Page Index Toggle Pages: [1] 2 3  Send Topic
Very Hot Topic (More than 25 Replies) ASUS A7V333 2.0 - Najlepsza płyta od AMD pod 3dfx (Read 1528 times)
VooDooMan
Forum Moderator

Retro Martyr

ASUS A7V333 2.0 - Najlepsza płyta od AMD pod 3dfx
14. Jun 2021 at 15:35

Zakładam osobny temat do tej płyty, robiłem w weekend testy z myślą o porównaniu wyników z ECSem, ale wolę założyć osobny temat i tutaj wklejać wyniki żeby już nie mieszać w temacie ECSa Wink

Jako, że uważam tą płytę za najlepszą opcję pod 3Dfxy od strony AMD to myślę, że osobny temat się przyda, chociażby do tego, żeby porównać sobie różne wyniki między sobą (wiem, że np forteller też testuje na tej płycie), będę się starał też wycisnąć z tej płyty co się da Smiley

Oto wyniki dokładne z T-Breda ustawionego jako 9,5x166 w celu porównań z "TualWarriorem" na ECS p6s5at:

(You need to Login or Register to view media files and links)

Tutaj wyniki z Bartona ustawionego jako 9,5x166 w celu porównań z "TualWarriorem" na ECS p6s5at:

To w sumie nic takiego, tylko do czystego porównania Wink

Poniżej Athlon 3200+ (oryginalny 3000+ przetaktowany o "oczko" wyżej)
Te cyferki już się bardziej konkretne wydają Wink

13556 punktów w 3D Mark 2001 na GeForce 4 Ti 4600 to całkiem ładnie jak na tą płytkę Smiley

Do tych testów użyłem lepszej kości od Kingstona, timingi 2-2-2-5 Smiley (nie ufajcie temu info z Everset - w biosie jest 2-2-2-5 a nie 2-2-2-6)

Czekam, aż pogoda się znowu zepsuje na dalszą zabawę Cheesy

"...ale najpierw zrozumcie mój ból"
Back to top
IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Re: ASUS A7V333 - Najlepsza płyta pod 3dfx?
Reply #1 - 14. Jun 2021 at 16:05

A7V333 trafi kilka problemów i chyba nie wszystkie zostały rozwiązane w rev2.0. Generalnie uważam, że są inne, lepsze płyty na KT333.

Ja bym nie ufał BIOSowi Asusa z kolei. Pomimo ustawienia 2-2-2-5, płyta działa z ustawieniem 2-2-2-6 i to raportują wszystkie programy. Nie podszedłem jeszcze WPCREdit żeby to potwierdzić, ale jestem przekonany że to bios Asusa jest upośledzony, a nie Everest.

Mam za dużo zestawów i za dużo tekstu naprodukowałem aby to wszystko tutaj pomieścić...
Back to top
IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Reply #2 - 14. Jun 2021 at 17:18

Sprawdziłem WPCREdit i jednak błąd jest w Evereście. Po ustawieniu w BIOSie 2-2-2-5 rzeczywiście jest 2-2-2-5 Smiley

Mam za dużo zestawów i za dużo tekstu naprodukowałem aby to wszystko tutaj pomieścić...
Back to top
IP Logged

VooDooMan
Forum Moderator

Retro Martyr

Reply #3 - 14. Jun 2021 at 17:55

Ja rozeznanie w temacie robilem jakos w 2012r. Wtedy mi wyszlo ze najlepsze pod voodacze sa plyty wlasnie na tym chipsecie Smiley czesto sugerowany byl jakis tam epox ktorego cieżko upolować, MSI KT3 Ultra 2 no i ten Asus ale koniecznie rev 2.0 Smiley Nie wiem co oferują inne ale te na pewno obsługują natywnie bartona 3000+ a to bylo dla mnie ważne bo o OC wtedy nawet nie myślałem Cheesy

Póki co mi sie zle nie kręci na niej po za tym że niektóre proce oferuja za maly mnoznik :p

Ogolnie od paru dobrych lat jej nie ruszyłem a teraz chce porównać co potrafi na różnych kartach Smiley

Back to top
IP Logged

KGB
Senior Member

Kyro - HE NEVER SLEEPS

Reply #4 - 14. Jun 2021 at 20:36

VooDooMan wrote on 14. Jun 2021 at 17:55:
Wtedy mi wyszlo ze najlepsze pod voodacze sa plyty wlasnie na tym chipsecie

najlepszymi plytami na KT333 sa Epoxy i Abity - liczba mnoga, bo jeden i drugi producent ma wiecej niz jeden model,
niestety Abita KX7 widzialem raz w zyciu, Epoxy przestaly juz jakis czas temu wystepowac w przyrodzie - sprawdzam sobie regularnie, co na alledrogo wyplywa i juz dawno nic nie plywa,
w ogole KT333 wydaje sie byc zadko wystepujacym w stosunku do wczesniejszych i pozniejszych chipsetow,

mam Solteka drv5, ale lezy sobie bez kondensatorow i jakos nie moge sie za niego wziac,
gdy mu wlutuje kondziorki to sprawdze do ilu sie rozpedzi, najnowszy bios mam gdzies na dysku,
trzeba magazynowac takie rzeczy, biosow do DFI czy Epoxa juz sie nie uswiadczy, ostatnio chyba nawet strona Abita siadla, bo nie moglem pobrac biosu (dobrze, ze plyta ktora kupilem ma wgrany najnowszy)

