KGB wrote on 14. Jun 2021 at 20:36:
najlepszymi plytami na KT333 sa Epoxy i Abity - liczba mnoga, bo jeden i drugi producent ma wiecej niz jeden model,
niestety Abita KX7 widzialem raz w zyciu, Epoxy przestaly juz jakis czas temu wystepowac w przyrodzie - sprawdzam sobie regularnie, co na alledrogo wyplywa i juz dawno nic nie plywa,
w ogole KT333 wydaje sie byc zadko wystepujacym w stosunku do wczesniejszych i pozniejszych chipsetow,
Na punkcie ABITA miałem bzika dobrych parę lat temu, gdybym wiedział, że na jakimś pójdzie Athlon XP3000+ to pewnie bym prędzej czy później dopadł, sugerowałem się opisami z neta i sugestiami innych, nie pamiętam by ktoś potwierdzał, że odpalał na nich takie mocne procki, co nie znaczy, że nie jest to możliwe - po prostu może nikt nie próbował. A nie kojarzy nikt coś o jakimś bugu na mostku południowym, który nie pozwalał tym pierwszym płytą na KT333 odpalać ich na 166???
Zobaczcie np tutaj jakie niby ten ABIT wspiera proce:
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) O Bartonach nic nie mówią
może to była pierwsza revizja płyty i dalej już nie robili?
Jeśli chodzi o EPOXa to 8K3A+ pojawia się często jako najlepsza i sprawdzona opcja pod VooDoo 5 6000
w praktyce nie wiem, ale z tego co pamiętam to tam Athlon3200+ działa bez problemu.
A co do podkręcania to nie mam pojęcia, która z tych płyt będzie najlepsza, trzeba zebrać je razem i porównać po prostu
leosh wrote on 14. Jun 2021 at 21:08:
A MSI KT3 Ultra ? Mam chyba dwie takie.
Tak, ale koniecznie musi być ULTA 2!
Jeśli dobrze kojarzę, to na niej V56K też śmiga. Na pewno bez problemu łyka Bartka 3000+ bo mam 2 takie zestawy od dawna.
Podsumowując, ja w swoim życiu miałem kontakt tylko z 2 płytami na tym chipsecie KT333. Obie płyty (ASUS A7V333 rev 2.0 oraz MSI KT3 ULTRA 2) mają AGP Universal oraz obsługują bez problemu Athlony XP 3000+, co do możliwości OC nie mogę się w pełni wypowiedzieć bo dopiero je poznaję
Jeśli ktoś ma inne płyty na tych chipsetach to niech się wypowie bo jestem na prawdę ciekaw ile się z nich wyciśnie i czy rzeczywiście inne są bardziej wybredne na Bartony