Zrobiłem sobie krótką przerwę od testowania C3, ponieważ przyszły mi kondensatory do 8KHA+. Niestety płyta miała już wymieniane kondensatory i tam gdzie było to zrobione, pady zostały uszkodzone. Mimo to, postanowiłem sprawdzić, czy płyta będzie działać i kurde, jeśli to nie przerasta moich oczekiwań
Oto nowy wynik w 3DMarku2001SE na Voodoo 3:
(You need to Login or Register to view media files and links) Procek, który miał problem z utrzymaniem 2500MHz na A7V333, tutaj poleciał przy takim samym napięciu na 2623MHz. Przynajmniej jeśli mowa o napięciu ustawionym w BIOSie, bo mierząc miernikiem Asus podawał 1,87V, a Epox pod obciążeniem 1,82V (sic!). Całkiem niezła sztunia mi się trafiła, choć przy takich ustawieniach nie jest już całkiem stabilny ten procesor - potrzeba lepszego chłodzenia, bądź wyższego napięcia na rdzeń.
Wydajność w takich ustawieniach jest fenomenalna. Płyta ma dzielniki PCI/AGP jedynie dla FSB 133MHz, więc przy 175MHz wszystko jest mocno podkręcone (~88/44MHz AGP/PCI). Efekt jest taki, że 8KHA+ z ustawieniem 12x175 = 2098MHz jest szybsza niż A7V333 przy 14x166 = 2333MHz. Przyczynia się do tego też fakt, że Epox nie marudzi, Epox działa (bądź w bardziej wulgarnej wersji - napier****
). Wrzucając najciaśniejsze timingi (najpierw turbo, a potem ręczne zacieśnienie wszystkiego co pozostało) zachowuje się w 100% przewidywalnie przy szynie 175MHz. Potwierdziłem też na szybko 182MHz, ale wtedy muszę ustawić mnożnik 14 i wydajność jest niższa. Próbowałem też przy 188MHz, ale wtedy już zawiesza się podczas odpalania aplikacji w Windowsie.
Podsumowując - bardzo pozytywnie zaskoczyłem się tą płytą i biorąc pod uwagę jak taktowane są na niej szyny AGP i PCI, 8K3A/8K5A będą miały spore wyzwanie by ją przegonić
Skoro o tym mowa, to namierzyłem 8K5A2 z innego źródła. Wersja bez plusa pozbawiona kontrolera RAID, ale za to z Polski i cena dużo bardziej przystępna. Po wakacjach sobie ją przytulę
A tymczasem, mogę dokończyć mozolne testy na VIA C3