P.S.
osobiscie stawiam Solteka nad Asusem - nawet jezeli maja podobne mozliwoscie, to Soltek ma fioletowy laminat  Tongue

Back to top

IP Logged

leosh
Senior Member

I Love YaBB 2.5

Reply #5 - 14. Jun 2021 at 21:08

A MSI KT3 Ultra ? Mam chyba dwie takie.

Back to top

IP Logged

VooDooMan
Forum Moderator

Retro Martyr

Reply #6 - 14. Jun 2021 at 22:02

KGB wrote on 14. Jun 2021 at 20:36:
najlepszymi plytami na KT333 sa Epoxy i Abity - liczba mnoga, bo jeden i drugi producent ma wiecej niz jeden model,
niestety Abita KX7 widzialem raz w zyciu, Epoxy przestaly juz jakis czas temu wystepowac w przyrodzie - sprawdzam sobie regularnie, co na alledrogo wyplywa i juz dawno nic nie plywa,
w ogole KT333 wydaje sie byc zadko wystepujacym w stosunku do wczesniejszych i pozniejszych chipsetow,

Na punkcie ABITA miałem bzika dobrych parę lat temu, gdybym wiedział, że na jakimś pójdzie Athlon XP3000+ to pewnie bym prędzej czy później dopadł, sugerowałem się opisami z neta i sugestiami innych, nie pamiętam by ktoś potwierdzał, że odpalał na nich takie mocne procki, co nie znaczy, że nie jest to możliwe - po prostu może nikt nie próbował. A nie kojarzy nikt coś o jakimś bugu na mostku południowym, który nie pozwalał tym pierwszym płytą na KT333 odpalać ich na 166???

Zobaczcie np tutaj jakie niby ten ABIT wspiera proce:
O Bartonach nic nie mówią Tongue może to była pierwsza revizja płyty i dalej już nie robili?

Jeśli chodzi o EPOXa to 8K3A+ pojawia się często jako najlepsza i sprawdzona opcja pod VooDoo 5 6000 Smiley w praktyce nie wiem, ale z tego co pamiętam to tam Athlon3200+ działa bez problemu.

A co do podkręcania to nie mam pojęcia, która z tych płyt będzie najlepsza, trzeba zebrać je razem i porównać po prostu Wink

leosh wrote on 14. Jun 2021 at 21:08:
A MSI KT3 Ultra ? Mam chyba dwie takie.

Tak, ale koniecznie musi być ULTA 2! Smiley Jeśli dobrze kojarzę, to na niej V56K też śmiga. Na pewno bez problemu łyka Bartka 3000+ bo mam 2 takie zestawy od dawna.

Podsumowując, ja w swoim życiu miałem kontakt tylko z 2 płytami na tym chipsecie KT333. Obie płyty (ASUS A7V333 rev 2.0 oraz MSI KT3 ULTRA 2) mają AGP Universal oraz obsługują bez problemu Athlony XP 3000+,  co do możliwości OC nie mogę się w pełni wypowiedzieć bo dopiero je poznaję Tongue

Jeśli ktoś ma inne płyty na tych chipsetach to niech się wypowie bo jestem na prawdę ciekaw ile się z nich wyciśnie i czy rzeczywiście inne są bardziej wybredne na Bartony Wink

Back to top
IP Logged

KGB
Senior Member

Kyro - HE NEVER SLEEPS

Reply #7 - 14. Jun 2021 at 23:05

VooDooMan wrote on 14. Jun 2021 at 22:02:
Na punkcie ABITA miałem bzika dobrych parę lat temu, gdybym wiedział, że na jakimś pójdzie Athlon XP3000+ to pewnie bym prędzej czy później dopadł,

pojdzie na kazdym, od KT7 wlacznie, tylko nie kazda dzwignie fsb166

A nie kojarzy nikt coś o jakimś bugu na mostku południowym, który nie pozwalał tym pierwszym płytą na KT333 odpalać ich na 166???

pierwsze slysze,
ze niby Barton nie pojdzie z jakims mostkiem poludniowym ?
z KT333 parowano SB 8233A i 8235 (ten drugi tez z KT400) ,wiec na ktorym mialoby nie dzialac ?

