W oczekiwaniu na paczkę z USA z prockami Pentium III do pokręcania postanowiłem sprawdzić jak się kręcą moją Athlony
(You need to Login or Register to view media files and links) Do kręcenia użyłem płyty na chipsecie NVIDIA nForce2 Ultra 400 Nforce 2 - ASUS A7N8X-E Deluxe. System to oczywiście Windows 98SE sp2. Karta grafiki zazwyczaj Ti 4600 ze sterami 44.03. Maksymalne dovolotowanie procka to 1,850 ale prawdopodobnie ta płytka sobie trochę zawyża (nie mam miernika by sprawdzić...)
(You need to Login or Register to view media files and links) Poniżej przedstawiam posumowanie mojej dotychczasowej zabawy, skupiłem się głównie na tych odblokowanych. Nie walczyłem o każdego megaherca, po prostu chciałem sprawdzić do jakich „równych” ustawień przetaktują się dane procki:
(You need to Login or Register to view media files and links) Jak widać, nie ma tutaj nic zadziwiającego, chociaż dla mnie (laika, który PIERWSZY RAZ PODKRĘCA Athlony) było kilka rozczarowań, jak i miłych niespodzianek.
Jedną z tych niespodzianek był T-Bred 1700+, słyszałem, że się dobrze podkręca ale nie myślałem, że aż tak
mam takie 2 i to za równo na pierwszym jak i drugim udało mi się wycisnąć stabilne 2300 MHz! Co daje wzrost procentowy o przeszło 55 % względem fabrycznych taktowań!
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) Te 2300 MHz zrobiło mi się mało i zapragnąłem więcej
Prockiem z tej rodziny, który pozwolił się przetaktować do 2,4 GHz był Athlon XP 2700+
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) Pora na procki z rdzeniem Barton. Zanim przeszedłem do mobilnych wersji, które słyną z dobrych przetkatowań, sprawdziłem moje fabrycznie najwyżej taktowane Bartki. Niestety większość z serii AXDA3000+ kończy się w okolicach 2,3GHz, dopiero AXDA3200DMT4E dał mi stabilne 2400 MHz
(You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) WkolejnympościeskupięsięnamobilnychAthlonkach.