Page Index Toggle Pages: [1] 2  Send Topic
Hot Topic (More than 10 Replies) Przęgląd płyt z chipsetami SiSa pod Athlony XP (Read 1008 times)
VooDooMan
Forum Moderator

Retro Martyr

Przęgląd płyt z chipsetami SiSa pod Athlony XP
23. Jun 2021 at 09:10

Asus A7S333 - SiS 745!

(You need to Login or Register to view media files and links)

Szukając „uczciwej” konkurencji dla ECS P6S5AT żeby zrobić testy na socket 462 i FSB 166 trafiłem na tą płytkę. Patrząc na renomę producenta z tamtego okresu liczyłem, że to będzie mega wypas… niestety się troszeczkę rozczarowałem. Nie mniej jednak jest to dość spoko opcja dla retro maniaków, którzy nie wymagają zbyt wiele Smiley Ale przejdźmy do konkretów.

Po chipsetcie SiS 745 spodziewałem się trochę więcej niż po swoim poprzedniku 735, niestety nie sprawdziłem specyfikacji ani płyty ani chipsetu i okazało się, że te „333” to głównie w nazwie bo TYLKO dla RAMu… Tak więc nie jest to jakieś duże rozwinięcie w stosunku do wcześniejszej generacji. Mimo tych ograniczeń liczyłem że płyta uda się przetaktować do tych 166 FSB. Niestety nic z tego! Co gorsza płyty nie posiada nawet prawidłowych dzielników dla AGP/PCI przy 166! (co było dla mnie ogromnym rozczarowaniem, no bo taki ECS P6S5AT na Inletu przecież to ma). Co prawda przy ustawieniu magistrali CPU na 166 MHz komputer „chodzi” to na wyświetleniu pulpitu Windows zabawa się kończy Sad ostatnią w miarę stabilną konfiguracją było bodajże 158 MHz kiedy dało się coś jeszcze zrobić, ale nie zagłębiałem się w szczegóły tych ustawień no bo i po co…

BIOS tej płyty jest bardzo, bardzo podobny do brata A7V333 (nawet ekran startowy jest prawie identyczny) tylko niestety z lekka okrojony! Największym rozczarowaniem było to, że mimo możliwości zmiany taktowania CPU (tylko do 166 MHz maksymalnie…) NIE MOŻNA RĘCZNIE USTAWIĆ NAPIĘCIA CPU!!! To ja dziękuję za takie możliwości OC… ASUS tutaj odwalił tutaj taką manianę że szok! Widząc to już nawet nie liczyłem na opcję zmiany napięcia dla RAM…

Nie mniej jednak chciałem stworzyć „uczciwie” warunki do walki z TualWarriorem i przetestować jakieś procki na tej płycie Smiley Najlepszą opcją jaką uzyskałem było ustawienie zwykłego Bartona 3000+ z odblokowanym mnożnikiem na 2,2Ghz (16,5 x 133) co mi komputer odczytał jako „oszukany” Athlon XP 3000+. Ze względu na brak możliwości podniesienia napięcia nie próbowałem wyższych ustawień.

Na pierwszy ogień poszedł wyżej opisany procek wraz z GeForce 4 Ti 4600, tradycyjnie na Windows 98SE. Oto jakie wyniki dostałem przy tym procku ALE z RAMEM na 166 MHz:

Poniższe wyniki natomiast są z ustawień synchronicznych (133 MHZ dla CPU i RAM)

Jak widać ustawienia asynchroniczne były prawie zawsze gorsze niż synchroniczne dla tej platformy….

Niżej wyniki na 3DFX Voodoo 5 5500 i ostatnich oficjalnych sterach (RAM i CPU synchronicznie:

Dla porównania względem starszego brata (SiS 735) oraz do zestawiania z "TualWorriorem" (wyniki zestawione będą w temacie ECS) zrobiłem też testy na zwykłem Athlonie XP 2400+

Wychodzi na to, że w miarę „godnym” następcą słynnego SiS 735 jest dopiero sis 746FX który posiada już pełną obsługa 166 FSB, ale tutaj mamy już do czynienia producentów mostkiem południowym no producentów po za tym mało producentów się za ten chip zabrało więc do wyboru mamy jakiegoś ASROCKa, ECSA i DFI chyba tylko Smiley

