MarianX wrote on 22. Apr 2021 at 22:59:
No i jeszcze fsb jest wyższe. Nie mam już procesorów do testów xD
Racja! Jedyny sposób, żeby uczciwie porównać Celerona z MMXem, to zaprzęgnięcie Tillamooka. Mam taki procesor, spróbuję go zmodyfikować żeby działał z mnożnikiem 4,5x. Dzisiaj skompletuje testy K6-2+ oraz MMXa 233, ale to dopiero początek zabawy. Ja procesorów mam kilka setek, także jest w czym wybierać
Ambitny plan przewiduje stworzenie trzech kategorii: 300, 450, 550. W tej pierwszej mogłyby się znaleźć MMX, cała seria K6, Celerony, P2 itd. Druga byłaby trochę ukłonem w stronę C300A@450MHz, a w trzeciej można byłoby trochę zaszaleć: od K6-2, przez Celerona Mendocino (366@550) i Pentium III z Athlonem, po Bartona. Zobaczymy na ile starczy mi zapału
leosh wrote on 22. Apr 2021 at 23:15:
Hmm...to chyba żadne odkrycie, że K6 ma chujowe FPU ? Chętnie zobaczyłbym jednak dosowy test Quake 1 timedemo w 640x480 i 320x240 z VGA Boost.
To że FPU jest słabsze od tego w P6 to żadne odkrycie, ale nie każdy wie że MMX też ma szybsze
Jeśli chodzi o procedurę testową, to z MarianX rozkminialiśmy jakich testów użyć jakiś czas temu - teraz trochę za późno, żeby z powrotem testować każdy procesor w kolejnej grze
Obok wyników PIII od Mariana, dorzuciłem częściowe wyniki Callahana na Intel SE440BX (w końcu też V3 3000). Widać jaką różnicę potrafi zrobić dobrze zoptymalizowana platforma. Z drugiej strony, na Intelu jakieś zwieszki w trakcie testów raczej nie wystąpią