Asus A7S333 - SiS 745!
Szukając „uczciwej” konkurencji dla ECS P6S5AT żeby zrobić testy na socket 462 i FSB 166 trafiłem na tą płytkę. Patrząc na renomę producenta z tamtego okresu liczyłem, że to będzie mega wypas… niestety się troszeczkę rozczarowałem. Nie mniej jednak jest to dość spoko opcja dla retro maniaków, którzy nie wymagają zbyt wiele
Ale przejdźmy do konkretów.
(You need to Login or Register to view media files and links) Po chipsetcie SiS 745 spodziewałem się trochę więcej niż po swoim poprzedniku 735, niestety nie sprawdziłem specyfikacji ani płyty ani chipsetu i okazało się, że te „333” to głównie w nazwie bo TYLKO dla RAMu… Tak więc nie jest to jakieś duże rozwinięcie w stosunku do wcześniejszej generacji. Mimo tych ograniczeń liczyłem że płyta uda się przetaktować do tych 166 FSB. Niestety nic z tego! Co gorsza płyty nie posiada nawet prawidłowych dzielników dla AGP/PCI przy 166! (co było dla mnie ogromnym rozczarowaniem, no bo taki ECS P6S5AT na Inletu przecież to ma). Co prawda przy ustawieniu magistrali CPU na 166 MHz komputer „chodzi” to na wyświetleniu pulpitu Windows zabawa się kończy
ostatnią w miarę stabilną konfiguracją było bodajże 158 MHz kiedy dało się coś jeszcze zrobić, ale nie zagłębiałem się w szczegóły tych ustawień no bo i po co…
(You need to Login or Register to view media files and links) BIOS tej płyty jest bardzo, bardzo podobny do brata A7V333 (nawet ekran startowy jest prawie identyczny) tylko niestety z lekka okrojony! Największym rozczarowaniem było to, że mimo możliwości zmiany taktowania CPU (tylko do 166 MHz maksymalnie…) NIE MOŻNA RĘCZNIE USTAWIĆ NAPIĘCIA CPU!!! To ja dziękuję za takie możliwości OC… ASUS tutaj odwalił tutaj taką manianę że szok! Widząc to już nawet nie liczyłem na opcję zmiany napięcia dla RAM…
(You need to Login or Register to view media files and links) Nie mniej jednak chciałem stworzyć „uczciwie” warunki do walki z TualWarriorem i przetestować jakieś procki na tej płycie
Najlepszą opcją jaką uzyskałem było ustawienie zwykłego Bartona 3000+ z odblokowanym mnożnikiem na 2,2Ghz (16,5 x 133) co mi komputer odczytał jako „oszukany” Athlon XP 3000+. Ze względu na brak możliwości podniesienia napięcia nie próbowałem wyższych ustawień.
Na pierwszy ogień poszedł wyżej opisany procek wraz z GeForce 4 Ti 4600, tradycyjnie na Windows 98SE. Oto jakie wyniki dostałem przy tym procku ALE z RAMEM na 166 MHz:
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) Poniższe wyniki natomiast są z ustawień synchronicznych (133 MHZ dla CPU i RAM)
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) Jak widać ustawienia asynchroniczne były prawie zawsze gorsze niż synchroniczne dla tej platformy….
Niżej wyniki na 3DFX Voodoo 5 5500 i ostatnich oficjalnych sterach (RAM i CPU synchronicznie:
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) Dla porównania względem starszego brata (SiS 735) oraz do zestawiania z "TualWorriorem" (wyniki zestawione będą w temacie ECS) zrobiłem też testy na zwykłem Athlonie XP 2400+
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) Wychodzi na to, że w miarę „godnym” następcą słynnego SiS 735 jest dopiero sis 746FX który posiada już pełną obsługa 166 FSB, ale tutaj mamy już do czynienia producentów mostkiem południowym no producentów po za tym mało producentów się za ten chip zabrało więc do wyboru mamy jakiegoś ASROCKa, ECSA i DFI chyba tylko
Podsumowując ta płyta nadaję się do retro gdyż:
- Posiada Universal AGP z 3,3v
- Obsługuje Bartony (ale tylko na 133 FSB prawidłowo)
- Szybka i stabilna przy 133 FSB
ale ma też swoje minusy
- Brak możliwości podnoszenia napięcia CPU
- Pokręcanie tylko do 166 MHz bez dzielników.
- 166 FSB dla Ramu praktycznie nic nie daje
Na pewną są lepsze płyty pod 3DFXy (czytaj z AGP Universal) jednak jeśli ktoś, nie ma zbyt dużych oczekiwań to ta płytką się sprawdzi bo i tak wyciska z Voodaczy praktyczne maksy przy odpowiednim procku. Ja dałem za nią jakoś 50 zł wraz z chłodzeniem i jakimś odblokowanym T-Bredem więc nie przepłaciłem zbytnio więc myślę, że w tej cenie można zaryzykować jeśli ktoś lubi SiSa
Dla mnie to jednak wciąż za mało bo nie mogę ustawić na tym chipsecie 166 FSB.