Podsumowując ta płyta nadaję się do retro gdyż:
- Posiada Universal AGP z 3,3v
- Obsługuje Bartony (ale tylko na 133 FSB prawidłowo)
- Szybka i stabilna przy 133 FSB

ale ma też swoje minusy
- Brak możliwości podnoszenia napięcia CPU
- Pokręcanie tylko do 166 MHz bez dzielników.
- 166 FSB dla Ramu praktycznie nic nie daje

Na pewną są lepsze płyty pod 3DFXy (czytaj z AGP Universal) jednak jeśli ktoś, nie ma zbyt dużych oczekiwań to ta płytką się sprawdzi bo i tak wyciska z Voodaczy praktyczne maksy przy odpowiednim procku. Ja dałem za nią jakoś 50 zł wraz z chłodzeniem i jakimś odblokowanym T-Bredem więc nie przepłaciłem zbytnio więc myślę, że w tej cenie można zaryzykować jeśli ktoś lubi SiSa Wink Dla mnie to jednak wciąż za mało bo nie mogę ustawić na tym chipsecie 166 FSB.

"...ale najpierw zrozumcie mój ból"
Back to top
IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Re: ASUS A7S333 / SiS 745 / Socket 462 – czy warto?
Reply #1 - 23. Jun 2021 at 09:26

Jeśli nie działa FSB 166, to trudno powiedzieć że obsługuje Bartony Tongue Desktopowe chyba wszystkie mają 166, niemniej XP-M oraz MP mają FSB 133.

VIA KT333 też w sumie oficjalnie FSB 166MHz nie wspiera, choć niezbędne dzielniki ma. Z KT400 jest jeszcze lepiej, bo nazwa wskazuje FSB200, albo chodziaż pamięci DDR400, a tu dupa - nie ma ani jednego ani drugiego, dopiero KT400A wprowadził pamięci DDR400, a KT600 - FSB200.

Mam za dużo zestawów i za dużo tekstu naprodukowałem aby to wszystko tutaj pomieścić...
Back to top
IP Logged

VooDooMan
Forum Moderator

Retro Martyr

Reply #2 - 23. Jun 2021 at 09:46

No chory był ten dziki marketing i pseudo ulepszenia... można było się nieźle naciąć bez zagłębiania w temat, do teraz się gubię, który chipset z jaką końcówką co wspiera...

No ale ważne, że łyka Bartona i coś tam można odpalić dla porównań Tongue

W załączniku małe porównanie no i wyniki z Quake III i Serious Sam (pozycje od U do V)

Compare_ASUS_a7S333.xls ( 36 KB | 1 Download )

Back to top
IP Logged

KGB
Senior Member

Kyro - HE NEVER SLEEPS

Reply #3 - 23. Jun 2021 at 11:15

VooDooMan wrote on 23. Jun 2021 at 09:10:
Ja dałem za nią jakoś 50 zł wraz z chłodzeniem i jakimś odblokowanym T-Bredem więc nie przepłaciłem zbytnio więc myślę, że w tej cenie można zaryzykować jeśli ktoś lubi SiSa Wink Dla mnie to jednak wciąż za mało bo nie mogę ustawić na tym chipsecie 166 FSB.

czyli kupiles ASUSa z mozliwosciami ECSa, ale przynajmniej w cenie ECSa  Cool

VooDooMan wrote on 23. Jun 2021 at 09:10:
dopiero sis 746FX który posiada już pełną obsługa 166 FSB,

a dziala nawet fsb200, bo Asrock na tym samym PCB robil model z 746FX i 748 - no moze nie identycznym, bo K7S8X nie ma miejsca na gniazda SATA, ale tabelka z ustawieniami fsb zawiera pozycje 200 i zwyczajnie w swiecie plyta dziala stabilnie,
ale tu juz jest agp8x

Back to top

IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Reply #4 - 23. Jun 2021 at 15:19

Jeśli bierzemy pod uwagę chipsety, które mają AGPx8, to według mnie tylko nForce 2 Ultra 400 się liczy Wink

Mam za dużo zestawów i za dużo tekstu naprodukowałem aby to wszystko tutaj pomieścić...
Back to top
IP Logged

VooDooMan
Forum Moderator

Retro Martyr

Reply #5 - 23. Jun 2021 at 15:32

KGB wrote on 23. Jun 2021 at 11:15:
czyli kupiles ASUSa z mozliwosciami ECSa, ale przynajmniej w cenie ECSa 

