF ti 4600 (na 6200 przechodzi...), więc niestety muszę zaliczyć tylko 171… Może na innej płycie się uda, bo procek ma potencjał
MEMTEST PRZECHODZI NA 172! (You need to Login or Register to view media files and links) (tylko na Gf6200 przechodzi 3d marka na 172…)
(You need to Login or Register to view media files and links) większość testów przejdzie na 172 (You need to Login or Register to view media files and links) SiSoft na 172:
(You need to Login or Register to view media files and links) - Przy 173 pokazują się już błędy w Windows.
- Na 179 MHz już nie postuje!
Co ciekawe, bez podnoszenia napięcia pójdzie spokojnie aż 164 MHz!,
na 1,520volt (1,5v w biosie) idzie 100 % stabilnie na 166 MHz! Więc nie będę musiał go katować, żeby odpalić na ECSie
TUTAJ PEŁNO TESTÓW NA 166 i napięcie 1,52v!: (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) jako ciekawostka na innych chipsetach też łyka
(You need to Login or Register to view media files and links) 5. SL6BY nr 5 (Philipines) oznaczenie 7233b259-0214 (You need to Login or Register to view media files and links) - na 169 OK, na 172 już problemy w Windows
- na 178 już nie postuje!
- na 166 MHz chodzi bez problemu na 1,600v!
- na 1,45 maks jest 160 FSB!!!
Testy na 166:
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) To by było na tyle jeśli chodzi o podkręcanie na s370
Najważniejszy cel został osiągnięty - znalałzem Tualatina 1,4 który pójdzie swobodnie na 166 MHz i to bez większego dovoltowywania. Po za tym udało się upolować Clerona Tualatina który też tyle pójdzie więc to też się przyda. Nie wspomnę już o największym zaskoczeniu jakim był Coppermine 733 SL4ZL który wykręcił się do 233 MHz! Wszystko to po to, żeby było się czym bawić na ECS P6S5AT - to była główna motywacja do tego by nie odpuszczać tematu, oczywiście po za frajdą, którą miałem z tej zabawy
Co prawda, apetyt rośnie w miarę jedzenia, i chciało by się jeszcze trochę osiągnąć (np PIII 800 SL5P2 który pójdzie 220MHz... PIII 1,4 SL6BY który pójdzie 180 MHz...) ale to już nie za wszelką cenę
Na pewno będę szukał jeszcze SL6BW, bo mój jest za słabo i myślę, że te 200 a nawet 205 jest na nim całkiem realne. Po za tym chcę jeszcze kupić parę sztuk PIII 733 SL4ZL - póki są dostępne.
(You need to Login or Register to view media files and links) Czy takie przetaktowywanie ma w ogóle jakiś sens? Widzę kilka plusów na testowaniu wysokiego FSB:
- przede wszystkim taki procek może służyć do selekcji RAMÓW, bo prędzej się skończy każdy jeden ram niż możliwości OC takiego procka.
- Sprawdzanie tolerancji kart graficznych na podniesione taktowanie AGP
- ogólne przetestowanie czy dana płyta jest się w stanie tak wysoko przetaktować.
Oczywiście to wszystko sztuka dla sztuki i nie jest to zbyt praktyczne, no ale jak ktoś chce znać maxymalne możliwości swojego sprzętu to czemu tego nie sprawdzić
Podsumowując całą tą dziecinną zabawę, jest kilka wniosków którę mógłbym wysunąć odnośnie podkręcania procków:
- Jeśli procek ma się dobrze kręcić, to wcale nie potrzebuję dużo papu (zazwyczaj dowoltowanie daje od 5-7 MHz na szynie). Po prostu musisz dobrze trafić.
- Coppermine'y ze steppingiem cD0 bardzo dobrze się kręcą (zwłascza te z Filipin i Kostaryki) ich zakres możliwości OC to 1200-1350 MHz!
- Im mniejszy mnożnik Coppermine'a ze steppingiem cD0 tym większa szansa na uzyskanie wysokiego FSB (nawet 233 MHz!)
- Tualatiny kręcą się ogólnie troszkę gorzej niż Copperminy.
- Do kręcenia Tulipanów lepiej używać tych ze stepingiem B1 (wiem wiem, za mało testów jeszcze...)
- Tualatiny kończą się zazwyczaj w przedziale 1650-1750 MHz
- Sztuką jest dopaść Tualatina 1,4 SL6BY który pójdzie powyżej 170 MHz
(przynajmniej ja nie mam do tego szczęścia - na 12 sztuk, TYLKO jedna poszła 171!)
Jak i też wniosku co do samych płyt, które używałem:
- Do uzyskania wysokich taktowań (180 wzwyż) najelpsze są płyty na chipsecie Intel i815 (np Abit ST6, ASUS TUSL2C, Epox EP-3PTA,GIGABYTE GA-6OXET)
- Odczuwam wyższość ABITA ST6(synchroniczne podkręcanie aż do 250 MHz, opcje OC co 1 MHz) nad ASUSem TUSL2C (synchroniczne tylko do 166 MHz, duże przeskoki w opcji OC)
- Więcej opcji dovolotwania w przypadku Copperminów zdaje się mieć ABIT zaś dla Tualtinów ma ich więcej ASUS (bez jakichkolwiek modyfikacji płyty czy cpu)
Na koniec pragnę wyszczególnić 4 ulubieńców z całej tej zabawy
Pentium III Coppermine 733
Pentium III Coppermine-T 1000 MHz
Celeron Tualatin 1000 MHz
Pentium III-S Tualatin 1400 MHz (You need to Login or Register to view media files and links) i pomyśleć, że gdyby tylko były odblokowane, to cała reszta procków była by zbędna
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links)