Jeśli ktoś ma inne płyty na tych chipsetach to niech się wypowie bo jestem na prawdę ciekaw ile się z nich wyciśnie i czy rzeczywiście inne są bardziej wybredne na Bartony
mam Epoxa 8K5A2 tak uszkodzonego, ze nie dziala z procami 130nm, nawet Duronem,
gdyby byl sprawny, to dzialalby z kazdym procem socketA, bo BIOS oficjalnie wspiera kazdego proca do fsb166 wlacznie,
prawie wszystkie plyty obslugujace fsb166 podniosa kazdego proca, bo Bartony fsb200 niczym nie roznia sie od tych fsb166 poza ustawieniami mnoznikow,
na Solteku drv5 tez nie spodziewam niespodzianek - jezeli wyjdzie sprawny po przylutowaniu kondziorow (przed usunieciem spuchnietych dzialal) to tez przyjmie kazdego proca,
moja 8KHA+ dzialala z Bartonami bez problemow, oficjalnie fsb133, ale zamykala szafe zwyklego biosu ,czyli fsb200,
oczywiscie gubila sie w nazewnictwie ,czyli liczbach z plusem, ale to chyba nie problem  Wink

Back to top

IP Logged

LCU
Junior Member
**

Retro NooBee

Reply #8 - 15. Jun 2021 at 01:37

ja osobiście posiadam MSI KT333 ultra 2 z athlonem 3000+ voodoo 5 śmiga fantastycznie (ale V4 dosłownie dymi jak podłączę :C ) oraz 3Gb ramu stabilnie pracuje

poza tym testowałem ECS K7VTA3 do rewizji 5.0 ale były problemy z wykrywaniem ramu oraz procka

Back to top
IP Logged

leosh
Senior Member

I Love YaBB 2.5

Reply #9 - 15. Jun 2021 at 07:32

LCU wrote on 15. Jun 2021 at 01:37:
ja osobiście posiadam MSI KT333 ultra 2 z athlonem 3000+ voodoo 5 śmiga fantastycznie (ale V4 dosłownie dymi jak podłączę :C ) oraz 3Gb ramu stabilnie pracuje

poza tym testowałem ECS K7VTA3 do rewizji 5.0 ale były problemy z wykrywaniem ramu oraz procka

Jak to V4 dymi ?

Back to top

IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Reply #10 - 15. Jun 2021 at 09:26

KGB wrote on 14. Jun 2021 at 20:36:
VooDooMan wrote on 14. Jun 2021 at 17:55:
Wtedy mi wyszlo ze najlepsze pod voodacze sa plyty wlasnie na tym chipsecie

najlepszymi plytami na KT333 sa Epoxy i Abity

Heh, nie bez kozery powstał ten temat Wink

Back to top
IP Logged

VooDooMan
Forum Moderator

Retro Martyr

Reply #11 - 15. Jun 2021 at 09:56

forteller wrote on 15. Jun 2021 at 09:26:
Heh, nie bez kozery powstał ten temat Wink

Nie wiem, jakie są różnice miedzy tymi REVami na tym ASUSie, ale u mnie 175 MHz nie było trudne do osiągnięcia Wink (załącznik numer jeden podkręcony Atlhon XP 1700+) Nie sprawdzałem wyżej jak to pójdzie ale zrobię to przy następnej okazji, żeby obronić tego ASUSa troszkę Tongue

cachemem175.png ( 91 KB | 7 Downloads )
cachemem166.png ( 91 KB | 7 Downloads )
2001_166_athlonxp1700_12x166.jpg ( 341 KB | 4 Downloads )

Back to top
IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Reply #12 - 15. Jun 2021 at 10:24

Ja mówię o ustawieniu pamięci 2-2-2-5 2T (idealnie 2-2-2-5 1T, ale takie nie działa u mnie nawet na FSB 166MHz).

Epoxy i Abity przekraczają 200MHz, Epox nawet na KT266A, także 175MHz na KT333 to żaden wyczyn. Mi tyle działało 17 lat temu na ECS K7VTA3 Wink

Swoją drogą, A7V333 rev 2.0 to trochę takie yeti - nie ma nawet zdjęć w necie. Jesteś w stanie wrzucić dokładne zdjęcie swojej płyty w wysokiej rozdzielczości?

Back to top
IP Logged

LCU
Junior Member
**

Retro NooBee

Reply #13 - 15. Jun 2021 at 13:45

leosh wrote on 15. Jun 2021 at 07:32:
Jak to V4 dymi ?

dosłownie dymi i czuć spaleniznę nie wiem o co chodzi bo inne karty z AGPx4 działają normalnie tylko V4 się tak zachowuje a co najlepsze cały czas działa

Back to top
IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Reply #14 - 15. Jun 2021 at 13:58

A mi V5 w ogóle nie wstaje na A7V333 (nie wykrywa karty). Muszę rozejrzeć się za inną płytą z KT333...

Back to top
IP Logged

Page Index Toggle Pages: [1] 2 3 
Send Topic