No na to wychodzi, i przez to się troszkę rozczarowałem bo liczyłem na więcej po ASUSie Sad

Chłopaki, brak Universal AGP sprawia, że płyta to JUŻ NIE JEST RETRO więc nie ma o czym gadać Tongue

W załączniku jeszcze zestawienie SiS 735 vs 745 oraz w środeczku SiS 635 Smiley W Quake III Tualatin wciąz nie pokonany LOL ale zobaczcie, że różnicy miedzy  SiS 735 a 745 w wydajności prawie nie ma... w większości nawet 735 lepszy Cheesy

Compare_SiS_635_vs_735_vs_745.xls ( 34 KB | 1 Download )

Back to top
IP Logged

KGB
Senior Member

Kyro - HE NEVER SLEEPS

Reply #6 - 23. Jun 2021 at 16:06

forteller wrote on 23. Jun 2021 at 15:19:
Jeśli bierzemy pod uwagę chipsety, które mają AGPx8, to według mnie tylko nForce 2 Ultra 400 się liczy Wink
to zainstaluj na niej KYRO  Tongue

VooDooMan wrote on 23. Jun 2021 at 15:32:
Chłopaki, brak Universal AGP sprawia, że płyta to JUŻ NIE JEST RETRO więc nie ma o czym gadać

slyszalem,ze brak ISA wyklucza z retro  Cheesy
a tak w ogole to DDRy jeszcze nie sa retro Lips Sealed

Back to top

IP Logged

VooDooMan
Forum Moderator

Retro Martyr

Reply #7 - 24. Jun 2021 at 14:33

KGB wrote on 23. Jun 2021 at 16:06:
slyszalem,ze brak ISA wyklucza z retro  Cheesy
a tak w ogole to DDRy jeszcze nie sa retro

Oj lepiej nie wsadzaj kija w mrowisko Tongue

Na koniec jeszcze porównanie wyników na 3dfx VooDoo 5 5500 AGP miedzy tym setupem a ABITem ST6 z Tualatinem 1400 MHz

Voodoo_5_5500_Tual_vs_Barton.jpg ( 129 KB | 12 Downloads )

Back to top
IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Reply #8 - 24. Jun 2021 at 14:45

Niższa wydajność SiSa w miejscach gdzie ograniczeniem jest GPU w porównaniu z Intelem/VIA to coś z czym już spotkałem się przy swoich testach (vide 1024x768 i 1280x1024 z Voodoo 5 (w ogóle kto podaje rozdzielczości w ten sposób?!)). Podkręcenie AGP do 95MHz rozwiązywało problem, ale coś jest na rzeczy z wydajnością AGP w SiSie.

Back to top
IP Logged

KGB
Senior Member

Kyro - HE NEVER SLEEPS

Reply #9 - 24. Jun 2021 at 15:10

roznice ponizej 1% nie sa materialem do jakichkolwiek dociekan

Back to top

IP Logged

forteller
3dfx Friends

Overclocking since 2003

Reply #10 - 24. Jun 2021 at 15:47

Niby nie, ale jak przetestowałem 4 gry z kilkoma procesorami i za każdym razem wychodzi taka różnica, to coś jest na rzeczy Smiley

Back to top
IP Logged

VooDooMan
Forum Moderator

Retro Martyr

ASRock k7s8x rev 3.01 - nawet o tym nie myśl...
Reply #11 - 02. Jul 2021 at 21:32

ASRock k7s8x rev 3.01 - SiS746FX

Biłem się z myślami parę dni i w końcu zmarnowałem 35 zł na tego syfiastego ASRocka...  Boże co to jest za badziew!

No jest tam ten SiS 746FX chipset, no i na tym się kończą plusy tej płyty Tongue AGP oczywiście nie Universal bez 3,3V więc żadne to retro Tongue Bios biedny jak cholera... Na stronie producent jest niby jakiś "Hybrid Booster - a safe overclocking feature" ale albo ja jestem już całkiem głupi albo dobrze to ukryli bo możliwości OC tam są tak biedne, że szkoda gadać...

OK, FSB mozna sobię ustawić jak się chce, ale żeby jeszcze do tego było można sobie ustawić taktowania RAMU jak się chce to już gorzej... Najbardziej wkurzające jest to że można ustawić tylko CAS latency jeśli chodzi o timingi!!! Reszty nie można zmienić!!

