IIIdfx Full Member Offline Posts: 527 Joined: 23. May 2012 co jest z ebay ??? 11. Aug 2021 at 14:15 Cześć Panowie co się odwala z ebay? Trzeba konto bankowe przypisać (najlepiej w euro) 3% prowizji od sprzedaży w złotówkach. Nie chce mi się czytać więcej ale oni już mają odpał ostry Powered by GNU Linux Gentoo IP Logged
VooDooMan Forum Moderator Offline Retro Martyr Posts: 3068 Location: Wielkopolska Joined: 30. May 2012 Gender: Re: co jest z ebay ??? Reply #1 - 11. Aug 2021 at 14:34 Robią wszystko, żeby nie kupować za granicą... nie dość że zawyżony przelicznik za złotówki, to jeszcze jakieś podatki, VATY, no i obowiązkowe cło... masakra... "...ale najpierw zrozumcie mój ból" (You need to Login or Register to view media files and links) WWW Facebook YouTube IP Logged
314TeR Senior Member Offline Zak®ęcony fan komputerów ;) Posts: 1714 Location: Warszawa Joined: 01. Apr 2019 Gender: Re: co jest z ebay ??? Reply #2 - 11. Aug 2021 at 15:51 No proszę Was, bo zajechało ciemnogrodem. Od 1 lipca weszły nowe przepisy w UE i każdy zakup spoza UE nakłada na sprzedawcę obowiązek pobrania podatku VAT i odprowadzenia go do właściwego przez kupującego urzędu skarbowego. Dwa opłaty przy przewalutowaniach - jak nie używacie rozwiązań jak np Revolut to nie dziwcie się, że obrywacie prowizję na spreadzie przy przewalutowaniu. Zaledwie parę dni temu liczyłem ile to jest dla USD i wyszło delikatnie ponad 4%. A wystarczy mieć np kartę przedpłaconą, lub płacić przez PayPal ale nie złotówką a walutą. Parę razy już tłumaczyłem na czym polega też podwójne przewalutowania i jak rżną jeszcze bardziej polskie banki jak zrobisz zakup kartą PLN w walucie. BTW - aliexpress też nalicza VAT przy zakupie. Także ten tego - koniec omijania płacenia VAT przy zakupach spoza EU. (You need to Login or Register to view media files and links) (You need to Login or Register to view media files and links) IP Logged
mt777 Full Member Offline Pegasus Posts: 297 Location: Poznań Joined: 29. Nov 2018 Gender: Re: co jest z ebay ??? Reply #3 - 11. Aug 2021 at 16:28 Managed Payments od Ebay a przepisy z 1 lipca to zupełnie dwa oddzielne tematy. Polecam poczytać na Community Ebay, tam są tasiemce o tym. I tak, wymuszają rozliczenie sprzedaży w euro (gdzie ja i większość, preferowała USD) WWW IP Logged