Zmiana napięcia procka? Owszem jest taka "opcja" do włączenia, ale ona tylko podwyższa o "5" procent i koniec Cheesy więc dupa totalna...

A teraz największy koszmar! zmiana mnożnika! TYLKO NA ZWORKACH (jak na jakimś socket qrna 7!) i to w dodatku badziewie NIE DZIAŁA!!! (przynajmniej u mnie na odblokowanym bartku) za to przynajmniej w CrystalCPUID idzie zmienić, no ale tylko w windzie i na dzień dobry przy włączeniu kompa zawsze masz ten mnożnik jaki jest fabrycznie na procku, więc ustawić 200 MHZ będzie mi ciężko...

Potrafi ktoś okiełznać te płytę??? Muszę parę testów porobić a tutaj wszystko pod górkę (chociaż te timingi j*bane jakoś zmniejszyć softem?) bo tutaj zaraz RETROSCHMERZ mnie dopadnie już 3 godziny straciłem!

EDIT:
Z tymi mnożnikami to chyba zależy od procka Wink Na mobilnym Bartonie ignoruje zworki ale za to w CrystalCPUID idzie to zmienić, za to na T-Bredzie odblokowanym działa na zworkach ale w Crystalu już nic nie idzie zrobić Cheesy

Back to top
IP Logged

KGB
Senior Member

Kyro - HE NEVER SLEEPS

Re: ASRock k7s8x rev 3.01 - nawet o tym nie myśl...
Reply #12 - 03. Jul 2021 at 00:52

nosz qwa, 35 cebulionow zaplacil za sprawna plyte (kondziory sekcji nie spuchniete), z procem i z fajnym chlodzeniem i jeszcze narzeka  Grin

zworki mnoznika dzialaja, na Duronie1400 zmienialem, pewnie tylko te mobile nie lapia - mozliwe, ze to zworki wyprowadzen w sockecie i stad problem,
czego narzekasz, dzieki zworkom jest blizej retro  Wink

nie masz AGPuni ,bo to chipset 746 ,a nie 745 ,
ale za to nieoficjalne fsb200 dziala bez problemow,

bios biedny, ale chyba i tak bogatszy niz w ECSach,
to byla budzetowa plyta z niezlymi mozliwosciami - podobno niektorzy dobijali do fsb220,
taki typowy model pod lutownice, zeby przyjemniej wyciskalo sie soki,
kiedys na szybko sprawdzalem, to jest jednak wolniejsza od Epoxa na KT333 ,
sprawdzalem z Kyro i z MX440 ,wiec jest szerokie pole do testow wydajnosci

Back to top

IP Logged

sajmon
Forum Administrator

Old games!

Reply #13 - 04. Jul 2021 at 19:18

właśnie pamiętam że jak miałem epoxa to chwalili tą płyte asrocka , tania a fajnie chulała .Ale poszedłem w 8rda+

Back to top

IP Logged

VooDooMan
Forum Moderator

Retro Martyr

Reply #14 - 04. Jul 2021 at 19:32

No niby fajna, ale mieszane uczucia Tongue

Do tego zestawu jeszcze WYŻULIŁEM Pamięci RAM Cheesy hehe
Chłodzenie 5 zł, procek 5 zł to płyta 25 zł Cheesy

Płyta jest ogólnie mało praktyczna - pod RETRO się nie nadaję, a pod ten socket są lepsze... więc to trochę bezsensowny zakup tylko po to żeby zrobić nieistotne testy Wink Sam chipset oczywiście nie jest taki zły - gdyby się za to jakieś porządne firmy zabrały (a chyba tylko DFI, ECS i Gigabyte robił na tym chipie coś) to może i coś ciekawego by wyszło Smiley

Zworki działają na zwykłych Bartonach i T-Bredach, na mobilnych już nie działają... i dlatego te 200 MHz jest dla mnie trudne do osiągnięcia na jakimś soldinym procku Wink

No sam BIOS rzeczywiście lepszy niż inne niszowe płyty, nawet lepszy niż w przypadku SiS 745 i ASUSa bo można troszkę napięcie CPU podnieść Smiley no ale te zworki to masakra jakaś...

Porównam to sobie z resztą rodziny SiSów zaraz bo już testy porobiłem Smiley

Back to top
IP Logged

Page Index Toggle Pages: [1] 2 
Send Topic